Д-р Калоян Методиев : Стабилността, която имаме сега, е смъртоносна

Калоян Методиев

Отново се борим за честни избори като в началото на прехода, казва още политологът

БНР-Пловдив, интервю на Антония Попова

Г-н Методиев, може би да започнем с тази активност от страна на ВМРО  и на лидера и вицепремиер Красимир Каракачанов относно ромските гета и мерките, които трябва да бъдат предприети, съответно за неинтегрираните в обществото роми. Вие как приемате тази активност? На какво се дължи тя, според вас?

Дължи се на изборите, само и единствено. Втори мандат са в управлението, знаете, че предишният път пак бяха с ГЕРБ, а и АБВ и реформаторите. Трябва първо да отговорят на въпроса защо чак сега се сетиха. Столипиново, примерно, не е гето от Нова година насам. Основното, най-важното е, че обществото не трябва да се поддава на внушения, а да си даде сметка, че циганският проблем е следствие от българския, а не е причина за него. Опитваме се да лекуваме заболяването през грешната страна.

Активност обаче демонстрират и всички останали политически партии, включително и президентът Румен Радев, включително и през вчерашния ден, когато дори си позволи  да сравни България със Венецуела. Там, какво се крие, според вас, дали наистина ще изплува на повърхността нов политически проект около президента?

Нямам идея дали ще изплува нов политически проект. Никой не знае отговора на този въпрос към днешна дата. Въпросът е, че това, което се крие вече е ценностно различие, и то по фундаментални въпроси, между него и управляващите. Свидетели сме на сблъсък на два модела. Единият е статуквото, което наблюдаваме и чиито показатели всички прекрасно знаем и другото е промяната, която може да се случи през рестарт на държавата, през нормално функциониране на институции, през задвижване на тази икономика, през решаване на проблемите, през смяна на политическия елит, през излизане от това позорно място по показатели, което имаме в Европа – демографски, социални, икономически, свобода на словото. Всъщност те вече не са за Европа, а пропаданията на България по всички възможни индикатори са глобални. Съжалявам, ако на някой му звучи черногледо, но това са статистките на ООН, ЕС, Евростат, Трансперънси интернешънъл… и те ни отреждат незавидно място в момента. И вместо да се говори, да се приемат нещата такива, каквито са, в момента се лансират идеи за успехи, за това, че всичко е наред, че ни трябва стабилност. Тая стабилност в момента е смъртоносна.

Добре, а кой може да направи този рестарт, според вас? Виждате ли такъв обект или някакви източници, откъдето може да дойде той?

Първо трябва да има обществено настроение. Обществото да даде заявка, да изкристализира на едно интелектуално ниво, а оттам нататък нещата лесно ще се подредят в една форма на изразяване на това настроение – дали ще е партия, движение, натиск от страна на обществото за смяна на елитите на настоящите партии, дали търсене на нови лидери.  Въпросът е, че обществото първо трябва да се събуди, да иска нещо да се промени. Това гражданско общество за което се говори в теорията.

Прави ли президентът Румен Радев такива опити да подготви обществото за такава нагласа?

Радев прави в момента на 100%, което е в рамките на неговите правомощия. Опитва се да говори, да е изразител на обществените настроения, да назовава нещата с истинските им имена, което на мен, честно казано, ми харесва. Говори се в прав текст, говори се за ценности, за неща, за които през 90-те години се борихме и в един момент катастрофираха днес в голяма степен, фундаментални неща – свобода, демокрация, икономическо развитие. Така че адмирирам това, което той прави, за да събуди това общество.

Въпросът е, има ли скрита цел зад тези опити, според вас?

Не, нямам идея. Карате ме да гадая. Едва ли.

Питам ви, защото много упорито се говори, че дори в БСП са разтревожени от тази активност на президента Румен Радев?

Не виждам кой трябва да се тревожи в момента в обществото от подобно говорене и от подобни сигнали. Напротив, обществото трябва да подкрепи тези усилия, защото ако президентът не говори, ако е един президент колаборационист като по-предишния, или безгласен като предишния, имайте предвид, че нещата в България ще отидат съвсем на зле, защото няма да има противотежест в политиката на това, което се случва в момента.

А как ви изглежда в момента битката между ГЕРБ и БСП? Кой според вас ще излезе победител на предстоящите европейски избори, тъй като социолозите не са еднозначни по този въпрос?

Социолозите, за съжаление, напоследък позагубиха обществено доверие. Изходът от тази битка е неясен. Проблемът е, че отиваме към тези избори със съмнение относно начина на провеждането им. Дали ще бъдат честни? Ето още един проблем, който преди малко не споменахме. Ние, наистина, се върнахме към теми отпреди десетилетия – да се борим да честни избори. Клиповете с фалшификациите от Пловдив се въртят в интернет. Сто пъти се е казвало през последните години: “Не пипайте законодателството непосредствено преди избори“. Точно това правят в момента управляващите. Не искат да се сменя ЦИК с изтекъл мандат с аргумента, че добре са се сработили. Еми, то в момента ГЕРБ, Обединените патриоти, ДПС и Маршеки също добре се сработиха в парламента. Защо въобще да правим избори? Това е логиката, която ни се сервира. Тоест, има серия от притеснителни фактори, които показват, че изборите са под опасност.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=16078

Posted by on фев. 8 2019. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.