ЖИВАТА ЛЕГЕНДА НА ИТАЛИАНСКАТА ЖУРНАЛИСТИКА: ТОВА ВЕЧЕ НЕ СА ПОЛИТИЦИ, А БИЗНЕСМЕНИ

Franko BuracelliФранко Букарели (77) е живата легенда на италианската журналистика. В кариерата си е интервюирал 171 държавни глави, акредитиран е бил към 5 папи, близък приятел на Йоан Павел II. Един от хората, които са запознати детайлно с атентата на Али Агджа. Материал на сп. Глобус, което интервюира доайена в Краков.

Букарели е бил в почти навсякъде в света. Не е бил само в Папуа Нова Гвинея, Сибир и няма да повярвате – Китай. Но сега има такива планове.

Знаете ли коя е добра тема? Китай и Африка. Вече съм написал текст за Африка, който вече не е черен, а жълт континент, защото всички бизнеси в Африка ги взеха китайски компании… Това е добра история. Трябва да отида там и да направя материал…“, казва Буцареили.

На 77 годишна възраст е неуморен, има енергия на момче, макар че сам казва: “Non sono un bambino” (Вече не съм дете). Колегиален е с младите колеги, споделя всяка информация, която му попадне и дава телефонни номера, не дава акъл кое как да се прави, но пък казва: „Не бих искало да се меся, но може би било по-добре да го правя…

Приятел е с папа Йоан Павел II от началото на папството до смъртта му. Издава книгата: „Йоан Павел II – тайните на понтифа“. Само в Полша са продадени 40 хил. броя от нея.

Колко добре познава всички бивши и настоящи сановници се вижда от срещата му с кардинал Станислав Дзивисцем, дългогодишният секретар на папата, с който са преживели много заедно. Иначе крайно затворените ватикански кръгове го приемат, и дори прави интервю с папата в личните му покои.

Сега е в четвърти брак, а последната му съпруга е 30 години по-млада от него. Казва, че във Ватикана винаги са знаели за неговата брачна ситуация. Никога не са я коментирали, но винаги накрая на всеки неформален разговор отците са му казвали „Франко, поздрави госпожата!“ – „Коя от четирите?“, отговарял е журналистът, което винаги е предизвиквало смях.

Като журналист изпада и в много опасни ситуации, особено през 1980-те, когато е кореспондент в Афганистан. „Беше опасно, защото имаше войници, господари на живота и смъртта, които даваха специална награда за убийството на журналист. Нямаше никакви преговори, а сумата, която се изплащаше веднага, беше 10 долара. Тежко се работи в такива условия, но имах късмет“.

„Късметът е много важен в журналистиката“.

И днес пътува много, но и прекарва време в къщата си в околностите на Рим, където се грижи за градината. Лятото е в родния си дом на остров Исчия до Неапол, където е посрещал и папа Йоан Павел II.

Между родните политици вече няма такива, които го впечатляват: „Всички вече са бизнесмени, а по-малко политици, вече няма такива харизматични личности, а и медиите днес са малко или много същите. Всичко това стана голям бизнес, в който журналистът вече не е ценен, а е лесно заменим. Днес ми се струва, че може да си журналист и да си успешен, ако татко ти е някой важен, поне като съдя по ситуацията в италианските журналистически кръгове. Затова журналистите вече не се приемат като господа, а като дилетанти“, заключава Франко.

Втората му жена, филипинка, която почива от левкимия, е братовчедка на Имелда Маркос. Затова той няколко пъти разговаря с първата дама на Филипините. Живял е в Африка. Прави едно от последните интервюта с Ингрид Бергман и с папа Павел VI.

С всички италиански президенти е на „ти“. Познава се с Франьо Туджман за който казва, че бил добър политик, но по-добър военачалник и генерал.

Франко говори брилянтно 4 езика, между които арабски и иврит. Основно се подготвя за всяка тема и я изследва детайлно, а със събеседника си не прекара половина час, след което да търчи при редактора, а казва, че времето прекарано на място е основата за всяка добра журналистическа история.

Израелският президент Бен Гурион е бил толкова впечатлен от знанията му за еврейската култура и история, че питал как е възможно да не е юдей. Близкият изток е мястото, където Франко прекарва много време, като е имал срещи както с Голда Мейр, така и с Ясер Арафат.

През 1980-те е предавал от Ливан, където казва, че също „главата е била в торбата“. Имал е няколко акредитации и ако покаже грешната на различни групи и фракции може да го разстрелят на място.

Букарели, чиито живот е пълен с фантастични истории, познава културата, изкуството, историята и спецификата на всяко място в което е бил. Може да ви посъветва на кое място какво да ядете и в кой ресторант да отидете.

Когато бях в Америка, колегите там ме научиха, че си толкова добър журналист, колкото е дебел журналистическият ти тефтер с телефони

Franko s papa novАз съм първият, който взе интервю от Индира Ганди по време, когато каза, че никога повече няма да дава. Всеки ден и изпращах огромен букет рози и телефонния си номер. Разбира се, след няколко дни ме прие за интервю, въпреки че от RAI ме предупредиха, че ще ги докарам до банкрут с тия пари за цветя“.

Днешното поколение журналисти не прави такива неща, а мисля, че интернет уби журналистиката“, казва Франко, въпреки че е в крак с времето и има свой собствен уебсайт: „Моят живот за журналистиката“.

Спомня си, че е донесъл на египетския президент Ануар ел Садат вратовръзка от Америка, което много го е въодушевило. Понеже е от старата генерация на врата му винаги виси фотоапарат.

От години поддържа контакт с Али Агджа, който е в турски затвор, който му е изпратил писмо, че иска да се помоли на гроба на папата във Ватикана. Франко му отговорил, че това е невъзможно, но ще му помогне в търсенето на гражданство, защото догодина го освобождават и повечето страни не го искат на своя територия. Вероятно ще го прибере някоя от латиноамериканските страни.

Искам да му помогна, защото се смятам за християнин и защото вярвам, че се е променил. Хората в моята страна получават много по-малки присъди за убийство и не се каят, а той стои в затвора вече 28 години.

Днешните световни политици никак не го впечатлява, дори Обама. Познава Берлускони още от времето, когато свири по корабите на туристите, и казва, че италианският премиер винаги по душа ще си остане такъв, какъвто си е бил на младини.

Franko s brata na papataВъпреки че вече е на възраст е първият, който пише за живота на новия папа Франциск и за Бенедикт XVI. Освен, че е разговарял с кардиналите е отишъл и за среща с брата на папата (на снимката). Докато е при него, по телефона звъни самият папа. Франко чува как събеседникът му казва: „Абе, знам, че си много зает, ама си подстрижи косата. Прекалено дълга е“.

Общество.нет (цитирането и активните линкове са задължителни)

 

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=9862

Posted by on юли 8 2014. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.