Д-Р КАЛОЯН МЕТОДИЕВ: КОАЛИЦИЯТА НА ГЕРБ СЪС СДС Е ПРОЯВА НА ПОЛИТИЧЕСКА СЛАБОСТ И ИЗРАЗ НА ПАНИКА

Д-р Методиев, ГЕРБ и СДС ще се явят в коалиция на предстоящите европейски избори през май. За това се разбраха лидерите на двете партии по-рано днес. Що за политически ход е това? Изненада ли е тази коалиция? Вашата трактовка.

Изненада е от гледна точка на това, че е индикатор за все по-лошото състояние на партия ГЕРБ. Ако помните, при самото си създаване ГЕРБ твърдяха, че са достатъчно силни и нямат нужда от коалиции. Това беше едно от нещата, на което много държаха в първите си години. И това, че за първи път в момента в своята история влизат в такава коалиция, и с то с формация, която не се улавя по никакъв начин от социологията, тоест тя e някъде под 0.5 %, говори за криза както в ГЕРБ, така и за проява на политическа слабост. При всички случаи тази коалиция е опит за спасение на ГЕРБ и израз на паника.

Страх от какво? Паника от какво на политическата сцена?

На първо място, паника от загуба на доверие. От тази негативна вълна, която се надигна срещу партията, която вече е абсолютен факт. Особено след последните разкрития за облагодетелстване на членовете на формацията на високи нива. Визирам апартамента на Цветанов. И разбира се, твърдата игра, която води БСП, приближаващите избори и тежестта на управлението. Това управление е произвело единствено корупционни скандали за тези две години, фалити, катастрофи и какво ли още не. Реални резултати за подобрение живота в страната – няма. Така че те реално няма с какво да отидат на тези избори. Предполагам това е обусловило  решението да се търси тази коалиция и да се използва остатъчната марка СДС.

Добре, може ли да се вярва на изнесената в публичното пространство информация, че събитията са форсирани след получено Джоузеф Дол писмо и де факто тази коалиция е благодарение намесата на шефа на ЕНП.

Не. Бих го сложил в графата извинения. Не е това причината. В ЕНП са наясно, че СДС не носи нищо в момента. Това извинение за евентуална загуба. И тук ще припомня едно изказване на Борисов само преди две кампании, когато каза: „Аз разбих синьо-червената мъгла“. Когато му е удобно говореше против БСП, но им предлагаше шефското място в парламента. И против СДС, когато не му отърваше, а сега влиза в коалиция с тях. В един момент протяга ръка към едното от изпаренията.

Ще консолидира ли дясно мислещите хора у нас тази нова коалиция? Има ли такъв потенциал?

Не, по никакъв начин. Тя ще отврати голяма част от тях. Това вече се вижда по реакциите и по форумите, и в социалните мрежи, и от липсата на публично одобрение за това, което се случва.

Седемнадесет места са отредени за България в бъдещия Европарламент. Кои ще доминират, според настроенията в момента?

Много са динамични нещата. Предполагам, дори съм сигурен, че ще има силен наказателен вот и ако има висока избирателна активност очаквам големи размествания на електоралната карта.

Как ги виждате нещата? Казвате големи размествания…

Мисля, че това, което ни сервират социолозите – три партии, паритет между първите две –  няма да се случи. Според мен ще има един губещ от цялата ситуация – дали ще е БСП, дали ще е ГЕРБ, но няма да има паритет по никакъв начин. Някой ще трябва да изпие горчивата чаша.

Използвам случая, че сте на телефона, за да ви попитам и нещо друго. Вие сте един от членовете на новосъздадени Стратегически съвет към президента Румен Радев. Какви ще са целите на този нов орган – правителство в сянка, алтернатива на ГЕРБ, може би подготовка за нов политически проект?

Не, нито едно от изброените. Това е един мозъчен тръст, който ще генерира политики, ще прави анализи, ще изработва алтернативи, стратегически документи в помощ на президентската администрация и на самия президент.

Интервю за БНР „Стара Загора“ (20 март 2019)

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=16173

Posted by on мар. 20 2019. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.