ЕВДОКИЯ МАНЕВА: СЪМНЯВАМ СЕ ТЕЗИ ОТ СДС, КОИТО СА СРЕЩУ КОАЛИЦИЯТА ИСКРЕНО ДА ДЕЙСТВАТ ЗА КАУЗАТА

ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ПРОСТОТИЯТА, ЛАКОМИЯТА, ИЗКРИВЕНИТЕ ПРЕДСТАВИ ЗА БИЗНЕС СТАНАХА ПРИЧИНА ДА СЕ РАЗРУШАТ ЦЕЛИ РАЙОНИ, КАЗВА ОЩЕ ЕВДОКИЯ МАНЕВА

Евдокия Манева е родена на 20 март 1945 г. в София. Завършва Инженерна химия в Харков, а през 1983 г. става доктор на икономическите науки. От 1990 г. работи в Министерство на околната среда, а през 1997 г. е заместник-министър на околната среда в служебния кабинет на Стефан Софиянски. В правителството на Иван Костов e министър на околната среда и водите. Един от основателите на ДСБ. Депутат в 40-то Народно събрание и член на Комисията по земеделието и горите и Комисията по околната среда и водите.

 
Г-жо Манева, вие сте политик с опит – министър, партиен лидер в София, депутат. Какво е вашето виждане за 20 годишния преход?
Сложна тема, защото става дума не само в икономическата сфера, а и за преход в ценностната система, моралните норми. Аз мисля, че това е основният проблем. Когато слушам позициите на колеги, заклеймяването на едни или други, винаги става дума, че нещо не е направено. И никой никога не поглежда себе си, какво е направил, за да промени живота си. От тази гледна точка напредък няма. Напротив всичко е първично, дребнаво у българина, стои оголено, никакви регулатори от рода на възпитанието, на добрия тон, в момента не действат. Груби думи, брутално физическо поведение, мръсотия около нас, унищожени градинки, пейки… свидетелстват, че всичко, което би трябвало да направи живота ни по-добър, липсва. Животът ни фактически е обект на една бруталност.
За каква култура на поведение може да говорим, когато политиците, образно казано, се ритат с думи, компромати, обвинения?
Не само политиците се „ритат”. Аз мисля, че това съзнателно се поощрява от журналистиката. Жълтият тон, провокативните въпроси, непрекъснатото подтикване да кажеш нещо лошо, остро, с пикантни думи за противника си – това е тонът на масовата журналистика, на пресата, и ако не се намерят хора, които да променят тази атмосфера невиждам нищо добро, като бъдеще.
Смятате ли, че по време на прехода пострада и природата, като цяло?
Невероятна деградация! България е една от най-богатите в природно отношение страни в Европа. По биологично разнообразие сме след Испания.
За съжаление простотията, лакомията, изкривените представи за бизнес станаха  причина да се разрушат цели райони. Цялото Черноморско крайбрежие е компрометирано. Фактически лакомията продължава и малкото запазени територии в района на Странджа сега са обект на страхотни апетити. Съвесем скоро стана ясно, че се готвят уволненията на тримата директори на Странджа, Витоша и Врачански Балкан. И това не е случайно, защото това са все още територии, които не са поразени от т.нар. „инвеститори”. Слагам ги в кавички, защото това са перачи на пари. Хора, които изобщо не разбират какво трябва да се прави, за да печелят пазейки природата.
Министерствто на околната среда и водите си мълчи. Който издигне глас си отива. Защо мислите беше уволнен директора на благоевградската инспекция? Заради парк Рила. Впрочем през последните години от 17 инспекции за опазване на околната среда на 10-12 са сменени директорите и то не за несправяне с работата.
А констатациите на тези инспекции взимат ли се впредвид от някого?
Самият факт, че се сменят директори за какво говори? Ще дам за пример скандала около фирма „Краш”, която строеше хотел в защитената територия на Царево и то в резерват. След много енергични протести на еколозите, строежът беше спрян. Министър Чакъров заяви, че ще предложи санкции, ще се състави акт на фирмата нарушител и ще излезе наказателно постановление. Такива документи и до ден днешен няма. Като депутат аз зададох въпрос защо няма наказателно постановление? Оправданието на министъра беше, че прокоратурата се е заела. Забележете – тя се заема със случая година и половина след това, което означава, че министърът просто не е пожелал да накаже нарушителя.
Десетки да примерите. Братът на Милен Велчев строи хотели на такива места в които не би трябвало или поне не с такива размери на сградите.
Какво стана със Закона за защита на животните?
Един от успехите е, разглеждам го и като личен, защото това е битка от няколко години. Заедно с Ваня Цветкова и Антонела Понева бяхме вносители на този закон. След големи битки, акции и на неправителствени организации закона, въпреки съпротивата на Ветеринароно-медицинско управление е вече факт. Влязоха и текстовете за инкриминиране на жестокостта. Защото жестокостта към животните е предпоставка и за жестокост между хората. В Англия това е сторено още през XVII век.
Г-жо Манева, защо у нас няма силни зелени партии?
Защото те се овладяват от хора, които повече на думи подкрепят идеята, без нещо конктретно да са направили. Но има успешни движения на най-младите – биолози, студенти…  За мен, обаче,  са странни изявленията им, че са далеч от политиката, забравяйки, че самото тяхно движение, реакции, действия са вече политика. Техните искания не могат да станат факт, ако не бъдат възприети от политиците, за да бъдат облечени в законови норми. И това се потвърди. Всички техни искания, например, по отношение опазването на горите аз, като депутат ги внесох в парламента. И мисля, че не е толкова необходимо да има мощна зелена партия, а политиката по отношение на околната среда да бъде интегрирана във всички партии.
Вие бяхте областен председател на СДС в София преди да се разделите. Защо всъщност се получи този „развод”?
Не искам да се връщам назад. С няколко думи проблемите бяха в правенето на политика, вътрешните интриги, задкулисни игри, които, особено, в Софийската организация, за съжаление, бяха стил на работа. Всички помнят темата за обвързаност с кръга около Антоан Николов. Една част от говорителите, които сега много яростно се противопоставят на съвместно явяване с ДСБ, са от хората, които създаваха още тогава проблеми в партията, които по някакъв начин успяха да приватизират Софийската организация.
Вярвате ли, че коалиция СДС – ДСБ ще успее да привлече повече избиратели?
Мисля, че тази коалиция не трябва да остава само във формата СДС – ДСБ, трябва да се привлекат и другите десни партии и да се направи едно по-мощно противостоене на днешното управление. Ще успее, ако всички искрено работят за тези избори.
Националният съвет на СДС даде своето съгласие за коалция…
Едно съотношение от 64 гласа „ЗА”  и 41 „ПРОТИВ” е добро, при условие, че хората, които не одобряват коалицията не работят срещу нея. Но аз се съмнявам, че те искрено ще действат за каузата. Спомням си изборите за президент, когато бяхме в коалиция и работихме за избора на една достойна кандидатура, тази на г-н  Беронов. Тогава имаше от страна на СДС тотално съгласие и фактическа съпротива на подкрепата в отделни региони. Дано в предстоящите избори това не се случи.
Има хора в СДС, които лансират идеята вместо коалиция СДС-ДСБ двете партии да се слеят в една организация с ново име. Възможно ли е това?
Не мисля, че това е възможно да се случи. Трябва да се движим в коалиция, да се опитваме да работим и с други партии, които бяха в ОДС. Тези избори ще бъдат проверка за това дали ще съумеем да съставим дясно-центристко правителство, дали ще можем да работим заедно.
Защо, всъщност, препъникамък за всички действия в посока коалиция е личността Иван Костов?
Проблемът е чисто човешки, свързан с качества, амбиции, комплекси. Специфичните български черти. Има една абсолютна нетърпимост към по-умния, към човека, който е по-категоричен, по-силен и се е доказал. Всеки има своите способности, недостатъци, но нито един от тези, които са така настървени, не могат да се докажат конкретно и само демонстрират завистта си.  Това са може би хора, които са работили в един момент с Иван Костов, но са се почувствали пренебрегвани или кой знае как. Преживяната лична обида са превърнали в кауза, в битка срещу човека, персонално. Това е израз на лошо възпитание, много сме примитивни в отношенията си. Абсолютно сме неспособни да признаем качествата на другия.
След изборите, вероятно, коалицията СДС-ДСБ, ако се случи, ще партнира на ГЕРБ. Как ще стане това, след като Бойко Борисов и Иван Костов доскоро в очите на всички изглеждаха най-невъзможния тандем?
И двамата са силни мъже. И аз мисля, че един достоен човек не може да не оцени достойнството на другия. Да се надяваме, че едно такова партньорство ще бъде полезно за България.
Как възприемате призивите старите политици да се отдръпнат, да дадат път на младостта?
Изключителна е незрелостта на обществото, така мисля. Една нормална държава, един зрял народ ще използва човека със знания, с натрупан опит, човека, който знае и може. Старите „муцуни”, както се изразяват в медиите, са нужни, те протягат ръка на младите, трябва да се намери баланс в присъствието и на едните и на другите. Това е разумната политика. Другото се подклажда и от пресата. Ами, който 4 г. е бил в политиката дайте да го обесим на площада, и на мястото му да дойде някой млад. Така ли? Какво е това безумие, не мога да разбера. Политиката е професия. Може ли в университетите да изгоните професорите, че са възрастните, в медицината – опитните лекари, за да се даде път на младите? Животът е конкуренция. Трябва да има критерии. Не може да има вън стари, вън млади. Критерии са необходима за професионализъм, за енергия, и в управлението и в политиката да участват тези, които са най-добрите.
 
 


ПОСЛЕДНИТЕ 5 ИНТЕРВЮТА:

РАФАЕЛ МОРИЛЯ: ДА БЪДЕШ ЧЛЕН НА ОПУС ДЕЙ Е БОЖИЯ ВОЛЯ

АНАСТАСИЯ МОЗЕР: ПРЕХОДЪТ ЩЕ ПРОДЪЛЖИ

МЕТОДИ АНДРЕЕВ: БЕЗ ПОЛИТИЧЕСКИ БОРД ОТ ЕВРОПА ИЗГЛЕЖДА НЯМА ДА СЕ СПРАВИМ

НЕШКА РОБЕВА: ДЪРЖАВАТА, ЗА СЪЖАЛЕНИЕ АБДИКИРА ОТ СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД

ИВАН АНГЕЛОВ: НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ ЧЕСТО НЕ МИСЛЯТ ДЪЛГОСРОЧНО

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=2121

Posted by on мар. 12 2009. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.