ЕВГЕНИЯ ТИМОШЕНКО: ПОСТЕПЕННО ВСИЧКИ ПРЕДАДОХА ЯНУКОВИЧ

Evgenia TimoshenkoБЯХ В РИМ, НО НЕ И НА ПАРТИ, КАЗВА ОЩЕ ДЪЩЕРЯТА НА ЮЛИЯ ТИМОШЕНКО 

Дъщерята на бившия министър-председател на Украйна Юлия Тимошенко – Евгения, даде ексклузивно интервю за латвийската радиостанция Baltkom. В него тя разказва, защо е ходила в Рим, на кого е изгодно да се „очерня“ семейството на бившия министър-председател и как се чувства майка й. Интервюто на Вадим Радионов.

Каква е обстановката сега в Киев?

Честно казано, аз работя в офис и не знам каква е точно обстановката. Но знам, че парламентът работи, представителите на гражданското общество, Майданът – всички работят. В даден момент се провежда съветът на Майдана, къде вече окончателно се решават вече всички въпроси относно формирането на новото правителство.

Как се чувства майка ви, планира ли да се занимава с политика в близко време?

Работата е в това, че Юлия Тимошенко никога не е преставала да се занимава с политика, даже и когато се намираше в затвора през тези 2 години и половина на физическо и психическо мъчение, тя все пак успяваше да предава своите послания, успя да обедини опозицията преди парламентарните избори, нейният рейтинг много се повиши за последните две години и в събота на Майдана всички я приветстваха. Мисля, че сега тя има абсолютно морално право да участва в политическите процеси, неотдавна тя настоя тези представители на гражданското общество, която са стояли на първата линия на фронта на Майдана да бъдат включени в новото правителство. И ето сега, след срещата със семейството тя веднага се захвана за работа.

В пресата се информация за това, че Юлия Тимошенко няма планове да се кандидатира в президентските избори, тази информация съответства ли на действителността?

Знаете ли, от момента, когато мама излезе на свобода се активизираха нейните политически опоненти и се появиха много слухове, провокации, и сега вече се провежда организирана кампания по нейното дискредитиране. Но все пак, на първо място ние разбираме, че повечето хора са за това тя да участва в политиката. Сега става въпрос за открито демократично общество, което се формира в Украйна, това е напълно нормално. Както и да е, засега тя не е правила каквито и да е конкретни изявления.

Как вие лично оценявате това, което се случи в Украйна напоследък?

За мен е очевидно, че падна кървавият режим на Янукович, постепенно го предадоха всички. И сега държавата е под контрола на тези хора, които се бореха и грабнаха победата на Майдана, рискувайки живота си. Случват се напълно правилни, както аз смятам, демократични изменения, които се подкрепят от европейските лидери. Пълното сваляне на корумпирания режим още не е завършено, има проблем в източните и южни райони. Освен това, постоянно постъпва не съвсем коректна информация за това, защо Източна Украйна не е съгласна със Западна, кой седи зад революцията и т.н. Всички ние се борихме против режима, който ограби страната и сега Украйна се намира в икономически упадък. Надявам се, че ще дойде тази стабилност, която може да обедини страната напълно. Опозицията, новата власт сега работят над това. Нашата задача е да се направи така, че справедливостта и хората от горните ешелони на властта, и до последния милиционер, които са убивали хора да бъдат наказани съгласно международното право.

В средствата за масова информация се появи информация, че по време на стълкновенията на Майдата вие сте била на парти в Рим, как ще коментирате тази информация?

Още един път казвам, започна организирана кампания по дискредитиране на майка ми. Веднага опровергах тази информация, защото наистина се намирах в Рим, имах планирана среща с председателя на италианския парламент, има даже и интервю. Мисля, че цялата тази информация ще премине, и хората, които знаят, че през всичките последни години се борех за майка ми няма да повярват на това. Заради това не обръщам внимание на такива провокации.

Кой според вас води тази кампания, лидерите на опозицията или някаква трета сила?

Разбира се няма да научим кой е бил. Ясно е, че освобождаването на майка ми за мнозина стана неочаквано. Тя стана жертва на режима на Янукович, политически затворена, която се намираше в затвора. И всички, в това число и европейските лидери,  искаха свободата й, знаейки, че тя не е виновна за нищо. Заради това всички чувстват, че тя е силен опонент с голям авторитет и се страхуват от нея. Мисля че този път борбата между политическите конкуренти ще бъде по-честна и спокойна, а провокациите ще бъдат по-малко.

Радио Baltkom, Рига, Латвия (26 февруари 2014 г.)

 превод от руски език: Борислав Ангелов (политолог)

 Общество.нет-  цитирането и активните линкове са задължителни.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=8929

Posted by on фев. 27 2014. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.