ЕВГЕНИ ЧАЧЕВ: ЯДРЕНАТА БЕЛЕНЕ Е ЕДИН ПОДВИЖЕН ПЯСЪК, В КОЙТО ПОТЪНАХА МИЛИАРДИ

ВСИЧКИ СВЕТОВНИ АНАЛИЗАТОРИ КАЗВАТ, ЧЕ АКО ЩЕ ИМА ВОЙНА, ТО ТЯ ЩЕ БЪДЕ ЗА ВОДА, КАЗВА ОЩЕ ЕКСМИНИСТЪР ЧАЧЕВ

Евгени Чачев е роден е на 17 юли 1944 г. в София . Бивш председател e на управителния съвет на Столичната общинска банка и председател на управителния съвет на банка „Биохим“. От май 1997 е заместник-министър, а от декември 1999 до юни 2001 министър на регионалното развитие и благоустройството в правителството на Иван Костов. Депутат  в 39 и 40 НС.  Един от основателите на ДСБ. Женен с две деца.

 

Г-н Чачев какво се случва със синята десница днес? Защо се сви толкова много?
Това са естествени процеси, които протекоха във всички бивши социалистически страни. У някои по-бързо, у нас – по-бавно. Но всъщност десницата не е свита, нишата е заета от ГЕРБ. Фактически една от основните задачи на дясното: да изчезнат от властта Станишев, Сакскобурготски и Доган сега се случи и България има, ако може така да се каже, нов шанс. Беше се стигнало дотам, че страната беше посочвана като черната овца на ЕС, стигна се дотам, че някои европейски експерти да казват, че България има ендемична корупция. И то в действителност се оказа, че е така.
България пропиля много милиарда евро и тя не може да се наведе и да ги вземе от земята тези 8 години. Освен това г-н Сакскобурготски позволи прането на пари. У нас бяха изпрани милиарди евро с различен произход:  бивши червени пари, пари от проституция, от оръжие, от наркотрафик и в резултат на това ние ще бъдем по-дълго време и в много по-тежка криза, отколкото останалите по-нови членки на ЕС.

Грешка ли беше отделянето на ДСБ от СДС?

Не мога да кажа, че е било грешка. Положението тогава беше много критично. Хората не виждаха в лицето на СДС тази партия, която може да изведе България напред. СДС се беше капсулирало в себе си, започнаха вътрешни междуличностни битки, отрече се направеното от Костов и в името на бъдещето ДСБ се отдели. Единственото може би е, че създаването на ДСБ тогава беше малко преждевременно.

Защо правителствата на Сакскобурготски и Станишев, като че не се осмелиха да направят подобен задълбочен одит на правителството на Костов?
Напротив. Буквално няколко месеца след като дойде на власт, Сакскобурготски извади т.нар. Бяла книга за управлението на Иван Костов. Но ще ви кажа нещо друго – България и до ден днешен работи по инвестиционната програма на Иван Костов, която беше създадена през 1997-98 година. Дори аз често съм критикувал и Сакскобурготски и Станишев затова, че продължават да работят по нея. Защото тя се нуждае от актуализация.

Новото правителство какво прави в тази посока?
Прочетох антикризисната програма на правителството на Бойко Борисов. Специално в частта за инвестициите виждам едно продължение на инвестиционната политика на Иван Костов и лично аз изпитва удовлетворение от това, защото съм един от авторите й.

Какво се случва с магистралното строителство? Човек като следи темповете с които върви може да оцени Тодор Живков, като по-добър управленец в това отношение от всички управляващи по време на прехода.
Така е. Фактически в периода 1997-2001 г., може би като дължина км. е недостатъчно построено, но се направи много. От София до Пловдив се рехабилитраха 130 км, за страната около 4000 км. Направи се 15 км. от магистрала „Тракия” до Оризово, „Хемус” стигна до Ябланица, пътния възел в Пловдив, южния пътен възел в Търново и т.н. Сега никой не си спомня това, но направеното не беше малко, ако си припомните България в какво положение беше през 1997 г. Сутринта хляба струваше 1000 лв, вечерта вече е 2000 лв.
И още нещо интересно – от всички 12 страни кандидат-членки единствено България имаше разработен Национален план за икономическо и регионално развитие. Правителството на Иван Костов действително начерта бъдещото развитие на страната.

Какво е вашето мнение за АЕЦ „Белене”? Трябва или не трябва да се строи?
Аз ще отговоря категорично – не! И ще се аргументирам. Изграждането на една такава мощност, която ще глътне между 10 и 12 млрд. лева трябва да се огледа отвсякъде. Някои казват, че решението трябва да бъде политическо. И действително е така. Тъй като аз съм и строител и икономист, занимавал съм се и със земетръс. Не случайно изграждането на АЕЦ Белене беше забавено по времето на Тодор Живков. Решението за строителството е от 1984 г. То напрактика е взето от Съветския съюз. Но тогава се случиха няколко неща – земетресения на Балканите. И това е основната причина да се забави изграждането. Тодор Живков си даваше сметка, че едно катастрофално земетресение, което евентуално би се случило, би довело до тежки последици, ако е в този регион. Между другото след 1984 г. България беше категоризирана в много по-висока степен на земетръс. Проектът не беше съобразен с тези изисквания.
Друг довод е, че в момента България произвежда над 50 млрд. киловатчаса електроенергия годишно. По производство на електроенергия на жител от населението е на едно от първите места в Европа. Изнасяме годишно около 2 млрд. киловатчаса, обаче те не са печалбата. Максималната печалба, която сме получавали от износ през годините е била 170 млн. долара. Не са малко пари, давам си сметка, но ние ги изнасяме и в момента.
Българската икономика е изключително енергоемка. Ще дам пример с Дания. Дания за 24 години не е увеличила с нито един киловатчас производството на еленергия, а е увеличила промишленото си производство 4.7 пъти. Забележете, при същия разход на еленергия е увеличила БВП 5 пъти. Защо ние да не станем Дания?
България внася 75% от енергоизточник, за да произведе еленергия. А след това изнася някъде около 3.5-4% от тази еленергия. Изнася национален доход. Защото стойността на първичните източници по принцип се увеличава. Сегашното намаление е временно.

Как виждате енергийното бъдеще?
Бъдещето мисля не е на атома. Бъдещето е на възобновяемите енергоизточници, на слънчевата енергия, на сонарната, на водната енергия. И като говорим за бъдещето ще кажа още неща. България е на 4-то място отзад напред по водни запаси. Спомняте ли си в София имаше водна криза, имахме вода по 3-4 часа на ден. И тогава българското правителство възлжи едно проучване на Пенсилванския държавен университет и на БАН. Ако трябва да сме откровени възложи го правителството на Жан Виденов. Това проучване и разработката продължиха малко над 5 години и през 2002 година бяха връчени на Сакскобурготски, респективно на министъра по екологията и водите – Долорес Арсенова. В тази разработка на световните учени се казва, че в България един от основните приоритети в инфраструктурното развитие трябва да е водният сектор. За което са необходими, по тогавашна оценка, около 10 млрд. долара. За дострояването на големите язовири, започнати по времето на Тодор Живков и които ние правителството на Костов ги възобновихме, обаче Милен Велчев по-късно рече, ако си спомняте: „Скелетите в гардеробите!”. Водната програма беше спряна, а това са 17 язовира започнати преди прехода, някои изградени на 20%, други на 40%. Но в тях е вложен трудът на всеки един от нас. С малко средства те можеха да бъдат завършени и да сме сигурни при едно трайно засушаване. Вижда се, всички световни анализатори казват, че ако ще има война, то тя ще бъде за вода. Човек без хляб може повече време, но без вода и един ден не може.
Защо вместо тези 10-12 млрд. евро за атомната Белене, ние да не ги дадем за водния сектор? И ще си решим кардинално въпроса с водата. Изграждането на хидрокомплекса Места, който може да осигури с вода Истанбул, само от това този проект ще си възвърне инвестициите за няколко години.
Ще продължа с обосновката за Белене. България няма нужда (присъствах на кръглата маса в Парламента, където за пръв път се даде гласност на някои цифри), не само че не нуждаем от допълнителна енергия, но ние няма къде да пласираме излишъка, който имаме. Пазарът се е свил, цените са паднали. Напрактика имаме възможност да изнасяме, но няма къде. Няма кой да купи тази енергия.
Ядреното лоби у нас, което е много, много силно и основно е от средите на БСП, ДПС и НДСВ, драска със зъби и нокти за реализацията на този проект, защото там са потънали много пари. Част от строителството е извършено още по Живково време, което беше консервирано, но минаха години оттогава и беше разрушено. Започна изграждане наново на площадката. Това, което винаги ме е безпокояло е, че ядрената Белене е един подвижен пясък, в който потънаха милиарди. Всяка Божа година от бюджета се даваха по 300, по 400 млн., които отиваха там за какво, как, никой не можа да каже. В никакъв случай, това поне, което съм виждал, не може да се каже, че там са вградени повече от 200-300 милиона.
Друг аргумент – не е ясна цената. След като беше размразен проектът царският министър на енергетиката Милко Ковачев, обяви цена 1 млрд. евро. Мирослав Севлиевски качи мизата на 2 милиарда и половина. Сергей Станишев обяви цена 4 милиарда. На кръглата маса, за която споменах, се каза, че 4 млрд. ще струва само ободрудването.

 

ПОСЛЕДНИ ИНТЕРВЮТА:

ПЕТКО СИМЕОНОВ: ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО Е ПОДМЕНЕНО СЪС СЛУГИНАЖ

АНЯ ПАВЛОВА: ВНУШЕНИЕТО ЗА ВСЕМОГЪЩЕСТВО Е ПЪТЯТ КЪМ ИНФАНТИЛИЗАЦИЯ НА ОБЩЕСТВОТО

ПРОФ. АНГЕЛ ТОДОРОВ: РАЗРУШАВАМЕ МОРАЛНИТЕ УСТОИ НА ОБЩЕСТВОТО СИ И ТОВА Е НАЙ-СТРАШНОТО

ЮРИЙ АСЛАНОВ: ПРЕЗИДЕНТЪТ НЕ БИВА ДА БЪДЕ ПОДЦЕНЯВАН ДОРИ КОГАТО САМО ГОВОРИ

ПЕТКО БОЧАРОВ: БЪЛГАРСКИЯТ ПРОСТАК Е ПО-ОСОБЕНО И СПЕЦИАЛНО ЯВЛЕНИЕ

ДУШАНА ЗДРАВКОВА: ВАЖНОТО Е ДА НЯМА СТРАХ

ДИМИТЪР ПОПОВ: НЕ СМЕ ДОЗРЕЛИ ЗА ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=2556

Posted by on окт. 3 2009. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.