“Защитниците на Европа” в Австрия

kongres-1Да защитим заедно европейската култура и идентичност Безусловна глобализация и потребителско общество – или свободни хора и самостоятелно определящи се народи? Още масова миграция, ислямизация, гражданска война и терор – или защита на европейското етническо и културно наследство? За Европа, настоящият спор е повече от една политическа индикация на посоката – ситуацията е нищо по-малко от това да бъдем или да не бъдем, за война или мир. Изправени пред тази заплаха, в цяла Европа се усеща все повече дух на оптимизъм. Ораторите на Форума Линц допринасят за развитието на този оптимизъм. Представители на различни движения, алтернативни медии, публицисти, политолози и политици се събраха в Австрия в желанието си да подкрепят оптимистичната тенденция, защото те всички се определят като „ Защитниците на Европа”.

kongres-3На 29 октомври в Линц, Австрия, се състоя конгрес под наслов “Защитниците на Европа”. Събитието бе организирано от две независими алтернативни медии – Инфо Директ и Унцензуриърт ( Info Direkt, unzensuriert.at). Първия по рода си патриотичен европейски конгрес в Австрия събра 600 посетители, а сред ораторите бяха политици като Херберт Кикл, генерален секретар на Партията на Свободата; Марам Сусли, сирийска анализаторка; Ева-Мария Барки, експертка за Унгария и международно право; Миша Джуркович, директор на Института за Европейски Науки, Белград; Мануел Оксенрайтер, директор на Германския Център за Евразийски науки и главен редактор на списание „Цуерст“, Кийл, Германия и много други.

На конгреса, на който не бяха допуснати журналисти на мейнстрийм медиите се дискутираха теми като: „Какво има Европа да защитава“, „Сирийската перспектива на бежанската криза“, „Непоносимата валута Евро – как валутната система заробва гражданите и икономиката”, “ЕС пред предизвикателството на мюсюлманската миграция”, “Война или мир- глобализирани роби или свободни хора и самостоятелно определящи се народи”, “Активна геополитика”. Oрганизаторите и техните медийни партньори предпочетоха да отразят събитието ексклузивно в своите форуми. Изключение беше направено за достъп на независими журналисти, като такива пишещи например за обективни български медии.

По времето, в което защитниците на идеята на Европа на суверенните нации дискутираха в една от най-тържествените и представителни зали на град Линц, Залата на Редута, в центъра на града се състоя протест на привърженици на партията на Зелените и леви радикали срещу неговото провеждане. Демонстрацията струва на град Линц допълни разходи от около 100.000 евро за повредите на фасади на обществени сгради, които демонстриращите по време на своето шествие намериха за необходимо да украсят с разноцветни бои, както и за присъствието на 250 полицаи охраняващи района около провеждащата се конференция.

kongres-2

За пореден път се наблюдава разделението в мнението на обществото за посоката на развитие и бъдещето на Европа. Мнение, което в крайно лявото пространство започва да се свързва с неконтролируемо вандалиране, докато националистите, традиционалистите и патриотите се заклеймяват от представителите на политическия естаблишмент в ъгъла на десния екстремизъм и радикализъм. Конструктивните дискусии по време на конгреса показаха готовността и необходимостта за провеждането на открит диалог в обществото. Противопоставяне с медийна сила и манипулация на общественото мнение или разговор от долу на горе, налагане на нова глобална диктатура или връщане към демократичните и хуманни принципи на европейското просвещение? “Защитниците на Европа” се мобилизират за действие, на ход е разума на политическия елит.

 Специално за Общество.нет от Линц – Мирослава Димитрова – Козлеков

1 ноември 2016 г.

Общество.нет (цитирането на изданието и активните линкове са задължителни)

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=13356

Posted by on ное. 1 2016. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.