Евролистата на БСП в избора между Европа или Евразия


ГЕРБ с включването на листата си за европейските избори през тази година на Александър Йорданов от СДС доведе до голям смях и забава в социалните медии, където е широко известен като Ал Йо. Политолози, социолози и журналисти се чудеха това пък защо им трябваше на ГЕРБ.  С този си ход ГЕРБ прави невероятна услуга на БСП. Вярно е, че той лесно може да бъде изместен от  шестата позиция, както от Лиляна Павлова, така и от Емил Радев. Само забраната за преференции може да спаси неговата позиция в листата, което да му гарантира уютното и топло място в ЕП. То въобще е интересен въпросът от какъв зор им е на ГЕРБ да се коалират със СДС, че и със земеделците на Мозер. Не само защото са противници до тези избори на предизборните коалиция, но и като евентуални плюсове и минуси от това.

            Председателят на 36-ото Народно събрание Александър Йорданов още през 90-те години на миналия век е загубил авторитета си в СДС. Той е известен в момента на широката публика с крайният си антикомунизъм, което при него е по-скоро избиване на комплекси от творческата му дейност преди 10 ноември и с архаичната си русофобия. Стигна до там да намеси политика с детските певчески конкурси. Призова през 2015 г.  11 годишната Крисия да върне награда от конкурса „Детска нова вълна 2015“, който се провежда в Крим. Достатъчно е да си спомним този призив с каква остра реакция беше посрещнат и от тук да не се изненадваме, че с неговото обявяване за кандидат за евродепутат във фейсбук беше определено като „един смешен ден за българската демокрация“.

            Оказва се обаче, че във все още незавършеният процес на подредба на листата за евровота от страна на БСП може да върнат жеста на ГЕРБ. Както се казва на футболен език БСП вместо да се възползва от отличния пас и да отбележат гол във вратата на ГЕРБ, току виж им върнал паса, че и допусне попадение в собствената си врата с огромни щети. Става дума затова, че ПП „Нова Зора“ един от коалиционните партньори на БСП са издигнали за евродепутат Валентин Вацев. Това си е като акция шок и ужас. Нищо лично спрямо личността на Валентин Вацев. Такива като него е добре да се слушат и четат, пък може и да не си съгласен с тях, но не е зле да чуеш и тяхната гледна точка. Но все пак иде реч за избори за Европейски парламент, а не за Евразийски. Място в Европейския парламент имат и евроскептиците, еврокомунистите, че и националистите и популистите, но идва наистина в повече за евразийците. Не бих се съгласил по тази тема с левите интелектуалци и академици от различните клубове и пъбове.

            Предложението на ПП „Нова Зора“ е по-голям тест за БСП, отколкото въобще въпросът за присъствието или не на Станишев в листата. Все пак Станишев може да бъде определян като социал-либерал, апологет номер 1 на Истанбулската конвенция, но под съмнение никой не може да постави обстоятелството, че е европеец. Не така седят нещата с Валентин Вацев, който още от миналия век е известен с различните си виждания. Може и да преподава „Европейска интеграция“, но той се свързва много повече с Евразийството. Един от критиците на социалистическата партия. Да вярно, обича да критикува ръководството й, но пък да говори неща, които се харесват сред една част от избирателите на левицата за Русия. Все пак той е крайност на Александър Йорданов по темата Русия и нейната роля на геополитическата сцена. Впрочем Валентин Вацев и Александър Йорданов са от едно и също поколение, от това на ранния преход, а неговите плодове берем днес всички останали.

БСП е поставена пред отговора на въпроса дали ще върви напред към бъдещето, по пътя на прогреса или назад към миналото във времето на Жан Виденов. В избора между Европа или Евразия, като трети път няма в случая. Този въпрос съвсем резонно ще и бъде зададен от нейните опоненти, а и не само от тях в предстоящата кампания. Отговорът на този въпрос ще бъде присъствието или не в листата за изборите за Европейски парламент на предложението на ПП „Нова Зора“. Това ще отговори в крайна сметка и на въпроса БСП иска ли да вземе отговорността за управлението на страната или ще върне топката отново във владение на ГЕРБ.

Иначе самата Евразийска идея е любопитна, интересна и никак не е еднозначна, както понякога се представя у нас, но тя е обект на друг анализ и коментар.

Антон Боянов

Политолог

3 април 2019 г.

Общество.нет (цитирането на автора, блога и активните линкове са задължителни)

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Последвайте блога за свободни теми Общество Нет във Фейсбук; в Туитър и в Телеграм

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=16211

Posted by on апр. 3 2019. Filed under Скандално. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.