ИВАН СЛАВКОВ : ВСИЧКО ОПИРА ДО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА ОТКРАДНАТОТО

САРКОЗИ ЗА ДВЕ СЕДМИЦИ РЕШИ ВЪПРОСА

Иван Славков е роден на 11 май 1940 г. в София. Дипломиран инженер от ВМЕИ „В.И.Ленин“, той е професор по спортен мениджмънт и социално управление към Киевския университет. Владее английски, немски и руски език. Славков е работил като редактор във вестниците „Работническо дело“ и „Труд“ и главен редактор на сп. „Българско фото“. 

От 1971 г. в продължение на 11 години е генерален директор на БНТ. В част от този период е и председател на Съюза на българските филателисти, както и зам.-председател на Комитета за култура. През 1982 г. е избран за председател на БОК, през 1987 е вече член на МОК, а от 1995 г. е и президент на Българския футболен съюз. В края на 2003 г. получи орден „Стара планина“. Нагадата му бе връчена по случай 80-годишнината от създаването на БОК и заради „изключителния му принос“ за развитието на физическата култура и спорта. Иван Славков е женен, с две деца.

Как гледате на българските политици?
Като на пълни боклуци, разбира се. Защото едни и същи се въртят от началото на прехода, ако за такъв изобщо може да се говори, че е направен. Това не е преход, това се е едно пропадане, пропад. Не преход, а пропад. И фактът, че минават от партия в партия, от коалиция – в коалиция, от една програма към друга програма и се раждат и цъфтят точно като бурени, както цъфна НДСВ, както сега ГЕРБ се опитва да събира дивиденти от целия този провал на прехода. С презрение гледам.

Кои Ви дразнят най-много?
Преди всичко Бойко Борисов, разбира се. Освен това върхушката на БСП, за НДСВ да не говоря. Най-досадни са с нахалството си ДПС, защото спекулират с една каруца гласове, които могат да управляват политиката в България. Така че имена няма да изброявам, аз говоря просто  за поведение на политическите групи.
Защо Ви дразни Борисов?
Балон под налягане. Измислен. Сега ще му извадят биографията и на него, големите му подвизи в СИК и сие. Можеш ли да ми изброиш три подвига на Бойко Борисов, когато беше главен секретар на МВР. Можеш ли?

Той май само демонстрира някакви неща?
Така. Така. А дал е обяснение защо ходи с правителствения самолет до Ирак да си освобождава неговите камиони с каптагона? А дал ли е обяснение? Не! Мълчи се по този факт. Като се жени за София в ролята си на кмет? Човек не купува котка в чувал. Като се жениш – отиваш да видиш поне каква е майката на булката. Сега всички му виновни. Всички са му виновни сега на него. Включително и правителството. Добре, ще стане той министър председател. Кого ще обвинява тогава? Европа? Щатите? Германия? Той е американски агент.

Как оценявате президента?
Президента и той мина през 100 флиг-флага. Не знам дали знаеш какво означава това – салто напред, салто назад – против НАТО, за НАТО, против Европа, за Европа, против ДПС, за ДПС, против царските имоти, за царските имоти. Така че и той е пионка в цялата тази игра, дирижирана отвън, разбира се. Аз не обвинявам нашите маймуни тук, тъй като те са се опулили към това, което им говорят щатите и ЕС, не като идея ЕС, а някои кръгове в Европа, не само в Европа, но и в Азия, имам предвид Турция, така че…. – същата маймуна.
Той с руснаците или с американците е ?
Ето, това е въпросът. С кого си? С кого си? Ето, за мен се знае. Аз съм анти united states и съм про Русия. И това съм го заявил официално много пъти, защото ако се говори за славянство, това е Рус, великата Рус и нашите земи. Ако се говори за Югославия – южни славяни – това сме ние сърбите, черногорците

македонците, и те са българи, южните славяни. Така че изявленията просто трябва да ги събереш, да видиш, в какъв период какви изявления са правени и истината като през решето с големи дупки ще изпадне.

Много се избиват напоследък в България, г-н Славков. Какво става всъщност?
Те ще си и продължават. Това си е разчистване на сметки. Това са си най-обикновени бандитски истории, защото в България нямаме един договор подписан черно на бяло, както се казва. Ето сега – тока. Тия дето променят тарифите. Договорът и с тях не е ясен. Да не говорим вече за моя договор с тебе за онази мелница, която си купихме. Не сме се подписали никъде.(смее се) Не сме я заверили нотариално. (смее се) Така че ще продължават. Всичко опира до разпределение на откраднатото.
БСП ще се цепи ли? Какво ще прави?
Това съм го споменавал много пъти. Това е в традицията на българската социалдемокрация, прераснала после в комунистическа партия,  през определен период от време да се цепи. Както на времето са били тесни и широки социалисти. Както след това, имаше по едно време, да се минава към въоръжена борба против монархофашизма или да не се минава, да има ли септемврийско въстание, да няма ли, да има ли априлски пленум или не. Това е цепене, обаче в рамките на класната стая. Не е сериозно.

Какво ще кажете за десницата?
За кого?!!!!

За десницата?
За покойниците – или нищо или само лошо.

Съжалявате ли за нещо?
Изобщо не мога да съжалявам. Аз се казвам Иван, с извинение Славков. За какво да съжалявам? Фактът, че ти сега вземаш интервю от мен, а не от Бойко Борисов или от Първанов, говори много.

Какви са пороците Ви?
Имам, разбира се. В едно мое интервю, би трябвало да попаднеш, как развих аз Маркс. Интервюто, което му правят неговите дъщери, където той казва – „Нищо човешко не ми е чуждо”. А пороците също са човешки черти, така че всички пороци са и мои.

Как бихте коментирал присъствието на депутати от различни партии и на други хора от правителството, които нямат нищо общо с освобождаването на сестрите на посрещането им на летището?
Особено срамно беше присъствието на еврейчето Паси там. Аз го наричам Моника Паси, не Мони – Моника, защото той върти свирки на американци, на европейци, на когото му падне. А можете да попитате президентът Петър Стоянов, той знаеше, преди да замина специално за Либия, да се опитам да направя нещо, бях при него, като се върнах веднага от летището отидох пак при него. Той е единственият от предните, който наистина се опитваше да направи нещо. Аз не мога да си кривя душата, така че с Кадафитата… моето семейство, това имам предвид на Тодор Живков, където и аз бях член, с Либия отношенията бяха много добри, но там играта е далеч по-голяма.

И все пак не прави ли лошо впечатление присъствието на някои хора?
Ето тук ще направя паралел с футбола. Като избухна демокрацията, всичките тия измислени демократи идваха на стадиона, рипаха като маймуни по парапети, за да ги види народа, че те са от сините, от Левски и изчезнаха. Защо сега не ходят по мачове? Същото и тази сутрин – демонстрацията на присъствие. На присъствие. Ето, вижте ни и ние сме тук. Глупости. Нищо! Всичко уредиха западноевропейските държави, които във връзка с това, че в шелфа на Либия е открит повече петрол, отколкото в Ирак, са там. Там са. И какви са техните на втори план, под водата уговорки, никой не знае. Саркози за две седмици реши въпроса. За две седмици.

Какви книги четете? Имате ли любим автор?
Имам, разбира се. Монтен. Но от българските… Емилиан Станев, Валери Петров, онзи ден в „Труд” излезе отново една страхотна негова поема. Тойнби. Антон Дончев, разбира се, който отдавна трябваше да бъде нобелов лауреат. И другото е, както на времето хващат Кенеди в крачка – „четете ли нещо”, той казва – „чета, за да се приспивам”. Бяха го разнесли така, попиляха го, като ланската шума, тогава разбраха кой е Джеймс Бонд и неговият автор, както и да е . Но аз ви казах кои чета – Цивилизацията, опитите на Монтен и някои по-сериозни четива, Маркс го препрочитам.


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

Гергана Алексова : Ченгетата в БСП са силни

Антонела Понева : гражданите съвсем ясно казаха : "Не ви искаме"

Нено Димов : съюз на две партии в криза = партия в още по-голяма криза

Анелия Атанасова : много ми се чете

Божана Димитрова : в журналистическата съвест средно положение няма

 

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=262

Posted by on юли 26 2007. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.