Жените бойци в Ислямска държава – Западна Европа е основният резервоар

Islamistki boici zheniЕгипетската неправителствена организация „Регионален център за стратегически изследвания” (РЦСИ) публикува интересно изследване за присъствието на жените в терористичната организация Ислямска държава. Материалът е озаглавен „Новите муджахидинки: Защо се присъединяват жените към ИД?” Според негови оценки те формират около 10% от всички чужденци в терористичната организация. Това прави над 1 500 души. Най-много жени от Запад са тези, носещи френски паспорт. Експертите ги оценяват между 100 – 150 души. В пропорционално съотношение те следват броя на отделните национални контингенти, наред с двете най-големи национални групи – иракската и сирийската. Поради тази причина най-голяма е общността на жените, дошли от Тунис и респективно от Саудитска Арабия. Значима е групата на представителките на слабия пол от Централна Азия, респективно от Западна Европа и САЩ. Обикновено възрастовите граници са между 18 и 21 години.

Интересен факт е, че се наблюдава един процес на регионално групиране на тези жени. Особено ако, те са сключили брак с боец от ИД с идентична националност. Получава се промяна на урбанизационния облик на някои селища в региона. Така например сирийският град Минбаж, на север от Халеб, е наречен от датския хуманитарен работник Ахмед Рашиди „малкия Лондон”. Според последния по неговите улици може спокойно да се чуе английска реч. Според експерти в бъдеще тази нова емиграционно-цивилизационна фасада на отделните селища много трудно ще бъде променена.

По-важни са причините, които подтикват тези хора да се присъединят към терористите.

Авторите на анализа ги систематизират в пет водещи критерия:

1. Лични причини. Те очевидно са доминиращите при представителките на нежния пол. Особено силно важи това за сирийките и иракчанките. Обикновено те са от семейства, които са загубили някой свой член в битката срещу официалната власт. Става въпрос за съпрузи, братя, синове и други роднини. Пълна аналогия с батальона на „черните вдовици” в ислямисткото движение на чеченските екстремисти. Това явление не е ново и за самия арабски свят. В ислямистки бунтовнически формации, прегърнали идеологията на Ал Кайда, в Ирак и Египет, „отмъщението на съпругите” не е рядко явление през първите 10 години на новия век.
Освен това самите жени може да са били обект на насилие, отвличане и всякакви форми на жестокост, на които сме свидели през последните години в тези две арабски държави. Възможно е дори само домът им да е бил под обстрел. Жената е изпаднала в необичайна, до този момент, ситуация на изпитан ужас. Инстинктивно тя търси закрила в група, която според нея, може да й донесе протекция. Авторите на изследването твърдят, че присъединяването на жената към ИД в този случай е вид „отмъщение” срещу онзи, който й е причинил болка.

2. Религиозни причини. Докладът на РЦСИ отстоява тезата, че политическата борба в Близкия Изток отдавна се е превърнала в чисто религиозна. Множеството от жените не се интересуват от идеологията на ИД, а просто виждат в терористичната организация инструмент за защита на тяхната конфесионална група – сунитите. Битката срещу двата режима, иракския и сирийския, представлява за тези фанатички защита на праведната конфесия, ахл сунна уа джамаа (сунитите) срещу пропадналите, рауафид, шиитите. ИД се възприема като единственият инструмент за създаването на сунитска държава.

3. Идеологически причини. Част от жените възприемат призива на самообявилия се за халиф, главатар на терористите Абу Бакър ал Багдади, за преселването в „земите на исляма” като шариатско задължение. Така участието в джихада и живеенето на териториите на „халифата” се превръща в част от догматиката, манипулативно стъкмена от мюфтиите на терористите.

4. Социални причини. Те са приложими най-вече в случаите на жените, произхождащи от западните общества. Самите те са разделени на две групи. Първите са мюсюлманки по рождение, но преди всичко от трето или четвърто поколение имигранти. Въпреки притежанието на всички атрибути на интеграцията (родени на Запад, говорещи местния език без акцент, често образовани и социализирани съгласно местните цивилизационни критерии), западното общество не ги приема пълноценно. Те продължават да се чувстват отчуждени, което поражда у тях гняв. Според тях в ИД те намират онази социална среда, в която няма да има подобен тип дискриминация. Втората група е тази на жените, които идват от католически или атеистично настроени семейства. Те са сключили брак с мюсюлманин и впоследствие приемат исляма. Често съпругът изповядва ислямската религия в нейния радикален вариант, салафизма, което предопределя и ориентацията на самата жена. Съпругата следва своя мъж, когато той се присъединява към ИД в Ирак или Сирия.

5. „Хуманитарни” причини. Редица жени, идващи от западните общества са възпитани в ценностите на равенството, справедливостта, солидарността, защитата на угнетения и правата на човека. Някои от тях възприемат сирийския народ като жертва на режима на Башар Асад. Паралелно с това ИД се възприема като истинския инструмент за отстояването на правата на жертвите. Присъединяването към ИД е следствие от манипулативна интерпретация на необходимостта сирийския народ да бъде подпомогнат. Често жените участват в чисто хуманитарни дейности – разпределение на лекарства, храни, дрехи за ранени, грижат се за бедни, за нуждаещи се, за деца-сираци и други, пострадали от битките в Сирия и Ирак. Те възприемат това като свое задължение, произтичащо от догматичния императив за участие в свещената война.

Жените вършат всякакъв вид работа. Те участват в битките, в тренировките за боравене с оръжие, в изучаването на основните прийоми на самоотбраната, в женските отделения на религиозната полиция, в медийната, пропагандаторска дейност (според експерти те са по-добри в привличането на младежи), вършат куриерски услуги, домакинската работа, поддържат семействата на муджахидините, възпитават децата, в това число обучат следващото поколение муджахидини.

Всъщност последното си остава най-важното за ролята на новите муджахидинки. В книга, издадена от пропагандаторския център на терористичната организация, се дават указания как майките трябва да отглеждат децата си с цел те да станат боеспособни муджахидини. Така например във въпросната брошура, озаглавена „Ролята на сестрата в джихада” се казва, че майката трябва да възпитава детето си в такъв дух още, когато бозае. Ако остави това за периода, когато детето се учи да ходи, ще е твърде късно. Муджахидинката следва да обучава детето си в спортни игри, най-вече в стрелба с лък, тъй като това действие създавало способността у човека за „корекция”. В снимковия инструктивен материал е дадено изображението на дете около 7-8 години, което държи с едната си ръка отрязана глава, а други деца наоколо го гледат с възторг. Според експерти търсеният от екстремистите социално-педагогически ефект в душевността на детето е сходен, както при игра с кукли в нормалния цивилизован свят. Според наръчника за възпитание на екстремистите подобен тип игра трябвало да се превърне в любима за подрастващото поколение, с цел то да свиква на подобни гледки.

Въпросното ръководство препоръчва обучението на децата са стане „забавление и удоволствие”. В същото време пояснява, че това не означава практикуване на танци или слушане на музика. Нещо повече, на децата трябвало да се забрани да гледат телевизия, тъй като тя предизвиквала „лудост, хаос и сляпа агресивност.”

" title=Проф. Владимир Чуков (Фейсбук)

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=10805

Posted by on ян. 4 2015. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.