Емил Кошлуков: ДПС се превърна в синоним на корупция, царят опропасти политическия център

Сбъркахме в подкрепата за кабинета на НДСВ и Доган. Това ни изяде главата

В лакомията си Първанов не се сети, че продава България

 

Емил Илиев Кошлуков в роден на 26 октомври 1965 г. в гр. Пазарджик .Завършва политология в  университета Санта Барбара в Калифорния.

През е 1989-1990 г. е председател на Федерацията на независимите студентски дружества (ФНСД) и съучредител на СДС. През 1990 г. – 1992 г. политическата му кариера продължава като член на координационния съвет на СДС. През 1997г. е член на борда на директорите на сдружение “Българският самарянски съюз”. През 2001г. е координатор на предизборната кампания на НДСВ. Депутат в 39-то Народно събрание. Неженен.  

Едно интервю на Калоян Методиев

 

– Не сте от най- кротките. Какъв ще е следващият бунт?                                                          
– Опасявам се, че като предишния през 1997 г. като гледам какво недоволство и нетърпение започва да се надига. Следващият ще е като предишния, което не е кой знае какво. Ако всеки път се въртим през бунтове, не може да се каже, че се развиваме много добре.
–  В този смисъл очаквате ли предсрочни избори?
– Напълно възможно. Да. Самата коалиция едвам се крепи. Така че и да влезем и да не влезем през 2007 г. в ЕС, датата ще се използва за повод за бягство от отговорност. Някой трябва да опере пешкира и никой няма да иска да остане сам на кораба. Царят ще се прави на десидент, ще бяга. БСП ще го накажат за имотите. Двамата общо могат да изхвърлят ДПС, защото са станали българи и мразят турци.
– Според едно ваше изказване Симеон не удържа на думата си и се коалира с БСП. Какво следва за него в политиката оттук насетне?
– Рейтингът на НДСВ спадна. Симеон не само, че излъга избирателите, защото това беше основното послание в кампанията: “Гласувайте за нас, за да не дойде БСП. Само ние сме реална алтернатива. Никой от десницата не може. Ние сме истинските противници на БСП”.  Първо мисля, че разочарова много избиратели. Второ – скандалите за корупция и битките за власт продължават да отблъскват хората. Трето – той изневери на програмата, на обещанията, които бяха дадени 2001 г. Това е причината “Новото време” да напусне НДСВ. Няма лошо да дойдеш като популист на власт. Лошото е да останеш популист и меркантилен във властта. Прогнозирам, че те, особено при това управление, престават да бъдат фактор. Ще ги има в парламента. Ще съберът 4%, защото все пак е голяма организация. Бъдеще за НДСВ не виждам
– Другия коалиционен партньор ДПС? Вие с Доган се знаете отдавна…
– Да, познавам Ахмед Доган отдавна. За съжаление ДПС стана прекалено алчно за власт и корупцията и некомпетентността, които се развиват в управлението, вече са категоричен факт. Има десетки случаи на назначени хора от ДПС, които са неграмотни. Има десетки случаи на открит рекет, на рушвети. Само случаят с наводненията и парите, които отпуснаха на Емел Етем, е достатъчен, за да се поиска оставката на такъв вице-премиер. 250 милиона – ефектът е почти никакъв. Пак са наводнени същите места. Не е оправена една дига, един язовир. Хората живеят във фургони от по 6 квадрата.
– Мислите ли, че някой ги е присвоил тия пари?
– Ако вие вложите 250 млн. в реки и язовири в България, сигурно трябва да направите Балатон. Ако вие дадете на един човек на село 5 хил. лв., вярвайте, че той ще си оправи къщата, защото и материала му е там и със собствен труд ще изгради. Те им раздадоха в Пазарджишко фургони  за 5 хил. евро, в които не може  да пипнат нищо вътре, защото такъв е договорът, дори не могат да се отопляват, защото са на ток. Да познавате някой на село да се отоплява на ток? Той тоя човек, ако има пари за ток, няма да живее на село.  Безумия, за да ги вземе някаква близка фирма, която доставя фургони.
Днес ДПС се превърна в синоним на корупция. Монополите както в политиката, така и в икономиката са вредни.
– Казахте за Първанов, че няма да спечели президентските избори. Кой тогава?
– Който и да изкара десницата, които и да изкара, и двама да са. На втори тур, ако има елементарна толерантност между демократите в България, а не между вождовете им, Първанов се е сринал. Който и да стигне до втори тур, стига да е приличен и почтен човек, а такива има, ще го победи. Първанов носи вече толкова отговорности. Има да плаща за толкова грешки, че няма как да го преизберат.
– Да кажете някои имена, които според вас са достойни?
– Като започнете от Жоро Марков, използвам го, защото наскоро и той се захвана с политика активно и стигненте до професори, преподаватели, общественици, които имат гражданско мнение. Аз не виждам какво е предимството на Първанов пред един човек като Стефан Цанев например. Пак казвам, Георги Марков – конституционалист, съдия, човек с биография. Сигурно мога да измисля още десет, но не искам да предлагам имена.
– Вие бихте ли подкрепили Георги Марков?
– Категорично. Бойко Борисов ще помете Първанов като хала само да се издигне. Георги Марков ще го помете като хала. Никой няма да му прости на Първанов даването на мандата на ДПС. Ще му извадят връзките с Милошевич, Саддам Хюсеин. Никой няма да му прости гаврата с конституцията, когато подписа един указ с две дати,  за да си сложи Станишев-протежето за премиер. Той е авторът на тая коалиция и това му е изяло главата масово. Той направи гениалната грешка в живота си. В лакомията си не се сети, че продава България.
– В този контекст вие ще се накичите ли на “ГЕРБ”-а? Имам предвид партията на Бойко Борисов.
– Това сдружение, което ще направи, нямам представа какво е. Засега знам, че са инициирали неправителствена организация. Когато Бойко Борисов реши да направи партия, ще седнем да разговаряме за сътрудничество и партньорство, ако има такова. Но вътре в  “ГЕРБ”-а няма да влизаме.
– Продължавате сами?
– На изборите може да направим коалиция с много хора. С всички демократични хора от дясно не виждам непреодолими проблеми. С Бойко Борисов също. Ние бяхме партия, която го подкрепи за кмет първи и го номинирахме за кмет. Така че с доверието, което печели, има потенциал да направи реформи. Но едно е да правиш личен рейтниг, друго е да правиш политика.  Да видим какво предлага тази партия.
– Като кмет как го виждате? Това е едно добро начало?
– Тепърва се доказва. Той е кмет отскоро. София продължава да има проблеми – нито дупките са оправени, нито сметищата са решени, нито корупцията е спряла. Виждаме усилията, които полага. Ние насърчаваме всяка стъпка да ограничи бордовете, да направи ясни концесиите за чистотата. Да видим дали ще има кураж да посочи сделките и делаверите на Софиянски. За личност става, за рейтинг става, сега трябва да докаже, дали може да управлява.
– Къде остана автентичния либерализъм в България? Вие бяхте трите големи  ДПС, НДСВ и “Новото време” или пък при Михаил Неделчев например?
– ДПС отдавна са се заявили като либерали. Самият Доган споделя тази политика. Но партията и електоратът нямат нищо либерално. Това са турци в бедни краища, които имат леви убеждения и искат някой лев от държавата. Те не могат по своята същност да бъдат либерали. Аз мога да напиша на една бутилка уиски и вътре да сипя боза, но това не я прави уиски. Либералът се доказва в законите, които прави. Ако вярваш в малка държава в свободно общество – прозрачни закони, свободен избор, референдуми, премахване на монополите. Държавата няма работа в твоя живот. Това е либерализмът. Чиновниците само крадат и не произвеждат и то по цял свят. В държави като Америка да речем държавата е ограничена максимално. Твоят бизнес е твой. Буш, ако иска да воюва в Ирак, да воюва. Това е либерализмът в чист вид и аз вярвам в тази философия.
– В този смисъл НДСВ и ДПС компрометираха ли либералната идея?
– Тотално. НДСВ компрометира центъра.
– Къде е мястото на “Новото врем” оттук нататък?
– Аз смятам, че в тоя период на рухване на прехода. Тия 16 години изнервиха всички. Всички смятат, че отива на по-зле. Аз мисля, че “Новото време” трябва да запази тая либерална философия, която имаме, и да отстояваме едни островчета на нормалност в едно популистко безумно време.
– На последните избори “Атака” с едно телевизионно предвана вкара 21 депутати, а вие с една много добра кампания не можахте да прескочите 4 %. Къде сбъркахте?
– Сбъркахме в подкрепата за кабинета. Това ни изяде главата. Подкрепяийки НДСВ и  царя, хората го видяха като продажничество, като търговия. Не успяхме да го обясним. Това изяде страшно много подкрепа. И второ, партията беше на 9 месеца – млада партия. Това, което направи “Атака”, е популизъм. Аз същото мога да го направя. Ако кажеш, дай да избесим циганите, дето крадат или дай да изхвърлим всички турци или гадни араби извън България, става. Имаме тая подкрепа, тези 200 хил. гласа, които те ги събраха. Само че аз не мога да го кажа. Не вярвам в това. Тука въпросът е на каква цена искаш да си във властта. Ако въпросът е да влезем в парламента, ние можехме да вземем места и при царя и при ДПС, но няма да може да отстояваме принципите на политиката. Тези хора ще си отидат. “Атака” е временна пъпка на челото на България. Сега изглежда голяма. Надува се, но ще изчезне.
– С изчезването на тази пъпка ли идва краят на прехода?
– Не. Краят на прехода идва, когато създадеш новите правила. Първо самата идея за преход е много тъпа, защото не прехождаме на никъде. Това не е движение от точка А до точка Б, както си го представят много политици и анализатори, които крадат пари, пишат програми и изследвания и от това си направиха вилите. Преходът свършва там, където влязат правилата – за референдуми, мажоритарни избори, премахване на монополитие.
– “Новото време” ще подкрепи ли един такъв референдум, какъвто иска “Атака” – за разполагането на американските бази?
– Това е лъжа. Те не искат референдум. Те искат само да вдигат джангър, защото за да направиш референдум, трябва да имаш закон, а ние нямаме. Ние не просто подкрепихме референдумите, но и написахме закон. Част от сделката с царя беше да ни пуснат  политическите закони. За съжаление тези хора излъгаха. От закона за референдумите оставаше половина час пленарно време на второ четене, за да стане факт. Сега и Македония да съберете да ви се подпише за базите, все тая. Пускат го в кошчето. Никой не може да ги задължи.
– Какво стана в този половин час?
– Еми защото юристите и царя не желаят промяна. Това ни е другата голяма грешка. Опълчихме се срещу цялото статукво. Явно, че ще трябва да го рушим на части. Очевидно и ние трябва да преглътнем нещо, защото политическата класа се оказа много яка. Вчера гледам гласуването за публичния регистър. Гласуваха една поправка, че на всички висши политици декларациите са секретни. Откъде си я изкарал тая яхта, къща, кола2 Кое криеш? Татяна Дончева, Ралчев и Георгиев от “Атака” защитават като Матросов на амбразурата секретността на имотните декларации на големците. Щели да дойдат бандитите. Аз не те питак къде ти е апартамента, а колко квадрата е и каква му е даначната оценка. Знаете ли, че Любчо Георгиевски и Бучковски, двамата премиери в Македония, декларират 2 крави и 10 кокошки, евра, апартаменти и т.н. В малка Македония, изостанала и бедна, назадничева. На наште не можеш да разбереш нищо. Гласуваха заедно. Всички – “Атака”, т.нар. опозиция.
– Играта на Мирослав Севлиевски с Милен Велчев и Доктора на яхтата тежи ли още на “Новото време”
– Ами.. .предполагам не толкова. Тоя скандал тогава се разгоря. Разследва се. За мен отшумя. Сега тази снимка, че повлия зле, повлия, но от друга страна. Ние имаме много високи морални критерии по едни поводи – кой с кого ляга, с кой спи в същото време … Да не давам примери с партии, включително “Атака” – това, че си назначаваш сина депутат, жена ти за шеф на агениция. Това някакси не дразни. Правилно е хората да имат такива изисквания. Така трябва да бъде, но моралът е много лесен. Клюките кой е гей, кой има любовница, са много елементарни. Много по-важно и по-трудно е да бъдем граждани и да  искаме отчестност от политиците. По-интересно е да видиш кой с кого спи. Да де, ама това, че спи, не го прави лош политик. Проблемът е, ако той спи и го назначи за зам.- министър както направи Даниел Вълчев. Не е драмата, че има любовница. Жив и здрав. Драмата е, че си назначи любовница за зам. министър . Това е позор и факт. Прожекторът трябва да свети най-ярко в килера, където трупат имането, а не горе в спалнята. Любопитно е, пикантно е, ама не е важно.
– Какви книги четете?
– Напоследък се опитвам да чета ранната съветска литература – Платонов, Цветаева. Тия забравените автори – Исак Бабел. В същото време ако трябва да съм честен чета предимно фантастики.Ако има хубав кибер-пънк – кибер-пънк ще е. Уилям Гибсън и от този десен. Разбира се Тери Прачет. И някакво криминално романче. За добра литература се иска спокойствие и нгаласа на духа. У нас ги няма. Лудницата е голяма. Но когато събота-неделя съм по-спокоен отварям. Гледам новите нобелисти – Найт Пол.


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

Нели Куцкова: Управляващите винаги са се опитвали да кадруват в съдебната система

 

Бъдещето на Европейския съюз е мрачно

 

Сидеров, Борисов и Божков играят заедно в политиката

 

Интервю със Стефан Данаилов : Хората чакат пролетта на дясното пространство да дойде

 

ПРОФ. ГЕОРГИ МАРКОВ: НУЖЕН НИ Е УМЕН НАЦИОНАЛИЗЪМ

 

 

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=133

Posted by on мар. 30 2006. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.