ИВАН ЧАЛЪКОВ: НЯКЪДЕ ЕДИН МИЛИАРД ЛЕВА ОТИВАТ ЗА НЕЛЕГАЛНИ ПЛАЩАНИЯ В ЕНЕРГЕТИКАТА

МОДЕРНОСТТА ПРЕДПОЛАГА ЕДНА ПО-ДОБРА РАЦИОНАЛНОСТ, ЕДНА МНОГО ПО-ГОЛЯМА ОРГАНИЗИРАНОСТ В РАБОТАТА. И ТОВА НИЕ ГО НЯМАМЕ.

БЪЛГАРИЯ Е В ЕДНА МЪРТВА ХВАТКА НА ПРОДАЖНА КОРУМПИРАНА СЪДЕБНА СИСТЕМА, ОЛИГАРСИ, КОИТО СА Я ПАРЦЕЛИРАЛИ. ПРИЛИЧА МНОГО НА КАЙЗЕРОВА ГЕРМАНИЯ В НАВЕЧЕРИЕТО НА ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА.

ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО ДНЕС Е ОТНОВО ПРАВИТЕЛСТВО НА ОЛИГАРХИЯТА. ТО ТРЕПЕРИ ПРЕД ЛУКОЙЛ, ТРЕПЕРИ ПРЕД ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ОЛИО, ПРЕД ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ЗЕЛЕНЧУЦИ, КАЗВА ОЩЕ ДОЦ. ЧАЛЪКОВ

Иван Чалъков е роден на  18 септември 1960 година. Завършва социология в Софийския университет през 1984 година. Дълги години работи в БАН. От 2004 г. до края на 2008 г. е ръководител на катедра „Социология” в ПУ”Паисий Хилендарски”. Доцент. Докторска дисертация по социология на научното познание. Един от авторите (с Иво Христов и Тихомир Митев) на нашумялата книга „Черните дупки на българската енергетика”.

 

Доцент Чaлъков, може ли да говорим за мафия в българската енергетика?
Дали има енергийна мафия? Аз бих казал, че има политическа мафия. Обосновали сме се за това си твърдение в книгата “Черните дупки на българската енергетика”, която е продължение на “Мрежите на прехода”. Това, което ние установихме, след едно продължително изследване между 2004-2007 г. е, че от самото начало на прехода водеща роля в управлението на държавата има това, което в тази книга нарекохме партийна номенклатура. СДС и демократичните сили в продължение на 15 г. говореха за номенклатурата като цяло. А нашите изследвания показват, че още в ранния социализъм има едно напрежение вътре в самата номенклатура – между директорите на предприятията и собствено партийните кадри – организационните и идеологически отдели на БКП и специалните служби, които са били дясната им ръка. Значи по една или друга причина българският преход беше направен от партийната, а не от стопанската номенклатура, както беше в Унгария например. Защото в България и Румъния не може да се говори за сериозно опозиционно движение, както в Полша и в някакъв смисъл в Чехия.  До 1989 г. медиите бяха под контрола на държавата, а след това – на олигархията. Затова малкото на брой, но действително автентични, борци против комунизма като Илия Минев и други, днес са маргинализирани – изобщо и в медиите, и в учебниците по история ги няма, за да знаят младите хора за тях. Те просто потънаха в забрава.
Ние нямахме мощно гражданско общество, което да изисква едно по-справедливо управление през целия преход – от правителството на Филип Димитров, след това Беров, Виденов и т.н. Тъжното е, че и по времето на Иван Костов нещата не се промениха, тогава пък възникна синята мафия – нашите изследвания в енергетиката показват, че особено през втората и третата година на правителството на Костов, корупцията в енергийният сектор не само че не намалява, а е още по-голяма, отколкото е била преди това. И това продължава в следващите правителства, включително и до скандалите, които бяха за Българския енергиен холдинг през 2008/9 г., и който сегашното правителство обеща да реформира, но нищо не направи. Тоест през целия период на прехода ние имаме една политическа мафия или както моят колега Иво Христов казва: в България няма нито ляво, нито дясно, защото десните много често са с леви популистки искания, а левите са заедно с червената олигархия.
Енергетиката е част от тази мафия. Но освен нея, политическата олигархия използва различни други канали, чрез които нелигитимно да извлича доход от обществото и да продължава да го ограбва. Например мобилните телефони са не по-малък източник за облагоделстване – ние използваме нормално телефона си, а плащаме понякога 80-100 и повече лв. на месец. Това го няма никъде по света – в Германия, Австрия, Франция и други западни държави при много по-интензивно използване на тези комуникации, цените са в пъти по-ниски. Ние също така си плащаме лекарствата, докато в държавите от Западна Европа вашите здравни осигуровки покриват и разходите за лекарства, като се плаща само една малка такса. По същия начин са нещата и в енергетиката – това, което плащаме на НЕК…
След 20 г. преход ние продължаваме да живеем в едно общество на сталиниска свръхексплоатация. Разкриването на този феномен е заслуга на един голям американски икономист Олсън, който в публикациите си по един безжалостен начин показва основното поражение на социализма – унищожаването на икономическия морал на обикновения труженик. Олсън тръгва от тезата, че след нежните революции западните икономисти пак се провалиха в прогнозите си за икономическото развитие на Европа, също както след Втората световна война. Тогава те смятат, че Германия и Япония ще бъдат десетилетия в тежко състояние и даже САЩ са били приготвили запаси да хранят японците за 10 години. А се оказва, че Германия и Япония тръгват за няколко години и постигат икономически бум, който на мнозина се струва немислим, докато някои от победителите като Англия изпадат в т.наречената „британска болест”, една продължила десетилетия икономическа стагнация. По същия начин след падането на комунизма те казват, че чрез трите кита на реформите – либерализация, структурна реформа и приватизация, икономиките ще бързо тръгнат нагоре, но това не се случва.  В България ръстът започва чак след 1997 г., същото е и в Румъния, Русия и другите държави от ОНД. При това у нас този ръст между 1997 и 2008 г не се изрази в едно по-справедливо разпределение на приходите от икономиката.
Една от причините за това е, както показва Олсън, е унищожаване на елементарния икономически морал, т.е. тази елементарна порядъчност – да си лоялен към работодателя, да си плащаш данъците, да не крадеш и т.н. Аз бих казал, че когато говорим за мафия, мафията е една хубава метафора, защото мафията е в Сицилия, не е в развития италиански север, тя е там където има едно крадливо селско и градско население – смачкано, без морал. С тези пет правителства, които дойдоха, тези пет партии които бяха на власт можем да си представим, че всъщност с всяко идване на власт пет пъти се е сменял управляващият партиен апарат – от ниво централно управление на партиите до най-малката партийна организация по градове и села. Дори да допуснем, че пет пъти една част от тоя партиен апарат прелива от една партия в друга. Та след 1989 г. този българин, за който в една Турция още казват “работи като българин, държи на думата като българин”, отдавна го няма. Изведнъж след 45 години комунизъм ние осъмваме с едно смачкано крадливо племе, което идвайки на власт, заемайки позиции като районни кметове, в различни държавни служби и т.н. бърза да валоризира, да осребри своята властова позиция. И не случайно, че бизнесът продължава да се оплаква от най-различни административни пречки и непрозрачност. Така че тази мафия се крепи на едно примитивно население, което допълнително е деградирало до едно немодерно състояние. Защото модерността предполага една по-добра рационалност, една много по-голяма организираност в работата и един здрав стопански етос. И това ние го нямаме.
Виждате сега тези протести против банките. Банките са също един механизъм за ограбване. Банките, както и в енергетиката, се договарят, няма конкуренция между тях за намаляване на разходите. Или както младите хора сега се организираха срещу цените на горивата. И в двата случая протестиращите са малцинство. Огромната маса стои и гледа сеир.

Какво се случи в енергетиката по конкретно?

Енергетиката между другото е много особена система, трудна за разбиране. Ние направихме изследване на това, което е писано в медиите. В продължение на повече от 15 години, от 1993 г. насам, основните проблеми на енергетиката не са показани в медиите. Плъзгат се по повърхността – по цените на тока, да има или да няма АЕЦ Белене… А всъщност това, което се случва в енергетиката е, че тя за разлика от някои други сектори е запазена през тези години на 100 %, в нея непрекъснато се е инвестирало за поддръжка на оборудването. Но не и в неговото обновяване. Затова цените на тока са най-ниски в Европа, като същевременно обаче България потребява в пъти повече електроенергия отколкото средно европейските стандарти. Тоест системата е направена така – да се поддържа голямо потребление на ток. Като се ограничават алтернативните начини на отопление. Например не се намаляват цените на природния газ, оборудването за газ е сравнително скъпо и т.н. Има различни пречки по самата газификация. А природният газ в западните страни е по-евтин от този в България. И, нямайки алтернативи, хората потребяват голямо количество електроенергия, което натоварва мощностите, тоест всички централи трябва да работят. Приходите, които получават енергийната система и НЕК най-вече – защото ЕРП-тата са последното стъпало, обаче не отиват за инвестиции в бъдещи мощности. Защото една ТЕЦ примерно има живот 20 години или малко повече, а приходите отиват само за ремонти и поддържане на състоянието. Като тези ремонти, по наша сметка, излизат значително по-скъпи, поради корупция и други сенчести схеми. Ние изчислихме, че някъде един милиард лева от тях отиват за нелегални плащания. Ако ремонтите в страната са над два милиарда лева, фирмите, които ги правят, казват, че работят за 1/3 от тази сума. Тоест ако са 2,1 млрд. реално фирмите работят за 700 милиона, още 10-20% отиват във фирмите посредници, а останалите отиват в политическата върхушка. Всички политически лидери – червени, сини, жълти и т.н., получават едни огромни за мащабите на страната плащания, част от тях са в личните им сметки, други – за поддържане на партийните структури, за влияние в медии, избори и т.н. Така че това е една от основите на българската олигархия.

В крайна сметка трябва ли да я има АЕЦ „Белене”?

Проблемът за АЕЦ Белене не е да я има ли централата или не. Както, когато питате един гражданин дали да си купи жилище или не, всеки ще каже – разбира се, че ще си купи, но зависи на каква цена. Въпросът за Белене, бих казал, е следният – първо България развива атомна енергетика от средата на миналия век. Имаме атомен реактор в София, макар че в момента не работи, от 1961 г. Имаме вече пет поколения атомни физици, четири поколения атомни енергетици. Създаването на този експертен потенциал е нещо много скъпо. За да се създадат такива кадри, с традиции, трябва няколкостотин милиона евро, може би и повече – за обучение, за преподаватели, за материална база и т.н. Тоест ние имаме интелектуален и научен потенциал да обслужваме една атомна енергетика и ако спрем, ще се повтори това, което се случи когато спряха четирите малки реактора в Козлодуй – опитните ядрени оператори и други кадри на драго сърце бяха приети от американци, канадци и други. Защото за тях това е без пари, не са плащали за обучение и т.н. Това е едната предпоставка.
Другото, което е, ние имаме добри въглища в “Марица-Изток”, но те са ниско калорични. Имаме и някакъв воден потенциал, но той не е от мащаба на Алпите. Българската енергийна система оцелява, защото има баланс между ТЕЦ, ВЕЦ и третият стълб – АЕЦ. В далечна перспектива това трябва да се запази, независимо от потенциала на вятърните и слънчевите централи, които са полезни и необходими. Те са перспективни, но имат този недостатък, че когато ни трябва ток вечерта, фотоволтаичните изгасват, а може и да няма вятър. В Европа казват, че Германия намалява атомните реактори, но никой не казва, че тя ежегодно внася значими количества – от порядъка на много теравати мощност, ток от френските атомни централи. Атомните реактори са едни инертни мощности, които като ги пуснете веднъж, работят няколко месеца и създават необходимото базисно ниво на ток в мрежата, върху което може да се варира с водни, вятърни и всякакви други мощности.
Аз лично не съм противник на атомната енергетика, тя е най-младата технология, която човечеството е овладяло, тя тепърва ще се развива и става по-безопасна. Сега говорим за второ поколение атомни реактори, ами след години ще има пето… Въпросът обаче е на каква цена. Има огромна разлика в това дали ще платим 4, 6 или10 милиарда за АЕЦ Белене, например. Както се казва в една поговорка, дяволът е скрит в детайлите. Колкото до изпълнителя – няма особено значение дали ще я строят руснаци или американци… На едрия корпоративен бизнес по принцип трябва да се гледа с подозрение. Това е изводът от столетия класови битки. Едрият бизнес трябва да се гледа с подозрение, защото там няма конкуренция, там са монополни позиции и трябва да бъде под непрекъснат натиск и контрол. Кой ще го строи е второстепенен въпрос. Важни са параметрите на сделката – каква цена ще плащаме, за  какво оборудване и т.н.

Какво бихте казали за екоенергията?
Зелените у нас някак романтично гледат на екоенергията от вятърни и фотоволтаични централи. Цената от фотоволтаичните е 15 пъти по-скъпа от тази от АЕЦ, а на вятърните 12 пъти. Това е временна цена – в момента, когато тази технология започне да узрява, разходите ще започнат да падат в прогресивна прогресия. Тоест, когато вятърните централи вече станат голяма индустрия, цената пада 2, 3, 5 пъти. Само че нашата олигархия, която инвестира сенчести пари във вятърни централи, би искала цените да не следват реалното падане на разходите. Те искат примерно 25 г. да се изкупува тази енергия над 80 стотинки за киловат час. Това може да се окаже следващият източник на заробване от страна на олигархичните среди. За сравнение токът от ВЕЦ е 10-11 ст., “Марица-Изток” -6-7 ст., от АЕЦ  Козлодуй – 1,5-2 стотинки без ДДС. (виж http://www.dker.bg/pagebg.php?P=401&SP=402).

Какво мислите за продажбата на  Кремиковци и цялостната ситуация на корупционност около енергийния сектор?
Много, много тъжен факт. Преди две години, когато това правителство дойде на власт, имах някакви надежди. Най-малко от реториката им, че те бяха обещали да ликвидират Българския енергиен холдинг (БЕХ) като действително ненужда административна шапка. Според самите енергетици БЕХ даде 2 милиона на Станишев за предизборна кампания 2009 г. Те са платени уж за реклама на НЕК, а всъщност за пи-ар кампания на БСП. Как така се плащат 2 милиона от нашите пари, от сметките за ток?
Това правителство днеска, мисля че можем да кажем, че е отново правителство на олигархията. То трепери пред Лукойл, трепери пред производителите на олио, пред производителите на зеленчуци… Ние се доближаваме до същото състояние, в което сме били при другите правителства. С изключение на Жан Виденов, който, колкото и странно да звучи, влезе в правителството беден и излезе беден. Докато Иван Костов, който се прави на голям демократ – край него бяха Данчо Ментата, Христо Бисеров, сивия кардинал, Евгени Бакърджиев и други… Той мълчеше и си траеше.
Ние сме си все в същото смачкано олигархично общество. Вчера слушах Митьо Гестапото /Димитър Иванов/ от Шести отдел на ДС. В нашата книга “Мрежите на прехода” съм го описал как той е редил пасиансите, през 1994/5 г. като заместник –председател на Мултигруп е определял кой да дойде на власт в новото правителство и тогава създава формулата БСП плюс и т.н. И вчера го чувам по медиите да казва, че очевидно ще за следващите избори трябва някаква коалиция – може да е тройна или друга форма. Значи от 1994 г. нищо не се е случило. Значи Димитър Иванов отново реди пасиансите и отново ситуацията е такава, като че няма алтернатива. Просто единствената добра новина беше, че Франция и Германия няма да ни приемат в Шенген – това е единственият механизъм за натиск върху тази държава.
ГЕРБ не промени и съдебната система, корупцията там продължава – тя просто обслужва този, който и плаща по-добре. Медиите са в ръцете на един олигарх, той държи пет телевизии и четири радиостанции. Както Делян Пеевски във вестниците… Защо НАП не отидат да снимат на съдията Пенгезов палатите в Панчарево – малък бароков дворец с колони отпред .Колко съдии имат такива палати? – Да отидат да снимат и тях, да видят къде е истинската власт в момента. Така че България е в една мъртва хватка на продажна корумпирана съдебна система, олигарси, които са парцелирали икономиката и обслужващата ги политическа върхушка.
Ситуацията в България ми прилича много на кайзер Вилхемова Германия в навечерието на Първата световна война. Тогава старите индустрии на Круп и ИГ Фабериндустри са налагат данък рекет върху собственото си население – цените на вътрешния пазар са в пъти по-високи от международните, поради наложените от правителството чрез защитните мита. Новите индустрии – като електротехническата и автомобилната са били за друг тип развитие, по-бързо повишаване на благосъстоянието на масите и оттам развитие чрез потребление. А третата сила е била зародилото се мощно ляво социалдемократическо движение. И немските политици вземат страната старите, олигархични индустрии, хвърляки страната в Първата световна война…

Накъде върви родната икономика?
Това, което представляват здравите отрасли в родната икономика в момента са няколко сектора – информационните технологии, машиностроене, текстилна промишленост… Там нормата на печалба е много по-ниска, защото една голяма част от това, което спечелиш, трябва да инвестираш отново. В този смисъл ние имаме сектори, където има жилави предприемачи и чуждестранни инвеститори, които работят и едни от тях са в софтуерната индустрия, в машиностроенето, книгоиздаването, химическата промишленост и т.н. Така читавото, което го има през 20 г. преход е благодарение на предприемчивостта на отделни жилави българи. Имаме тази нова частна индустрия, но през последните години подобно на Русия се наблюдава тъй нареченото „рейдърство”, което стана известно покрай скандала с в.”Труд” и “24 часа” – ставаш съдружник с 5-10 % в някоя апетитна фирма и след това силово измъкваш бизнеса от собствениците и за тях не остава нищо.
Българската икономика продължава да бъде в едно неравновесно състояние. От една страна има позитивни неща, от друга страна, има типична икономика от третия свят, където има един олигарх, извличащ огромна печалба и оставящ работниците в мизерно състояние. Кой ще направи едно изследване за яхтите на българските олигарси? Мой познат ми каза, че в яхтеното пристанище в Генуа най-много са руските яхти и следващите са българските. Най-малката струва 5 млн.лева. Аз нямам нищо против, не съм ни най-малко срещу богатите хора. Но пред този народ, ограбван 20 г. и преди това 40, това просто е цинизъм.
В този контекст младите българи, които не искат да се примирят с тази ситуация бягат. И така при този демографски срив ще останат цели територии, в които ще вилнеят едни маргинализирани групи, рушащи всичко… В момента това става в Северозападна България. Българите ще останем вероятно това, което сме били преди да паднем под турско робство. Ще се свием около няколко големи града, плюс няколко по-малки района, примерно като Каварна и Чирпан, които благодарение на някои оправни кметове и по-различно население може би ще успеят да се запазят Ще загубим голяма част от територията си тъкмо поради късогледието и лицемерието на българската олигархия.

 


ПОСЛЕДНИ ИНТЕРВЮТА:

ПЕТЯ ШОПОВА: ПРОБЛЕМЪТ ЗА ПАРТНЬОРСТВОТО И ДО ДНЕС СТОИ В ПОЛИТИЧЕСКИЯ НИ ЖИВОТ

МАРТА СУГАРЕВА: В БЪЛГАРИЯ НЯМА ДОРИ И ИНСТИТУТ, КОЙТО ДА СЕ ЗАНИМАВА СЪС СЕМЕЙСТВОТО

ПРОФ. РАЛИЦА КОВАЧЕВА: БЪЛГАРСКАТА НАУКА Е ИЗПРАВЕНА ПРЕД СЕРИОЗНО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО

РЕФАТ ЧУБАРОВ: ПРИЗНАНИЕТО ЗА КРАХА НА МУЛТИКУЛТУРАЛИЗМА Е ПРОЯВА НА БЕЗПОМОЩНОСТ

ЛЮБОМИР СИРКОВ: ДНЕС ОТНОВО НИ Е НУЖНА НОВ ТИП СПОЙКА

ПРОФ. ЦАЧЕВСКИ ЗА РИСКА ОТ ПОВТОРЕНИЕ НА „КОСОВСКИЯ СЦЕНАРИЙ” НА БАЛКАНИТЕ

ОГНЯН МИНЧЕВ: ПОНЯКОГА ЛИЦЕМЕРИЕТО Е ПО-ОТБЛЪСКВАЩО ОТ АРОГАНТНОСТТА

Д-Р ИВАН ГЕОРГИЕВ: КИТАЙСКАТА КУЛТУРНА РЕВОЛЮЦИЯ СЕ ПРЕХВЪРЛИ ТУК

МОМЧИЛ ДОЙЧЕВ: ПОЛИТИЧЕСКАТА КОРЕКТНОСТ Е НЕТОЛЕРАНТНА ИДЕОЛОГИЯ, СЪЗДАВАЩА НОВИ КЛИВИДЖИ НА ОМРАЗА

ПРОФ. АНГЕЛ ДИМОВ: НАРОДЪТ НИ Е МНОГО ДОВЕРЧИВ

ГЕОРГИ АНАСТАСОВ: ПРОБЛЕМЪТ НЕ Е ВЪВ ВИСОКИТЕ ЦЕНИ, А В НИСКИТЕ ДОХОДИ

ПРОФ. ТОЛЯ СТОИЦОВА: БЪЛГАРИНЪТ СЕ РАДВА КАТО НАРУШАВА ПРАВИЛАТА И СЕ ХВАЛИ С ТОВА

ВЕСЕЛИН ТЕПАВИЧАРОВ: ПРЕХОДЪТ БЕШЕ ДОГОВАРЯН МЕЖДУ ЕЛИТА НА СОЦИАЛИЗМА И ЗАПАДНАТА СИСТЕМА

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=3825

Posted by on апр. 18 2011. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.