ЕВГЕНИЯ ЖИВКОВА: ТРЯБВА ДА СЕ ГЛЕДА ПО-РАЗУМНО НА ПОЛИТИКАТА И ДА СЕ СЛЕДВАТ НАБЕЛЯЗАНИТЕ ЦЕЛИ

ЗА СЪЖАЛЕНИЕ МЛАДИТЕ ХОРА ДНЕС СА ПО-НЕГРАМОТНИ, В СРАВНЕНИЕ С МЛАДИТЕ ХОРА ОТ ПРЕДИ 20 ГОДИНИ, КАЗВА ОЩЕ ЕВГЕНИЯ ЖИВКОВА

Евгения Живкова е родена на 7 ноември 1965 година. 1983 г. завършва Националното експериментално училище в Горна Баня. През 80-те години представя България като придружава дядо си Тодор Живков в качеството му на държавен глава на международно ниво. Завършва история в СУ „Св. Климeнт Охридски“ През 1991 г. създава модната си къща „Жени стил“.  Специализира древна индийска култура в Англия и Индия ( 1999 г.). Народен представител от „Коалиция за България“ в 39-то и 40-то Народно събрание.

Каква е вашата оценка за прехода в България 20 години след оставката на дядо ви?
В началото на 90-те години бяха заявени много амбициозни намерения за осъществяване на демократични реформи, плурализъм и преминаване към пазарна икономика. Имаше заявени много различни политически позиции, но с течение на времето нещата се опорочиха, беше даден знак за разправа, като се търсеше само един виновник за всичко случило се в държавата. Започна митингова демокрация и безконтролна приватизация на много държавни предприятия, които в последствие бяха ликвидирани, социалните придобивки на хората – като безплатно образование и здравеопазване бяха отнети. Неграмотността сред населението и особено при малцинствата се увеличи. Въпреки това в този период се положиха основите на плурализма  и демократичния път на развитие на България.

Как се промени страната през тези години в отрицателен и в положителен смисъл?

През последните няколко години нетърпимостта между различните гледни точки и противопоставянето в обществото бяха преодолени и би било опасно, ако отново се прибегне към такива инструменти, които нарочват само един виновник и се нажежава обществения живот. Също така през изминалите 20 години, вместо да има преструктуриране на промишлеността, тя беше ликвидирана, селското стопанство също. Но не бива да се отрича и постигнатото през последните години. По икономически растеж Българиея е на трето място в Европейския съюз и нарастнаха инвестициите в основен капитал с около 70% на база 2005 г. Валутният резерв от 14,4 млрд.лв в края на 2005 година е увеличен до 24,9 млрд.лв в края на 2008 година.
Но за съжаление в момента, заради икономическата криза, голяма част от хората се чувстват несигурни за своето бъдеще. Много хора губят работните си места и не виждат възможност да покрият основните си разходи. Същевременно влизането ни в Европейския съюз е огромен шенс за България да доразвие икономиката си, да привлече нови инвестиции, да инвестира в инфраструктурата и не на последно място в образованието и здравеопазването.

Как гледате на политиката днес? Каква беше тя в началото на промените?
В момента в България политическата среда е нестабилна. Трябва да си дадем сметка, че след еуфорията настъпва отрезвяване. Отговорността на политическите партии е по-голяма от всякога, тъй като те трябва да преосмислят отговорностите си и да дадат перспектива на хората да работят и да живеят в България. В началото на 90-те години също имаше еуфория, политическите партии и движения, които бяха създадени тогава нямаха достатъчно опит, а имаха големи амбиции. Времето, обаче показа, че трябва да се гледа по-разумно на политиката и да се следват последователно набелязаните цели. Днес в България много политически партии не съществуват, други като СДС например са загубили доверието на хората, много политици са отдавна забравени. След последните парламентарни избори в Народното събрание влязоха никому неизвестни хора, които и до момента си остават такива. Очевидно невъзможността им да контактуват, по едни или други причини с медиите, не им дава възможност да се изявят и да се представят пред обществото. Както вървят нещата, е твърде възможно и до края на мандата на 41-то НС да не ги опознаем и да не разберем имат ли законодателни инициативи, участват ли в международни срещи и работят ли за своите избиратели.

Какво ценно може да придобие човек от заниманието си с политическа, с обществена дейност?
В момента аз съм извън активната политика, но  въпреки това наблюдавам политическия процес, защото като гражданинн и общественик, се интересувам от развитието на страната ни. Чрез обществената си дейност във Фондация “Людмила Живкова – Знаме на мира” ще продължавам да работя за хората и за децата и тяхното образование и закрила. На опита, който натрупах за осем години в Парламента е огромен. Бях Заместник-председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта, работих в Комисията по култура и Комисията по образование и наука. Внесла съм поправки към редица законопроекти, като например въвеждането на задължителна предучилищна подготовка. Бях и Заместник-ръководител на българската делегация в Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа и член на Бюрото на социалистическата група. Също така бях и докладчик на ПАСЕ за Азербайджан. В Комисията по мониторинг, на която бях член, активно работих за подобряване имиджа на България, тъй като страната ни е на пост-мониторинг. Във връзка с това е важно да се знае, че новите български представители в ПАСЕ трябва да положат много усилия и съвместно с Правителството да продължат започнатото от своите предшественици, за да се решат проблемните въпроси, отнасящи се до борбата с корупцията, критиките отнасящи се до съдебната власт и взаимодействието й с  изпълнителната власт, проблемите, касаещи ромската общност, независимостта на медиите от изпълнителната власт и всички други въпроси, които касаят пост-мониторинговия диалог с България.

Как виждате младото поколение днес? Къде са минусите и къде плюсовете му спрямо предишните?

За съжаление младите хора днес са по-неграмотни, в сравнение с младите хора от преди 20 години. България е на последно място по неграмостност в ЕС. Голяма част от младежите започват да пият, пушат и да се дрогират още на 12-13 години. Забелязва се демотивация и липса на духовност сред това поколение.
През последните години в България са осъществени различни промени в нормативната база, с цел засилване мерките за закрила на децата и младежите. Приеха се Национални програми за децата и младежта,  бяха положени сериозни усилия за обща детска и младежка политика на национално ниво. Също така беше изведена “превенцията на насилието”, като приоритет и се прецизира закрилата на децата извън семейството. Беше обърнато специално вниманието на качеството на образованието, като цел за максимално развитие на способностите на всяко дете. Равният достъп до образование на всяко дете беше гарантиран. Точно затова смятам, че е наложително да се продължи общата национална политика, за да се доведат докрай започнатите мерки за преодоляване на неграмотността сред младите хора. Изключително важно е да се обърне внимание на въпроса, свързан с ограничаването на детския труд, детската престъпност и просия е въпрос, който е пряко свързан с бедността и осигурпяването на равен достъп до образование и закрила на уязвимите семейства. Трябва да се продължи социалното подпомагане, за да се реши и проблема с бедността и неграмотността сред малцинствените групи, чиито деца отпадат от образователната система. При тези групи неграмотността остава много висока, статистиките сочат, че свободно четат на български език около 40% от ромите, като напълно неграмотни са 16%, а 4% от  младежите с турски етнически произход са напълно неграмотни. Необходимо е да се стимулира връзката между учебните заведения и бизнеса, улесняване на прехода от училище към работното място и насърчаване на младежката заетост и предприемачество. Също в сферата на професионалното образование трябва да се определят проиоритетните за българската икономика производства, за да не се създават самоцелни профилирани паралелки, от които излизат недоучени и никому ненужни кадри. Затова е необходимо да има адекватна държавна политика и тясно взаимодействие с бизнеса.

 
 

ПОСЛЕДНИ ИНТЕРВЮТА:

ДОЦ. ГЕНОВЕВА МИХОВА: ДЕМОГРАФСКАТА ПРОБЛЕМАТИКА СТАВА ВСЕ ПО-ЗНАЧИМА

ПРОФ. ВЕНЕЛИН ЦАЧЕВСКИ: ЛИСАБОНСКИЯТ ДОГОВОР ЩЕ УСКОРИ ЕВРОИНТЕГРАЦИЯТА НА БАЛКАНИТЕ

ЙОЛО ДЕНЕВ: ПРЕСТЪПНОСТТА НИ ЗАЛИВА

ГЕОРГ КРАЕВ: ЧАЛГАТА Е ЪНДЪРГРАУНДА ПРЕДИ 20 ГОДИНИ

АЛЕКСАНДЪР ЙОРДАНОВ: ПОБЪЛГАРИХМЕ ПРЕХОДА

ТОДОР ДИЧЕВ ЗА БЪЛГАРО-ЯПОНСКИТЕ ОТНОШЕНИЯ, ЯПОНЦИТЕ И БЪЛГАРСКАТА ДИПЛОМАЦИЯ

ПРОФ. ИВАН СЛАВОВ: ПРОМЕНЯМЕ СЕ САМО КЪМ ЛОШО

ДИМИТЪР ГРОНЕВ: ОСТАВА ДА СЕ ПОЯВИ ГЕНЕРАЛ НА БЯЛ ТАНК

РУСЛАН СЕМЕРДЖИЕВ: МИСЛЯ, ЧЕ СДС ВЕЧЕ НЯМА БЪДЕЩЕ

ЯНКО ЯНКОВ: ИМАШЕ СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ КОМУНИСТИЧЕСКИЯ ЕЛИТ И УПРАВЛЯВАЩИТЕ ЗАПАДНИ ЕЛИТИ

ПРОФ. СТЕФАН КАРАСТОЯНОВ: ГЕОГРАФСКОТО ПРОСТРАНСТВО НА БЪЛГАРИЯ ИМА ВИСОКА ГЕОПОЛИТИЧЕСКА СТОЙНОСТ

ПЛАМЕН ДАРАКЧИЕВ: УЛИЦАТА НE ПРЕЛЯ В ОТВОРЕНИ ИНСТИТУЦИИ И МОДЕРНА ДЪРЖАВА

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=2800

Posted by on дек. 18 2009. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.