ЕДВИН СУГАРЕВ: КРАЙНО ВРЕМЕ Е ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ДИНОЗАВРИ ОТ НАЧАЛОТО НА ПРЕХОДА ДА СИ ОТИДАТ

САМАТА НИ НАРОДОПСИХОЛОГИЯ ПРЕВЪРНА ПРЕХОДА В ЛЮПИЛНЯ ЗА НОВИ БАЙ ГАНЬОВЦИ

Едвин Сугарев е роден на 27 декември 1953 година в град София. През 1978 г. завършва българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. В периода 1981—1984 г. прави редовна аспирантура в Института за литература при БАН по история на новата българска литература. В периода 1986 — 1990 г. е научен сътрудник в Института за литература. Народен представител е в 7-мото Велико Народно събрание и в 36-тото Обикновено Народно събрание. В периода 1997 — 2002 е посланик на Република България в Монголия и Индия. 
 
 

Вие сте една от знаковите фигури на дясното. Наскоро излезе книгата „Смъртта на синята мечта”. Как гледате на заглавието?

За смъртта на синята мечта се говори поне от 15 години – вече не помня коя беше първата врачка, която поведе хорото на тези пророчества – май беше Петьо Блъсков. Както е известно обаче, мечтите умират последни – след партиите, хората и дори идеите, които са ги създали. Синята мечта не е нещо балкански елементарно, свързано примерно с идването на СДС на власт, нито пък свързано само с постигането на цели като приемане в НАТО, ЕС, граждански права и свободи и прочее – всичко това е вече постигнато, и ако се свеждаше до това, то синята мечта не само че не е умряла, а е изцяло осъществена; в скоби казано, нищо не разочарова повече от осъществените мечти. Синята мечта е свързана с възвръщане на националното достойнство след половин век комунизъм, със създаване на гражданско общество и постигане на  гражданско съзнание, достойнство и чуство за отговорност към ближните, с превръщането на България в нормална държава – както го казваше накратко Филип Димитров. Това не е постигнато и за тези неща си струва да се мечтае. Ако такава мечта не съществува, значи наистина не сме народ, а мърша – както го беше казал някога дядо Славейков.

Вашата съвременници помнят гладните ви стачки от началото на прехода. Бихте ли направили същото днес за някоя идея?

Ако човек не може да заложи живота си в името на това верую, което изповядва, по-добре да си носи ярема. Да, бих – но индивидуалната гладна стачка е акт, който не търпи повторения; всяко повторение я превръща във фарс.

Как може да се завърне загубеното доверие в дясното и политиката, като цяло?

Изгубеното доверие в политиката трудно се връща, а когато хората, които са отговорни за това изгубено доверие, се опитват да си го върнат, самите им усилия се превръщат в абсурдна игра. В този смисъл загубата на доверие е еднократна: дясно мислещите хора в България не са изчезнали, но не се чувстват политически представени – те няма да последват десните партии, докато сред техните лидери са онези, които някога казваха от трибуните “Ние няма да ви излъжем” – а след това ги излъгаха.

Кой ще спечели и кой ще загуби от евентуална коалиция Иван Костов и Мартин Димитров?

Може да има коалиция между СДС и ДСБ, не между Иван Костов и Мартин Димитров. И според мен би имала смисъл само ако и ДСБ смени лидера си, за да се почне на чисто, без тази коалиция да влачи товара на миналото. Изобщо е крайно време политическите динозаври от началото на прехода да си отидат в историята – сега е друго време и изисква друг политически манталитет. А иначе двете десни партии ще се обединят, това е практически неизбежно, въпроса е обаче защо – и какво искат да постигнат с това си обединение. За да станат присъдружни организации на “Герб” в следващото управление? Ако е така, то това е просто следствие от инстинкта им за политическо оцеляване, а не компромис в името на българското бъдеще. Освен това първо трябва да отговорят на поне два въпроса: защо се разделиха, та да трябва да се обединяват сега – и кой носи отговорността за това разделение.

Ще влязат ли в парламента заедно или поотделно, според Вас?

Заедно ще влязат със сигурност, поотделно може би. Резонният въпрос обаче е: и какво от това? Май е време да се замислят дали самото им съществуване не служи като запушалка, която пречи да се появи нещо ново. И дали в това си състояние не са просто удобни за политико-мафиотската каста, която владее днес България. Нещо като декоративен орнамент, демократична фасада за пред хората.

Кой или кои определяте като гробокопачите на дясното?

Много са. Но на първо място е самото дясно – нашите грешки, нашите грехове. Например прецедентите на корупция, които се допуснаха по време на дясното управление. Не че бяха кой знае какви – сега има къде къде по-мащабни. Но точно от СДС не се очакваше да завъди крадци и измекяри – и затова точно за СДС дори и дребните прецеденти се оказаха фатални. Неизпълнените обещания също – например нерешения проблем с досиетата. Има, разбира се, и стоящи извън волята на когото и да било фактори – незавидната национална съдба; свободата, дадена ни даром по силата на обстоятелствата – не изстрадана, не преминала през болката от събития като унгарското въстание или чешката пролет; самата ни народопсихология, която превърна прехода в люпилня за нови бай Ганьовци.

Прехода минава трудно за българите. На какво се дължи това, според Вас?

Най-вече на липсата на гражданско съзнание. Българинът няма самочувствието на човек, който държи съдбата си в собствените си ръце, не се чувства отговорен за общата ни съдба, за националното ни достойнство; личната  му стратегия най-често предполага оцеляване, но не и следване на някакви идеали или нравствени ценности. Все чака някой да го поведе, някой да преразпределя блага, да въздава справедливост и да наказва. Няма чувството, че самият той е субект на тази власт – и това нямане е фатално.

Каква коалиция виждате на хоризонта след парламентарните избори?

Има две възможности: коалиция между “Герб” и БСП, която е по-вероятна, въпреки всички предизборни декларации в противното, или коалиция между “Герб”, десните партии и може би “Атака”. В първия случай българите ще изпитат за пореден път какво значи да гласуваш за чудодейния герой, който с магическа пръчица ще оправи всичко, както и каква е цената за популизма – би трябвало отдавна да са научили този урок, но друга една от националните ни трагедии е липсата на историческа памет. Във втория дясното ще бъде изцяло асимилирано и подменено, политическите му представители ще изгубят и честта, и идентичността си. За съжаление не виждам трета възможност.

Накъде води Тройната коалиция България?

Към пропастта – чието дъно все ни се струва, че сме стигнали, но все се оказва по-дълбоко, отколкото сме предполагали. Отвъд метафорите – към унижението да бъдем “болния човек” в обединена Европа и троянския кон на Русия – пак там.

ДАНС ще изпълнили първоначалния замисъл да пребори корупцията и организираната престъпност?

Няма. Имам лошото чувство, че ДАНС е структура, създадена именно за да прикрива корупцията и организираната престъпност. Както и да изпълнява функции, характерни за нейния първообраз – Държавна сигурност. Ще дам конкретен пример: цял министър на МВР, една от най-силните политически фигури в БСП, бе принуден да си подаде оставката заради тайна среща с братя Галеви. В същото време Алексей Петров, организирал същата тази среща, и известен в основни доклади на самото МВР като оперативно интересна фигура от престъпния свят, е съветник на Петко Сертов. Прочее какво може да очаквате от такава секретна служба?

 
 


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

ВЕЖДИ РАШИДОВ: СТРАШНО Е, ЧЕ БЪЛГАРИНЪТ НЕ ИЗЛИЗА ДА ГЛАСУВА

ИВАН ГАРЕЛОВ: БИХ КАЗAЛ НА НАШИЯ ПОЛИТИЧЕСКИ ЕЛИТ: ЗАСРАМЕТЕ СЕ!

ДИАНА ВАПЦАРОВА: УЧИЛИЩЕТО ТРЯБВА ДА ВЪЗПИТАВА НА ГРАЖДАНСКА И ДОБРОВОЛЧЕСКА КУЛTУРА

НОРБEРТ ТАЙС: АТОМНАТА ЕНЕРГИЯ СИ ОСТАВА НАЙ-ЕВТИНА НА ПЛАНЕТАТА

ПРОФ. ВЕНЕЛИН ЦАЧЕВСКИ: ЧАКАМ ПУБЛИЧНО ИЗВИНЕНИЕ ОТ КАЛФИН

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=1919

Posted by on ян. 15 2009. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.