ИВАН АНГЕЛОВ: НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ ЧЕСТО НЕ МИСЛЯТ ДЪЛГОСРОЧНО

Професор Иван Ангелов е роден в село Българен, Харманлийско. Завършва ВИИ „Карл Маркс” в София (днес УНСС). В продължение на 12 г.  работи в ОНН в Женева и Виена. От 1960 г. в Икономическия институт на БАН. Член-кореспондент на БАН. Икономически съветник на премиерите Георги Атанасов, Андрей Луканов и Жан Виденов.

 
Професор Ангелов как световната финансова и икономическа криза влияе върху България?
Че се задава световна икономическа криза аз предупредих още на 19 февруари 2008 г в моя статия. Тогава дори по света малко се говореше затова. Някои хора у нас започнаха да гледат на мен, като на човек, който не е с всичкия си.
Кризата се почувства най-напред във финансовия сектор, но не особено силно – ние, като по-малка и по-слабо развита държава имаме по-слабо развита банкова система. А кризите, по принцип, засягат най-силно страните, които са интегрирани в световната финансова система. И още – нашата банкова система е от континентален европейски, а не от англосаксонски тип (американската, английската) характерен с много силно развити инвестиционни банки. Така банка у нас няма. Инвестиционно банкиране у нас почти няма.
Кризата в щатите започна именно в инвестиционното банкиране и тя нямаше как да ни засегне – ние просто го нямаме. Независимо от това, обаче, настъпи страх у банкерите – 90% от активите на банките ни са собственост на чуждестранни, които пострадаха в своите си страни. Е, в някаква степен я почувствахме със затягането на режима и намаляване на кредитната дейност на клоновете им у нас. Заради това, от последното тримесечие на миналата година, рязко намаля кредитирането. Тази тенденция продължава и ще се засилва през тази година. Освен това, кредитите поскъпнаха, повиши се лихвата им. Но все пак банките, застрахователните дружества няма да бъдат ударени така силно, както тези в Америка, Западна Европа.
Може ли да се каже, че кризата наближава своя пик?
Кризата вече ни и ще ни засяга. Тепърва предстои да я почувстваме много по-силно в материалния сектор, в реалното производство. Особено през април, май, юни…
Защо ли? Защото сме малка държава и зависим от износа. През миналата 2008 година, той е бил, по предварителни данни, около 28 млрд. лева. Очакванията ми са, че за тази година той ще спадне в сравнение с това равнище с около 30-35%, а може би и повече. Причината е, че страните от Западна Европа, които купуваха от нас суровини, материали, текстилни стоки на ишлеме, поради свиване на производството не се нуждаят от тях. Не им трябват! Като последица – ще се ограничи производството у нас и ще увеличи безработицата.
По кои канали още ще ни удари кризата?
Ще въздейства върху производството ни и по линия на преките ни и чуждестранни инвестиции. През декември миналата година се отчита, че те са били около 6 млрд. евро. Но! Общо властите се въздържат да казват, че половината от тях са за имоти, които са паразитни инвестиции, не създават национален продук, не създават работа, квалификация. Ще намалеят чуждите инвестиции и в производствени обекти. Чужденците се страхуват, по време на криза, всеки се свива – банка или инвеститор, който разполага с пари ги слага на депозит в Централната банка, не ги влага в други страни, особено в рискови, като България.
Проблемите с газа направиха ли ни в по-голяма степен рискова страна?
Какво да кажа? Инвеститорите разбраха, че България не е толкова стабилно място за инвестиране, защото няма никаква гаранция, че отношенията между Русия и Украйна отново няма да се обтегнат и ние отново да останем без природен газ. А това удря жестоко бизнеса.
В началото споменах, достъпът на нашия бизнес до кредити сега е силно ограничен. Прогнозата ми е, че тази година ще бъдат раздадени с 20-25% по-малко кредити в сравнение е миналата. А стопанската дейност без кредити не е възможна. Кредитната система е кръвоносната система на стопанския организъм.
Друг канал, по който ще пострадаме, е свързан със стотиците хиляди наши сънародници, които работят в чужбина. Страните в Западна Европа са в криза, съкращенията на работници започват от чужденците. От месеци мнозина българи се завръщат. Тези хора не само, че няма да печелят и да прехвърлят пари у нас, но с идването си са безработни. Страната ни ще се лиши от милиард, милиард и половина лева годишно. Кризата ще удари туризма, намаляват заявките за отдих в курортите ни, независимо от примамливите оферти. Кризата ще удари и транспортните услуги. Спада в стопанската дейност намалява необходимостта от тях. Тази година заради кризата ще загубим вътрешен продукт от около 10 млрд. лева, а очакванията бяха през 2009 да произведем продукция за около 75 млрд. лева.
Колко дълго ще трае това положение?
Епицентърът на кризата беше Америка. Трябваше да минат 8-9 месеца, докато тя се пренесе и се почувства с пълна сила в Западна Европа. Нужни са 4-5 месеца, докато последиците й се пренесат с пълна сила у нас.
Следя внимателно какво става по света. В САЩ кризата продължава да се изостря.  За месец януари само там безработните се увеличиха със 600 хил. Общо през 2008 г. са загубени 3-3.5 млн. работни места. И не се виждат никакви признаци на просветление. В Америка за стимулиране оздравяването на икономиката се предвиждат фантастични суми – около трилион и половина долара. Дори това да стане подобрение може да се очаква едва към края на тази година или средата на 2010.
И ако приемем, че Америка ще живне в средата на идващата година, пресметнато в същия горен ред, осезателно подобрение в България може да очакваме в средата на 2011 година.
Бюджетният излишък ще помогне ли?
С нищо не може да помогне, защото беше създаден не защото сме имали много приходи и излишни пари, а чрез недофинансирани сектори, които са много важни за икономиката – здравеопазване, образование, наука, инфраструктура, земеделие.
Хвалим се с висок разтеж, но той не се дължи на производство. Вижте пазарите! Голяма част от стоките са вносни. Икономиката ни е в много тежко положение. Живеем от внос. Произвеждаме и изнасяме малко. На човек от населението ние изнасяме 10 пъти по-малко от Словения, 5 пъти по-малко от Чехия, 4 пъти по-малко от Унгария…
По конкурентноспособност сме на 70-то място в света, а в Евросъюза на последно.
Освен това ние имаме огромна междуфирмена задлъжнялост – 116 млрд. лева, по оценка на БСК. Огрoмна част от нашите предприятия са декапитализирани – имат повече задължения, отколкото е основния им капитал.
На болен народ, на необразован народ такъв излишък не му трябва.
Професор Ангелов, как се излиза от криза?
Мерките, които трябва да се вземат за туширане на кризата, са 2 вида: мерки, които ще смекчат близките последствия и мерки в средносрочен и дългосрочен хоризонт. За съжаление нашите политици често не мислят в дългосрочна переспектива.
Какво трябва да се предприеме сега и веднага?
Ще си послужа с думите на Джон Мейнард Кейнс, който през 1933 г. съветва президента на Америка: „Изразходвайте, изразходвайте, изразходвайте, за да създадете работа, хляб на тия, които са на улицата и за да произведете допълнително продукция.”. Това е сърцевината на програмата и на президента Обама.
Ударът на кризата не може да бъде заобиколен, но сигурно може да бъде смекчен. Как?
Един от начините е разширение на инфраструктурното строителство. Част от излишъка са отнети пари от пътищата и сложени в банкови сметки. Трябва да се помогне на на-нуждаещите се. Трябва да се възстанови необлагаемия минимум, да се премахне плоския данък. Не е вярна тезата, че като се намали данъка , всички ще го плащат. Лъжа! В бюджета са постъпили 250 млн. лева по малко приходи.  Препоръчвам и въвеждане на семейното подоходно облагане. Трябва фонд за най-бедните българи. Сега около 360 хил. пенсионери са с пенсия до 113 лева. Това е нещо страшно. Трябва човек да го преживее, за да го разбере. Помощите на безработни да са 1 година, а не 6 месеца. И още нещо много важно – дейности, които са със силна социална ориентация – сметосъбиране, водоснабдяване, градски транспорт, здравни каси и ред други да не се приватизират. Частния сектор показа, че е търгашески, а когато става въпрос за оцеляането на хората, социално насочените дейности трявба да се осъществяват от  държавата.
През годините вие сте били икономически съветник на трима министър-председатели – Георги Атанасов, Андрей Луканов и на Жан Виденов. Вземаха ли под внимание вашите съвети?
Някои да, някои не. Жан Виденов не се вслушваше в това, което го съветвах, и бях принуден в края на май 1996 г. да си подам оставката. В края на същата година правителството му падна. У нас политиците не се вслушват в съветите на професионалистите. На 22 декември 2008 г. пратих открито писмо до премиера Сергей Станишев с което добронамерено препоръчвах експанзивна бюджетна и мека парична политика за преодоляване на спада и ускоряване на съживяване на стопанската активност.
20 дни по-късно най-новият нобелов лауреат по икономика проф. Кругман в отворено писмо от 14 януари 2009 дава съвети на новия американски президент как да се излезе по-безболезнено от кризата с подобни препоръки.
На някои политици у нас, обаче, амбициите замъгляват разумното мислене. Шокиран бях от думите на новия лидер на СДС  – Мартин Димитров, а именно да се скъса договора с „Газпром”, най-голямата компания от този род в света. И после какво ще се случи? Ще ни се наложат още по-тежки условия.


ПОСЛЕДНИТЕ 5 ИНТЕРВЮТА:

ГЕОРГИ БЛИЗНАШКИ: В МОМЕНТА ИЗЖИВЯВАМЕ ПОСЛЕДНИТЕ КОНВУЛСИИ НА ПРЕХОДА

ИВАН МИНЧЕВ: КРИЗАТА НАПРАВИ ОТ ОБЩИНИТЕ ОЩЕ ПО-ЖЕЛАН ПАРТНЬОР ЗА СЪВМЕСТНА РАБОТА

КРАСИМИР ДАЧЕВ: СЕГА СЕ РАБОТИ ПО ФОРМУЛАТА – КЪРПЕЖ КЪЩА КРЕПИ

АЛЕКСИ ПОПОВ: НАУКАТА И КУЛТУРАТА СА НА ЕДНО ОТ ПОСЛЕДНИТЕ МЕСТА ПО СРЕДНА РАБОТНА ЗАПЛАТА У НАС

ЕДВИН СУГАРЕВ: КРАЙНО ВРЕМЕ Е ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ДИНОЗАВРИ ОТ НАЧАЛОТО НА ПРЕХОДА ДА СИ ОТИДАТ

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=2027

Posted by on фев. 15 2009. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.