Защо Белград е заинтересован от объркването на отношенията между България и Северна Македония

Шабан Мурати

Професор Шабан Мурати е обявен за майстор на дипломацията. Има над 10 книги по различни въпроси на международните отношения. Той е първият посланик на Албания в тогавашната Република Македония и познава отлично процесите в тази страна.

Бележка от дипломатическия тефтер

В европейските и балканските дипломатически кръгове се шокираха от избухването на антибългарската истерия на албанския министър-председател. Истерия, която кулминира насред Брюксел на 23 юни в недипломатичните и неетичните викове, когато на конференцията за медиите се нахвърли върху българските журналисти заради тяхното Отечество: „Вие сте един срам!”. Дипломатите се опитват да открият персоналните причини за това холерично избухване, защото държавни причини няма. Но и да имаше, министър-председателят на една държава не може да говори публично с вулгарен език.

България, като членка на ЕС, декларира още от първия ден на ветото спрямо Скопие, че е за отварянето на преговорите с Албания за приемане в ЕС. Решение на ЕС е, че не иска да отвори преговорите с Албания по свои причини, а не по вина на България. Българското вето за Скопие е за ЕС просто един претекст.

И на Сърбия, която извърши четири кървави агресии срещу съседни държави, ЕС ѝ даде статут на държава кандидат няколко години преди Албания. Нямаше българско вето по това време. Албанският министър-председател избухна в една персонална истерия срещу България, която няма никаква връзка с българското вето спрямо Скопие. Гневът на албанския министър-председател се свързва с голямото притеснение на Сърбия за ефектите на българското вето между България и Северна Македония. Едно изпълнение на историческите и лингвистичните искания на България, както и на тези за идентичността, от страна на Скопие би разрушило целия изкуствен наратив по създаването на виртуалната република Македония от Сърбия през 1945 г., като противопоставяне спрямо България.

С изпълнението на българските искания от Северна Македония Сърбия би загубила силните си позиции на влияние, с които се ползва посредством доминиращото сръбско лоби в Скопие. По тази причина Белград подтиква безкомпромисността на Скопие спрямо България и влошаването на отношенията между тях.

Сръбското лоби в Скопие блокира всеки опит на дипломацията на Северна Македония за гъвкавост спрямо българските искания. Албанският министър-председател влезе като плесен в тези българо-македонски отношения, защитавайки стратегическия интерес на Сърбия заради неговия таен личен съюз с президента на Сърбия, Вучич.

Наивниците в Тирана трябва да знаят, че и при заплахата за бойкот на срещата на върха ЕС – Западни Балкани на 23 юни, което беше идея на Вучич, албанският министър-председател се присъедини заради Вучич, а не заради Ковачевски.

Лошото е, че последиците от това скандално дипломатическо поведение по отношение на един евроатлантически и позитивен съюзник спрямо албанския национален въпрос, го заплаща албанската държава, защото се увреждат приятелските отношения между Албания и България в полза на Сърбия.

Министър-председателят не познава албанската държавна дипломатическа памет, но някой може да го научи, че в Международния съд на справедливостта в Хага, когато на 22 юли 2010 г. се обяви, че решението за законността на обявяването на независимостта на Косово е в съответствие с международното право и с Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, най-големият гняв на Сърбия не беше към делегацията на МВнР на Албания там, а към делегацията на МВнР на България, която, при представянето на официалната българска позиция, осъществи една изключителна юридическа защита на правото на Косово за независимост.

Сръбският външен министър Вук Йеремич проведе една пресконференция същия ден в Хага и нападна остро България „защо е защитила Косово повече от Албания”.

В настоящето правителство не работи историческата памет. Най-малкото албанският министър-председател да сдържа юздите на антибългарската истерия и нека да продължава в европейските медии с апологетичното си наемничество спрямо Сърбия. Албания, Косово и албанската нация нямат нужда да си създават нови врагове на Балканите.

Стигат ни старите непоправими врагове като Сърбия, която държи рекорда на неплатения кръвен дълг, който има към албанската нация.

Оригиналът на албански език: https://gazetadita.al/2022/06/24/perse-beogradit-i-intereson-acarimi-i-marredhenieve-midis-bullgarise-dhe-maqedonise-se-veriut/?fbclid=IwAR22UZyL0swHChiIVb1pSwSu8Q4UKpPeuKN0A-muEGfac-N98a7mP9QzSUM

Общество.нет (цитирането на автора, блога и активните линкове са задължителни)

Последвайте блога за свободни теми Общество Нет във Фейсбук;  Туитър и Телеграм

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=16982

Posted by on юни 24 2022. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.