ЗАРАДИ НАШЕСТВИЕТО В УКРАЙНА СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ ЩЕ ИЗХВЪРЛЯТ РУСИЯ ОТ Г8

Ruski voinik KrimИнтересно, че вместо да поиска руснаците да се изтеглят от Крим, Съединените щати искат Русия да седне на масата на преговорите и да допусне международна медиация.

Светът вече е наясно с упадъка на американската сила и немощният отговор на руската инвазия в Украйна, който включва серия наказателни мерки от администрацията на Обама, включително изхвърлянето на Москва от Г8.

Замразяването на руските авоари в САЩ, спиране на търговските преговори и отказа за издаване на визи на официални лица са сред останалите стъпки, които Вашингтон смята да предприеме заради това, което някои наричат руския Афганистан II, аналогия със съветското нахлуване в страната през 1979 г., което завърши с колапс на руското превъзходство и край на Студената война.

Анализаторите, които се опитват да си обяснят защо руският лидер Владимир Путин повтаря същата „грешка“, предполагат, че той винаги е искал да възвърне силата на своята страна, едно поколение след като неговите предшественици загубиха Студената война.

Но има една голяма разлика. Кримският полуостров в Украйна, където руските войски нахлуха миналата седмица и сега поеха контрола, е под много по-голямо руско влияние (с мнозинство руско говорещо население), отколкото Афганистан. Москва е и в по-добра икономическа ситуация, а УУкрайна и части от Европа са зависими от нейните газови доставки.

Всъщност, руското връхлитане върху Крим трябва да се разглежда като предупредителен изстрел срещу прозападното ръководство в Киев, че Украйна ще загуби още повече руско говорещи територии по източната си граница с Русия, ако не признае превъзходството на Москва и сферата на влияние в региона, и ако продължава прегръдката си със Запада.

Вашингтон сега говори, във връзка с военно ударената Украйна, твърдо и заплашително за налагане на тежки санкции на Москва. Държавният секретар Джон Кери предупреди, че ако Русия продължи военната си кампания в Украйна, Путин „няма да получи Г8 в Сочи“; планирана за провеждане от Русия през юни в курорта, в който наскоро се проведоха Зимните олимпийски игри. „Той може дори да не остане сред Г8 ако продължи“, добави Кери злокобно.

Москва отхвърли заплахата с насмешка, а нейният говорител каза: „Не е загуба за Русия. Може да е загуба за Г8“.

Все пак, Вашингтон успя да скърпи общо изявление на Г7 заклеймяващо руската инвазия. Но същевременно, докато обвиняват Русия за „ясно нарушаване на украинския суверенитет и териториална цялост, което е нарушаване и на международното право и заплаха на световния мир и сигурност“, Съединените щати не поискаха изрично от Москва да се изтегли от Кримския полуостров.

Вместо това поискаха от Русия да разсее текущите притеснения свързани със сигурността и човешките права в Украйна чрез директни преговори и/или международни наблюдателите, или медиация под егидата на ООН или ОССЕ. Изглежда, като че ли САЩ предлагат Украйна да се примири със загубата на Крим, за да не загуби повече рускоезични територии.

Съединените щати и техните съюзници се опитват да изтеглят икономически Украйна чрез многостранна и институционална икономическа помощ. Украйна е много безпомощна срещу своя огромен съсед, особено след като върна ядрените оръжия от съветската епоха на Русия на базата на сделка с посредничеството на Вашингтон. Обаче, все още няма сериозен разговор за превъоръжаването на Киев – имаше някои призиви за приемането му в НАТО – което може да накара организацията да защити свой член събрат.

Държавният секретар Джон Кери отива тази седмица в Киев_, за да покаже американската подкрепа за Украйна.

Чидананд Раигхата (Тimes of India)

Общество.нет-  цитирането и активните линкове са задължителни.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=8976

Posted by on мар. 3 2014. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.