ИВАН ЙОРДАНОВ: ВСЕ ОЩЕ НЯМА ЕДНОЗНАЧЕН ОТГОВОР – КАКВА ПАРТИЯ Е БСП

Ivan Protokol RuseДПС е по-добра търговска структура – успяват да устроят кадрите си на добри служебни места, да се настанят в най-печелившите сектори на държавата.

Иван Йорданов е роден през 1947 г. в гр. Дулово. Израснал и учил в гр.Русе. Завършил е „История“ във Великотърновския университет. Автор на десетки публикации. Биографията му е типична за организационен работник от времето на соца – пионер, комсомолец, член на БКП от 1978 г. , работа в производството, в Комсомола и БКП. Командир на над 20 летни и есенни младежки бригади в помощ на селското стопанство. Почти 10 години ръководи протоколната дейност на гр.Русе и е имал лични срещи с интересни хора – Фидел Кастро, Захаринка Захариева, Тодор Живков, Брежнев, Елена и Николае Чаушеску, Андрей Луканов, писатели, музиканти, космонавти и много други. През първите години на прехода преминава през всички кръгове на ада – от събиране на подписи против крепителя на комунизма Иван Йорданов, до публикации, че само гълъбите по площада не са негова собственост. На 9 май 1990 г. временният кмет на Русе, го уволнява по политически причини и това е повод на приема в консулството Генералния консул на Съветския съюз в нашия град да се шегува, че 9 май е Ден на победата на кмета над неговия сътрудник. Започва да се занимава с журналистика и издателска дейност – издава закрития по времето на СДС вестник „Дунавска правда“ – Русе и седмичния информационен справочник „Русе 7“, който достига невероятния тираж от 28000 броя – отпечатани и продадени. Днес общия брой на продадените в Русе ежедневници не достигат и половината от тиража на „Русе 7“. Убеден русофил. Областен координатор на Федерацията за приятелство с Русия и народите на ОНД. И двамата му сина печелят зелени карти и живеят в Съединените щати.

Специално интервю на Валентина Николаева

Отдъхнахте ли си или ли се хапете от яд, след като БСП се сгромоляса?
Мисля, че въпросът е некоректен – защо БСП да се е сгромолясала – не, тя беше наказана от избирателите за няколко фундаментални, но поправими грешки. Ще се опитам да ги формулирам.

Все още няма еднозначен отговор – каква партия е БСП – социал-демократическа, социалистическа или комунистическа ? Казваме, че сме наследници на БКП, но реално се отказахме от редица цели и се върнахме във феодализма.

През 1917 година – Ленин издава няколко Декрета – за мира, за земята, за хляба – с тях е даден отговор на основните въпроси, които вълнуват хората и ги спечелва да тръгнат след него. Днес няма диалог с хората. Министър-председателят трябва всеки месец да излиза с обръщение към нацията и да казва – за 30 дни направихме това, предстои да направим това. Днес се питам– за какво се борим ? За работа и 8 часов работен ден, за достойна работна заплата, за качествено и безплатно здравеопазване и образование, за пенсия, която позволява да живееш нормално, за децата ни, които избягаха от България ? За какво ? Няма отговор и хората не тръгват след нас ! А според статистиката – 70 % от българите живеят под минимума на необходимите доходи за оживяване.

Може би отново трябва да се обърнем към историята, да забравим наукообразните стратегии и методики. И на 49 конгрес на БСП, който ще се проведе след извънредните избори, трябва да се подготвят и приемат Тезиси за развитието на България през следващите 10 години, както и примерно 3-5.

С какво трябва да остане във вътрешно-партийните анализи Станишевия период?
Еднозначно – това е периодът на световното признаване и приемане на БСП в обединението на европейските социалисти. И все пак, да не забравяме, че след Георги Димитров, Сергей Станишев е единственият българин достигнал до такъв най-висок пост – председател на ПЕС. Ние, българите, не успяхме да осмислим и да признаем, че това е невероятно постижение и вместо да го аплодираме започнахме да търсим мръсотии и да го заливаме с кал. Но, както казват, никой не е станал пророк в у дома си. Познавах бащата на Сергей – високо интелектуална личност, добър организатор и добър теоретик. Имал съм и няколко неофициални срещи със Сергей. Да, 13 години начело на БСП може да се нарече период на рутинната работа на партийните организации. Период на опити да се наложи по-голяма демократичност в партийната работа, бих казал успешни, но както се казва с нови кревати стар бардак не се оправя – трябваше и труженичките да се сменят, а те останаха.

Михаил Миков ли беше вашият фаворит за лидер?
Той беше в тройката – Миков, Стоилов, Нинова. Доволен съм от избора. Дано да не е временна фигура – има много битки, които трябва да проведе за да се наложи и от председател на БСП да се превърне в неин лидер.

Коя корпорация е по- добра – БСП или ДПС?
Уважавам ДПС. Не съм съгласен с опитите да ги изкараме виновни за нашите грешки. ДПС е единствената след БСП, която има добре изградено партийна структура. Явно лидерите й добре са изучавали дисциплината „Партийно строителство“. Да – ДПС е по-добра търговска структура – успяват да устроят кадрите си на добри служебни места, да се настанят в най-печелившите сектори на държавата. БСП не успява – дори нещо по-вече – в нашия град, все още, на много ръководни места са останали калинки назначени от ГЕРБ

Трябва ли да останат в новото НС червените депутати, които гласуваха за Пеевски?
Защо трябва да наказваме депутатите, които са били дисциплинирани и са изпълнили решение на ИБ на БСП?. По-скоро новият председател трябва да помисли за промени в състава на ИБ и да се освободи от зависими хора. Друг е въпросът, че за новото НС са необходими съвсем нови хора.

На каква диета трябва да мине БСП, за да оздравее, или смятате , че болестта й е лек вирус?
Партията, като организъм с над 120 години живот е преживяла всякакви болести и мисля, че си е създала здрав имунитет. А и е доказано, че диетите не са много полезни. Мисля, че една ясна програма за действие, правилно дозирана, ще помогне бързо да се излезе от временното неразположение.

Защо БСП не зае ясна позиция за Русия в украинската криза и за „Южен поток“. Какво я спря – финансова зависимост, слаба работа на спецслужбите, страх, външен натиск?
Липсата на ясна позиция по украинската криза и строителството на „Южен поток“ са едни от причините за недоволство в БСП. Да не забравяме, че 99.99% от членовете на БСП са русофили. Позицията на Русия спрямо Украйна е на дневен ред при всяка сбирка на социалистите.
Да – ние приемаме позицията на Русия.
Да – ние сме против надигащия се фашизъм в Украйна.
Да – ние осъдихме действията на Вигенин.
Да – ние смятаме, че днес се води необявена война не между Украйна и Русия, а между САЩ и Русия.
Отговор за липсващата позиция намерих на току що проведения конгрес на БСП. Аз съм евроскептик. Малко множко ми дойде изпълнението на химна на ЕС, след химна на България и Интернационала. Доста се подразних и от непрекъснатото напомняне за влизането ни в ЕС и в семейството на европейските социалисти. Ето и отговора – тъй като сме без зъби и сме приели европейските ценности, няма как да изразяваме собствена позиция въпреки настройката на партийните членове. Народът е казал – като си си дал г…. под наем – трябва да изпълняваш.

Защо всички движения, свързани с българо- руските отношения – „Федерация за приятелство с Русия и народите на ОНД“, Движение „Русофили“ и др. не изказаха позиция – ясна и ярка за завземането на Крим и за конфликта в източна Украйна? Създава се впечатлението, че това е така, защото организациите са червени и зависими от Русия.
От въпроса разбирам, че вие осъждате позицията на Русия и подкрепяте САЩ. Разбира се, това е Ваше право. Мога да говоря за моята Федерация. Тя не е червена, макар че повечето членове приемат лявата идея, но има и членове от различни други партии, не е и зависима от Русия, защото не получаваме нито стотинка, за разлика от други организации известни в интернет пространството, които получават доста пари от фондацията „Америка за България“. Аз и моите приятели работим на обществени начала и постоянно използваме лични средства за да организираме различни мероприятия.
Федерацията има своята позиция и тя е в подкрепа на Русия, но нека не забравяме, че тя обхваща и дружествата на приятелите на Украйна, Белорусия, Казахстан и т.н. – народите на бившия Съветски съюз, което ни задължава да отчитаме различните интереси.
Преди няколко дни участвах в митинг на „Атака“. Не съм техен член или симпатизант, но за това, което направиха им се покланям. Митингът беше посветен на жертвите в Луганск и Донецк. Не зная друга българска партия, включително и тази в която членувам, така категорично да изразява своята позиция.

Общество.нет (цитирането и активните линкове са задължителни)

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=10054

Posted by on юли 30 2014. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.