ЕРИК БРАНДСМА: ВИЖДАМ БЛИЗКАТА ВРЪЗКА НА ЕНЕРГЕТИКАТА СЪС СОЦИАЛНОТО РАЗВИТИЕ

Erik BrandsmaИЗБУТАХМЕ ПЕТРОЛА ОТ ДОМИНИРАЩАТА ПОЗИЦИЯ В НАШИЯ ЕНЕРГИЕН МИКС, КАТО ГО ЗАМЕНИХМЕ С ДРУГИ АЛТЕРНАТИВИ, КАЗВА ШВЕДСКИЯТ ЕКСПЕРТ

Ерик Брандсма е генерален директор на Енергийната агенция на Швеция. На официално посещение в Индия той даде интервю  през Нараяни Ганеш за Таймс Индия в което говори за развитието на шведската енергетика, референдума в страната, бъдещето на сектора.

Близо ли е Швеция до постигането на своята заявена цел да приключи с петролната зависимост до 2020 година?

През 70-те години на ХХ век шведският енергиен микс, до голяма степен, беше доминиран от петрола комбинирано с водната енергия. Тогава построихме нашите ядрени съоръжения. През 1991 година въведохме данък CO2 (въглероден двуокис)  за потребителите. Избутахме петрола от доминиращата позиция в нашия енергиен микс, като го заменихме с други алтернативи. Сега петролът се използва само в по-големите индустриални процеси. Вътрешното потребление вече не зависи от петрола, освен при транспорта. Нашето електричество и производство на енергия практически е безпетролно. Използваме най-много вода и атомна енергия, както и някои възобновяеми източници като биомаса и вятър. Имаме намерение постепенно да приключим с петрола – целта ни е до имаме 50 % възобновяеми източници до 2020 и сме много близко до постигането й. Днес, 40 % от нашите енергийни нужди се задоволяват от ядрената енергия и 45 % от водата.

Но на проведения референдум, шведите се произнесоха в полза на премахването на ядрената енергетика. Какъв е вашият коментар?

Ако гледаме в много дълга перспектива, целта ни е в Швеция да се установи една устойчива енергийна система – за мен това не включва ядрената енергия към момента. Атомната енергия, като други технологии, е  „междинна технология“, в смисъл ние като общество да я достигнем. Правителството обяви, че ядрените реактори, които имаме в Швеция, ще достигнат края на своя живот към 2030-2035 година и после няма да има повече държавни субсидии.

Ние много бързо строим третият стълб на енергийния микс – този на възобновяемите варианти, които са устойчиви, правят ни по-малко зависими от водата и ядреното гориво.

Какви видове варианти за биомаса имате?

Има отпадъчни продукти от горите и биомаса от енергийни растения (просо, детелина…). Имаме бързо растящи върби, за да правим стърготини и пелети, които се използват не само от домакинствата, но и от  ТЕЦ-вете. Избягваме енергийни култури, които също са хранителни, като например царевица, защото това може да повдигне морални и етични въпроси.

Дали вашият минал бизнес опит ви позволява да вникнете в устойчивите енергийни въпроси?

Е, енергията не е само технически въпрос, въпреки че се е мислила като такъв е миналото, защото се е управлявал от инженери. Аз виждам близката връзка на енергетиката със социалното развитие, така че енергийната политика е много важна.  В енергията има много голям властови ресурс, когато оперираш правилно с нея. Гледаме на енергията в една по-голяма перспектива. Енергията, околната среда, икономическото развитие, транспорта и домакинствата – трябва да съединим точките с разбирането как политическите решения в една сфера влияят на другите.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=5822

Posted by on ян. 1 2013. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.