д-р ВАСИЛ МИХАЙЛОВ: ДЕМОКРАЦИЯТА Е ФАСАДНА

РОЛЯТА НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ ПРОДЪЛЖАВА ДА Е ЗНАЧИМА
Васил Михайлов е роден на 24 септември 1959 г. в Радомир. Завършва  35 езикова гимназия в София. През 1985 завършва медицинка академия в София, специалност медицина. Работи като лекар в Радомир и 23 поликлиника вСофия. От 1991 до 1997 г е депутат в 36 и 37 НС, член на Комисия по национална сигурност, вносител на законопроекти за Националното разузнавателно управление, за лустрацията, за забрана на БСП, за националните символи; проекторешение за членство на България в НАТО. От 1998 до 2001 е парламентарен секретар на Министерство на отбраната. Председател на Нова СДП.  Основател и член на управителния съвет на сдружение „Коалиция Съюз на демократичните сили”. Известен е с прякора Нубиеца. Женен с един син.

Какво е мнението ви за Бойко Борисов и ГЕРБ?

Надежда за българското общество, за промяна на статуквото, за една радикална европеизация на България.

Къде сбърка Иван Костов според Вас?

Унищожи връзката между избирани и избиратели. Тази най – важна връзка, която даваше силата на Съюза на демократичните сили.  СДС беше едно народно движение за демократизация, състояща се от партии, от движения, от отделни личности. Тази връзка беше унищожена и това е не просто  негова грешка, това е негов голям грях.

Как виждате бъдещето на СДС?

Към момента не оптимистично.  Надеждата е да намери себе си и да  заговори на такъв политически език, че да бъде припознато от своите избиратели, като защитник на интересите  на тези, които бяха ощетени и унизени в прехода, а всъщност бяха негови двигателите.

Къде са днес другите ветерани на демокрацията, като Вас?

Не считам себе си за ветеран на демокрацията, въпреки че съм от самото начало при създаването на СДС, но са разпръснати, къде ли не? Едно нещо ни обединява – миналото на демократичния процес в България, защото СДС от преди 1997 г. е историята на българската демокрация.

Дясното от какво се нуждае?

От надзиратели (избиратели) (смее се). Това е разбира се много лаконично и шеговито казано. Трябва да има нов политически хоризонт. България за съжаление в момента е много далече от представите и от състоянието на една европейска демократична държава. Демокрацията е фасадна. Тя е имитация на демокрация и това няма как да продължи. За това и сега каквито и тук козметики да се използват, каквито и опити за заблуда в обществото  да се правят, в крайна сметка трябва да започнат дълбочинни  реални реформи. Те разбира се ще се сблъскат с нежеланието и с упоритата съпротива на тези, които се облагодетелстваха от прехода, от средите, за които вече стана дума. Те ще направят всичко възможно, за да не се случат естествените процеси в страната. Ние не можем да продължим да бъдем страна подозрителна за европейските ни партньори и партньорите ни в НАТО. Не можем да стоим заплашени от възможността да бъдем изключени от участие в решенията на Европейския съюз. Например Австрия по съвсем други причини имаше там един националистически момент, беше заплашена. Реакцията на австрийското общество беше незабавно. Тук има за съжаление една апатия и тя не се дължи на апатията на хората, която съществува, а на водачите и на политическите партии, които не могат да артикулират обществените задачи.

Какво е мнението Ви за Тройната коалиция?

Изчерпала себе си още преди да се създаде. Възможно най – тежкия компромис от началото на прехода до сега. Стоене на място със задълбочаващи се тежки проблеми, които, за да могат да бъдат решени трябва да има радикално действие. С този състав, с тази политика, която се води и която и трудно може да бъде формулирана, що за политика е , не очаквам да има положителен резултат.

Какво очаква НДСВ?

НДСВ? – нерадостна съдба. Не можеш да излъжеш очакванията на избирателите и за това да не бъдеш наказан на следващите избори. Всякакъв опит да се обясни, че това е видите ли единствено възможното, големия компромис в името на държавата и прочие, прочие, са неща, които нямат особенна стойност. Хората виждат, хората чувстват по себе си, по гърбовете сиза какво иде реч (смее се). Като се има предвид, че света е изправен пред тежка финансова и икономическа криза. Тя е десеттократно по-валидна за България. Тук ще трябва да има и то много успешно, много сериозно, много отговорно, много безкомпромисно управление. В противен случай процесите в нашия социум, в нашето общество могат да бъдат крайно негативни и да ни върнат в мрачната епоха на абсурдни и тоталитарни мисли, желания за силна ръка, анархо-комунистически, тип „Атака” формации и всичко останало, което е крайно неприятно и недопустимо, даже за една европейска държава.

Първанов каква роля играе в българския политически живот?

Във всеки случай не е позитивно. Той има отношение към това, че спаси тази нямаща  право на съществуване организация , която нито е българска, нито е социалистическа, нито е партия и в този смисъл изигра ролята на много успешен параван за точно тези негативни процеси, за които стана дума.

Каква е ролята на Държавна сигурност днес?

Продължава да е, за съжаление значима и натоварена със сенките от миналото, с пречката в икономиката, финансите и с цялостния живот на страната. Под знака на Държавна сигурност се случиха промените, за съжаление сега всички тези фактори имащи значение някога в Държавна сигурност сега са тези, които определят статуквото, а то трябва да бъде променено, за да бъде България европейска държава.

Кои са силните икономически играчи днес в България, г-н Михайлов?

Пак с произход от тези среди. От върхушката на БСП или БКП старата и от службите. Назначени за бизнесмени или както ние бих ме се изразили някога, национална българска буржоазия с произход, който меко казано е неподходящ, за да генерира една добра държава.

Какви книги четете? Имате ли любим автор?

Много са ми любимите автори, нямам един определен любим автор. Чета историческа литература, автобиографии на политически личности. Показателно е, интересно е. Преди нас са се случили събития, които са важни да знаем, за да не повтаряме грешките. По добре да се учим от чужди грешки, а не от собствените си. Обичам поезия, тъй като човек има ограничено време, а поезията е този начин да общува с литературата, което му дава възможност да навлезе в един свят за късо време, да пести по този начин времето си. Много може да се говори. Тази тема, за разлика от политическата е по –  приятна и по – вълнуваща.


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

ЦВЕТАН МАРКОВ: ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ФИГУРИ ЩЕ СЕ СМЕНЯТ, НО СТРАНАТА ЩЕ БЪДЕ УПРАВЛЯВА ОТ СЪЩИТЕ МАФИИ

БОЙКО СЛАВЧЕВ: НЯКОЙ УСЕЩА ЛИ ЧЕ ИМА ДЪРЖАВА В БЪЛГАРИЯ?

СТАНИМИР ВЪГЛЕНОВ: И БАНДИТИТЕ, И ПОЛИТИЦИТЕ ПРАВЯТ ВСИЧКО ЕДИНСТВЕНО, ЗА ДА СТАНАТ МНОГО БОГАТИ

ПРОФ. БОЙКО ГАНЧЕВСКИ: ЖИВОТЪТ Е ЕДНА БОРБА

ПРОФ. АЛЕКСАНДЪР ЛИЛОВ: ПРЕДСТОИ ДА СЕ ФОРМИРА И РЕКРУТИРА НОВ ПОЛИТИЧЕСКИ ЕЛИТ

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=1022

Posted by on апр. 24 2008. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.