Иван Костов : Управлява ни коалиция на корумпираните

Иван Костов е роден през 1949 г. в София. Доктор по икономика и доцент в Техническия университет. Народен представител в 7-ото Велико народно събрание и в 36-ото, 37-ото, 38-ото, 39-ото и 40-ото Народно събрание. Министър на финансите в правителството на Димитър Попов (1990-1991 г.). Министър на финансите в правителството на Филип Димитров (1991-1992 г.). Министър-председател (1997-2001 г.) и министър на държавната администрация (1999-2001 г.). Председател на партия Демократи за силна България от 2004 г.

Едно интервю на Калоян Методиев

 

Как виждате икономическата ситуация в България днес?
Министър-председателят Станишев и управляващата коалиция водят нерешителна и неуспешна икономическа политика.
Изцяло отсъства адекватна реакция на правителството на призивите на форума на “Икономист” в Гърция за обезценка на лева спрямо еврото. Това показва безпрецедентна управленска некомпетентност. Тя се потвърждава и от опитите на банките да си осигурят възможност да превалутират кредитите. Така те дават своята безпристрастна оценка на икономическата политика на правителството на БСП, НДСВ и ДПС.
Една от класическите разлики между лявата и дясната политика е отношението към инфлацията и финансовата стабилност. Неслучайно през 1997 г. нашето управление стартира с тези два приоритета и по този начин овладя катастрофата, до която беше докарана България от правителството на Жан Виденов.
Основен проблем на икономическата ситуация днес е тревожно високата инфлация. Тригодишната бюджетна прогноза на кабинета предвижда средна годишна инфлация за 2006 г. от 7,7%. Това е над 3 пъти по-висока инфлация от средната за Еврозоната, над 2 пъти по-висока от средната за другите две страни във валутен борд – Естония и Литва, и което е най-лошото – тя е с 2,8 пункта по-висока от средно годишната инфлация, заложена от правителството в бюджета. Тези 2,8 пункта са повече от 1 милиард и 300 милиона инфлационни лева над предвиденото. По този начин всички опити на правителството за повишаване на заплатите, пенсиите и т.н. не могат да компенсират поскъпването. Това означава, че българите ще продължат да обедняват.
Трябва ли да ни притеснява кредитният бум и тенденцията повече банки у нас да са чуждестранни?
Тази тенденция е полезна. Присъствието на чужди банки цивилизова българския пазар, вкарва ноу-хау и засилва конкуренцията. Поводът за тревогата се дължи на политиката на правителството. Високият бюджетен излишък, който кабинетът залага, отнема ненужно много пари от джоба на гражданите и бизнеса и ги принуждава да търсят тези средства под формата на кредити отвън. Политиката на бюджетен излишък беше въведена от кабинета на Симеон Сакскобургготски и доказва, че неговото правителство никога не е провеждало дясна политика. Дясното решение е да събираш минимални данъци и да оставяш средствата в бизнеса и гражданите. В българската икономика има растеж, но сегашното правителство е толкова страхливо, че то не може да превърне този растеж в благосъстояние за хората.
Реално ли е приемането на еврото преди страните от Централна Европа и доколко валутният борд ще спомогне затова?
Фактът, че в България има валутен борд безспорно е изключително благоприятен за влизането на страната в Европейския стопански и валутен съюз. За да стане негов член обаче, България трябва да е изпълнила Маастрихтските критерии и най-вече значително да намали инфлацията. Нещо, което сегашното управление не може да направи.
Тройната  коалиция и преспективите пред нея? Мислите ли че са възможни предсрочни избори?
Платформата, на която се основава тази коалиция, не е политическа. Спойката между трите партии е корупцията. Това е коалиция на корумпираните. В нея е Ахмед Доган с обръча от фирми, Симеон Сакскобургготски със Савойската афера и най-отпред БСП с офицерите и доносниците от ДС и подчинената им организирана престъпност. Гарант на тази коалиция е Георги Първанов – секретен сътрудник на бившия репресивен апарат и с петролното петно от Саддам Хюсеин върху себе си. Събират ги  криминални и икономически интереси. За бъдещето на коалицията е важно какво ще стане с незаконно придобитите имоти на Симеон Сакскобургготски например. Моята прогноза е, че докато има далавера, коалицията на корумпираните ще оцелява.
Ще има ли десницата общ кандидат в президентските избори?
Тези избори дават шанс на десницата да свали агент “Гоце”, който след като излъга два пъти българите, не може да бъде обединител на нацията. Демократи за силна България положиха много усилия, за да има единна дясна кандидатура за президент. ДСБ инициирахме разговорите за обща кандидатура, предложихме палитра от номинации – от чисто партийни до такива принадлежащи на гражданското общество. Ние инвестирахме и продължаваме да инвестираме доверие в общата кандидатура.
За жалост, има участници, които се опитват да попречат на преговорите. Върхът на тези опити е номинацията на абсолютно неприемливата за ДСБ кандидатура на Петър Стоянов и то след като самият той публично заяви, че не може да бъде обединител на десните гласоподаватели. Един човек, който вече е загубил избори от Георги Първанов и когото избирателите на ДСБ не харесват, не може да бъде наш кандидат. СДС трябва да си даде сметка за това. Иначе вината за провалените надежди на българските демократи ще бъде тяхна.

Какво е отношението ви към политическите амбиции на Бойко Борисов?
Бойко Борисов е лоша версия на Симеон Сакскобургготски. Задачата на Симеон беше да открадне избиратели от десницата и да ги заведе при БСП. Задачата на Бойко Борисов е същата. Той се опитва да фалшифицира дясното в България. Борисов не е и не може да бъде десен политик. Аз обаче вярвам, че българските демократи няма да се подлъжат. Че те няма да гласуват за един човек, който е кандидатствал за работа в Държавна сигурност, който е бил член на БКП и е напуснал МВР, когато е трябвало да избере дали ще продължи да бъде комунист или ще се деполитизира, който е участвал в създаването на “борческите” групировки през 90-те години и има общи фирми с хора от криминалния свят. Вярвам, че българските демократи няма да подкрепят телохранителя на Тодор Живков, няма да подкрепят главния секретар на МВР, по чието време всяка седмица имаше поръчково убийство, нито кмета на София, който не реши нито един от проблемите на София, освен един – да асфалтира пътя до Банкя, където живее.
Какво ще се промени за българския бизнес с влизането на България в ЕС? Очакват ли се фалити?
Принципно членството в Европейския съюз би трябвало да донесе предимно ползи за бизнеса. В отделни сектори обаче ще се стигне до кризи. Причините за това са две. Първо –  некомпетентността и незаинтересоваността  на правителството на С. Сакскобургготски при воденето на преговорите. Всички отстъпки, всяко безгръбначно чиновническо решение ще се отрази на джоба на българина и на конкурентоспособността на българския предприемач.

Втората причина за очакваните сътресения е лошото управление днес. Правителството на тройната коалиция не прави нищо, за да подготви българския пазар за членството.
Съдебната система и престъпността са едни от червените зони във всички доклади на ЕК. Как ще ги коментирате?
ДСБ  първи намериха смелост да посочат проблемите в съдебната система и най-вече в досъдебната фаза. Необходими са решителни конституционни промени не за да се харесаме на Брюксел, а защото сегашният модел е сбъркан и води до безнаказаност за престъпниците и до неефективност на съдебната система. Ние казахме какво трябва да се направи, но не бяхме послушани. Липсата на политическа воля в БСП и коалиционните й партньори да направят радикални реформи се дължи на зависимостта им от криминалния свят чрез структурите на бившата Държавна сигурност. Грозното доказателство на тази зависимост е страхът на Георги Първанов, Сергей Станишев и външния министър от бившия главен прокурор Никола Филчев. На това се дължи отказът им да вземат отношение по неговото поведение, което е обидно за българските граждани, медиите, институциите и не на последно място за страната, в която се опитват да го направят посланик.
Какво е отношението на ДСБ към членството на Турция в ЕС?
Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев заявиха неотчитаща българския национален интерес и сервилна към Турция позиция за безусловна подкрепа на членството й в Евросъюза.. Причината е, че НДСВ преди и БСП днес са зависими от Ахмед Доган, чиято цел е да създаде политически и икономически анклави в районите със смесено население, които в перспектива да се превърнат в предмостие на турското завръщане в Югоизточна Европа. Днес само ДСБ има смелостта и прозорливостта да говори за този проблем. Ако не се вземат мерки сега, ще дойде ден, когато темите за етнополитическия модел и държавното устройство на България ще изчерпват изцяло политическия дебат.
Като министър-председател, по време на т.нар. Косовска криза не допуснахте бежанци на територията на България, въпреки международния натиск. Как анализирате тези събития от дистанцията на времето?
Едно от условията да бъдеш успешен министър-председател е смелостта да кажеш “не” и да не се поддадеш на външен натиск, когато защитаваш националния интерес. За всеки български премиер интересът на България трябва да стои по-високо от интересите и на Брюксел, и на Вашингтон, и на Москва.

По време на Косовската криза ние взехме три важни решения. Първо – дадохме въздушен коридор на НАТО, второ – не позволихме на Русия да окупира летището в Прищина. В замяна на тези решения ние получихме гаранции за бъдещо членство в НАТО и ЕС, с което преориентирахме геополитически България към Запада. Всичко по-късно – поканата за членство в ЕС, падането на визите, членството в НАТО е функция от тези две решения. И искам да припомня, че тогава тези решения срещнаха съпротивата на БСП и лично на сегашния президент Първанов.

Третото важно решение беше отказът ни да допуснем албански бежанци на българска територия. По този начин спасихме страната си от дестабилизиране, от вкарване на криминални елементи и ескалация на етническо напрежение. На това решение се противопоставиха ключови фигури от управляващата десница и лично тогавашният президент Петър Стоянов, както и повечето хора, които днес останаха в СДС.
Днес програмата и каузата на Демократи за силна България са продължение на онази смела политика, която тогава проведохме.


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

Васил Пенев: Възможно е Борисов да оглави ляво-центристко правителство 

Марко Семов : Дошло е време да се показват мускули

Владимир Шопов : България влиза драматично в ЕС 

Никола Хаджиев: Колко непочтеност, безотговорност и алчност има в днешната политика! 

Велизар Енчев : основната заплаха за българската демокрация се нарича Бойко Борисов  

 

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=160

Posted by on юли 6 2006. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.