ЗАЩО Е ВАЖЕН ИЗТОКЪТ НА УКРАЙНА

Ukraina DonbasДонецкият басейн е индустриалното сърце на Украйна, разкъсвано между Запада и Русия. Въглища, желязо и манган за производството на стомана са стратегическите суровини около които се върти голямата политика.

Според годишните статистически данни за световните залежи на „Бритиш петролиум“, Украйна разполага с 33 милиарда тона въглища, които са достатъчни за експлоатация в следващите 390 години. Донецкият басейн, известен още като Донбас, има дълбоки рудници в които се добиват 90 % от украинските въглища, което значи, че разполага с ресурси за около 350 години напред.

Както пише „Дойче веле“, Донбас е важен за Киев, защото е богат на въглища, а за Москва, защото е място, където се произвеждат суровини за руската гражданска и военна индустрия. Когато временното правителство в Украйна съобщи, че прекратява военното сътрудничество с Русия, вицепремиерът Дмитрий Рогозин веднага реагира като обяви, че страната трябва да стане много по-независима от външни технологии и ресурси.

Областта около град Донецк, на входа на която стои надпис: „Донбас е сърцето на Украйна“, заема едва 5 % от територията на страната и в него живеят 10 % от жителите й, но именно оттук се произвежда 20 % от БВП и около 25 % от износа на Украйна.

Между другото, едва няколко от 250-те рудника са рентабилни. В мнозинството от мините липсват каквито и да е сериозни инвестиции. Според данните на Украинската академия на науките, през последните 20 години 80 % от мините в Донбас работят без значителна модернизация и обновяване, а нито един нов рудник не е открит от 25 години.

Ukrainski oligarhС други думи, местните свръхбогати олигарси като Ринат Ахметов, който има 300 хиляди работника, експлоатират предимно това, което е направено в съветско време, за да извличат огромни печалби.

Голямата част от тези олигарси, които са били предимно проруско настроени, сега правят сметки какво да направят при конфликта между Москва и Киев, за да запазят своето богатство. Сергей Тарута, един от най-богатите хора на света, не е натрупал състояние от въглища, а от стомана. По решение на властите в Киев от началото на март е губернатор на Донецка област. Тарута твърди, че този регион няма икономическо значение и че Донбас е област, която всъщност държавата от години дотира.
По материали от световните медии

Общество.нет (цитирането и активните линкове са задължителни)

 

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=9341

Posted by on апр. 20 2014. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.