ИВАН ГЕНОВ: ТОВА КОЕТО СТАВА Е ТЕАТЪР НА АБСУРДА

ЕДИН ОТ УЖ НЕВИДИМИТЕ КОНСТРУКТОРИ НА ПРОЕКТА АБВ Е ПРЕД МЕЖДУНАРОДЕН АРЕСТ, КАЗВА ОЩЕ ЛИДЕРЪТ НА БЪЛГАРСКАТА ЛЕВИЦА

Иван Генов е роден през 1952 година в Самоков. Завършил е международно право в Киев. Доктор по международно право. Работи като дипломат в Москва. Депутат в 7 ВНС, 36, 37 и 38 НС. Автор на над 200 научни и политически статии, както и 3 монографии. Председател на политическа партия „Българската левица”.

Г-н Генов, наскоро се завърнахте от конгрес на Европейската лява партия в Париж. Състоя се и конгрес на Вашата партия. Какво става в лявото пространство у нас и в Европа?
За разлика от миналото днес лявото като съпротива и алтернатива е най-жизнено в Западна Европа, в развитите страни. Там тече процес на преструктуриране на левите сили, на консолидация на истинските леви партии и движения в противовес на все по-десния курс на социаллибералните и социалдемократическите партии от ПЕС. Затова възникна и най-новата общоевропейска политическа формация – Европейската лява партия, която след Рим (2004 г.) и Прага (2007 г.) проведе своя трети конгрес в Париж преди две седмици. В нея вече членуват или са наблюдатели почти 40 партии от 30 страни на континента. Сред тях като пълноправен член е и Българската левица. Нашата поява е обективно явление, резултат на позитивните леви европейски процеси и абдикирането на БСП от основни принципи на лява политика.

Искате да кажете, че БСП не е автентичната лява партия, не е истинската левица в България. Така ли е и защо?
За голямо съжаление за по-малко от 10 години „Позитано” 20 превърна една световно известна лява партия в мутант на дясната политика, в скромен социален амортисьор на капиталистическата машина.
Първоначално Луканов се зае да прави див импортен капитализъм. По-късно председател на БСП стана човек, който никога не е бил и няма да бъде социалист- Георги Първанов. Социаллибералите и социалтарикатите овладяха напълно ръководството.
Овчаров мрази бедните и социализма. Петър Димитров обожава Сорос. Ивелин Николов е влюбен в Александър Томов и Николай Камов. Кутев заявява, че е центрист, а Кадиев – либерал. Пълна лудница, параноя отвсякъде.
Малкият Първанов – Сергей Станишев, вместо да реабилитира лявата природа на столетницата, като послушно копие тръгна след оригинала, за да доведе партията до глуха улица. Днес двамата се ненавиждат. Така е при пълна подмяна и загуба на идентичност.
Зад гърба на своите избиратели върхушката извърши покушение върху основни леви ценности. Като водеща сила в Тройната коалиция дерибеите в БСП ще се запомнят с:
–    милитаризирана външна политика: бази, Афганистан, ПРО, военни разходи; печален опит на Калфин за изключване на Русия от Съвета на Европа; антикубински натиск чрез Брюксел…
–    антинародна вътрешна политика: плосък данък без необлагаем минимум; продължаване на приватизационните процеси включително в социалните сфери; чудовищни заменки; безконтролна власт в пропорция 8:5:3
–    аморална политика: сядане на трапезата на олигарсите; корупция; монархическа прегръдка; защита интересите на едрия капитал.
С други думи, БСП в това си състояние е като сянка на дясното, в най-добрия случай е една скромна капиталистическа левица. Като такава БСП не може да бъде реална лява алтернатива.

А виждате ли такава в лицето на проекта „АБВ” на президента?
Предполагам, че се шегувате. Първанов алтернатива на кого? На себе си ли? Нито чрез „АБВ”, нито чрез по-точното „АБВГ” Първанов не ще успее да приватизира българската азбука. Паскалев и Калфин не си говорят. А един от уж невидимите конструктори на проекта е пред международен арест.
Чрез своята инициатива Първанов нанася поредния си удар срещу БСП. Това е опит за преутвърждаване на либералния модел в страната и осигуряване на политическо безсмъртие на неговия автор. Когато той при представянето на проекта в НДК размаха пръст срещу подлеците на прехода неволно си спомних за поговорката: „Крадецът вика дръжте крадеца!” Първанов носи изключително тежка отговорност за това, че попречи на съставянето на второ правителство в 37-то НС начело с акад. Сендов още в края на 1996 г. Нямаше да има палеж на парламента, нямаше да има „героичния 4 февруари”.

Вие, г-н Генов, 13 години сте били дипломат, включително в посолството ни в Москва. Защо Ви няма в многочисления списък на сътрудниците на ДС? Как оценявате случващото се? Адекватни ли са реакциите на българските институции?
Това което става е театър на абсурда. Театър, пред очите на целия свят с главни антигерои – всички държавни институции и всички парламентарни политически сили. Те извършват ритуално самоубийство на българската държава. Няма давност за такова световно престъпление.
Дори правителството на Иван Костов не посмя да приеме толкова престъпен закон. Направи го правителството на БСП със съгласието на президента. Това е канибализъм спрямо българската държавност. Светът е смаян. Професионалистите не вярват на очите си. Противникът не е готов да приеме такъв приз.
Що се отнася до моето досие, то никога няма да излезе, защото е в Кремъл или в някое друго надеждно място по света. Да му мислят тези, които са служили на българската държава.

А как смятате – дали американският посланик Уорлик работи за американските спецслужби?
Не само Уорлик, но и повечето служители в американското посолство ex officio са свързани с американските спецслужби. Последните са вътре в самия Държавен департамент. Няма никакви ограничения по линията „свои-чужди”. Няма съюзници, всички са противници. Всичко се следи. Затова в България послушковците правят кариера за сметка на националния интерес. Относно постоянната намеса във вътрешните работи на България – американският посланик многократно е изконсумирал смисъла на дипломатическия институт „persona non grata”.

Правилно ли постъпва премиерът като отстранява свои министри и зам. министри, заради връзката им с ДС?
Крайно погрешни са тези стъки на премиера Борисов. Дава шанс за постояни атаки на противниците си, ерозира подркрепата си и самата държавност. Ако не спре навреме верижната реакция ще го довърши политически.

Да се върнем към лявото в Европа и у нас. Каква е мисията на Вашата партия- Българската Левица и на Европейската лява партия?
Ние имаме единно мнение за ситуацията – Европа е в състояние на неолиберална катастрофа. Тя е в резултат на политиката на десницата. Неин съучастник са партиите от ПЕС. Финансовият и банковият капитал трябва да се поставят под строг контрол. Капитализмът в крайна сметка е асоциален. Той поражда социални пропасти, бедност и милитаризъм.
Ние имаме единно мнение и за изход от тази ситуация – нарастваща съпротива и убедителна социална алтернатива. Тази алтернатива е разработена в Платформата на ЕЛП и в Идейно-политическата платформа на Българската левица. И двата документа се публикуват след седмица в печатното ни издание – „Левицата”.
Освен това наляво от БСП има няколко десетки политически и граждански формирования, които очакват своето обединение в една мащабна Лява коалиция. Българската левица ще работи за обединителните процеси в лявото политическо пространство в името на мира, демокрацията и социализма. Една друга Европа и една друга България са възможни. Лявото работи за мнозинството.


ПОСЛЕДНИ ИНТЕРВЮТА:

ИВАН НЕЙКОВ: КОЛКОТО ПО-МАЛКО ВНАСЯМЕ, ТОЛКОВА ПО-МАЛКО ЩЕ ПОЛУЧАВАМЕ

ПРОФ. ЧАВДАР НИКОЛОВ: МИСЛЕЩИТЕ В БЪЛГАРИЯ БИВАТ ИЗОЛИРАНИ

ЕВТИМ КОСТАДИНОВ: ПО-ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ОБЩЕСТВОТО ЖЕЛАЕ ДА ЗНАЕ КОИ СА СЪТРУДНИЧИЛИ НА ДС

ДОСТЕНА ЛАВЕРН: БЪЛГАРИЯ ВСЕ ОЩЕ Е СИВА ГЕОПОЛИТИЧЕСКА ЗОНА, КЪДЕТО ГАЛОПИРАТ ТРОЯНСКИ ЖРЕБЦИ

ДИМИТЪР ИВАНОВ: ИМА ЯСНИ АНАЛОГИИ МЕЖДУ КОМУНИЗМА И РАДИКАЛНИЯ ИСЛЯМ

ГЕОРГИ ИВАНОВ: ЕДНА МЪДРА ДЪРЖАВА, КОЯТО ИСКА ДА ИМА ИКОНОМИКА, ФИНАНСИРА И НАУКАТА, И ИНОВАЦИИТЕ

РАДАН КЪНЕВ: ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА СМЕ В ЕДНА МНОГО ТЕЖКА РЕЦЕСИЯ

СТАМЕН СТАМЕНОВ: МАГИСТРАЛИТЕ НИ СА ПРОЕКТИРАНИ НА ЕВРОПЕЙСКО НИВО

АКАД. КАМЕН КУМАНОВ: НАУКАТА НЕ СЕ ПРОМЕНЯ С РЕВОЛЮЦИОННИ МЕТОДИ

НЕДИМ ГЕНДЖЕВ: НАБЛЮДАМ ПОЯВА НА РАДИКАЛЕН ИСЛЯМ В БЪЛГАРИЯ

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=3544

Posted by on дек. 22 2010. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.