Д-р АТАНАС ЩЕРЕВ: БЪЛГАРСКИЯТ ИЗБИРАТЕЛ Е ЕДИН ОТ НАЙ-БЕЗОТГОВОРНИТЕ ХОРА В СВЕТА

ЗДРАВНАТА ПОЛИТИКА НЕ СЕ ПРАВИ ОТ НАРОЧНО МИНИСТЕРСТВО И ОТ ПОЛИТИЦИ ВЪОБЩЕ

САМИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ НЕ СПАЗВАТ ЗАКОНИТЕ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО И ДАВАТ ЛОШ ПРИМЕР ЗА ГРАЖДАНИТЕ, КАЗВА ОЩЕ ДОКТОР ЩЕРЕВ

Доц. Атанас Щерев е роден през 1945 година в град Първомай. Завършва Медицинския университет – София със специализация по акушерство и гинекология. Специализирал в Москва, Виена, Мюнстер, Сан Диего. Доктор на медицинските науки по физиология и патология на репродукцията. Пръв в България провежда оплождане in vitro. През 1994 г. е депутат в 36то Народно събрание от СДС. В 39то и 40-то НС  е в ПГ на  НДСВ. През 2008 г напуска НДСВ и заедно със свои колеги основава партия Българска нова демокрация (БНД). Владее английски, руски и френски език. Женен, с две дъщери и един син.

 
Успя ли Българска нова демокрация (БНД) да си завоюва място в политическия спектър?
Мястото на БНД в политическото пространство се определя от нашите дясно-центристки убеждения. Още с основаването на партията ние обявихме ценностите, които защитаваме, скрепени в документ, който наричаме „Дванадесет идеи и ценности”.
Кои са основните от тези ценности, които очертават отношението ви с други партии, с дясно-центристки убеждения?
Често ни задават въпроса с кого бихме се коалирали, примерно бихте ли влезли в коалиция с Атака и т.н. За да се коалираме с дадена политическа сила, то тя трябва да отговаря на няколко важни критерия. На първо място – какво е отношението на тази партия спрямо интеграцията на България в Европейския съюз. На второ място поставяме отношението към НАТО. И третият важен критерий за нас е отношението към пазарната икономика. Ние сме за пазарна икономика, за по-малко държавни регулатори, за равнопоставеност между държавния, общинския чиновник и отделния гражданин, прозрачност в правилата за финансирането с публични средства, включително и на политическите партии.
Това са трите изключително важни ценности, определящи диалога ни с други политически субекти.
Много са партиите, които афишират думата „демокрация” в името си?
Няма партия без думата демокрация в речника си. Ние сме християни и в Библията пиш: „По делата им ще ги познаете”.
Бoксува ли здравната реформа?  Вие сте лекар и мисля, че въпросът ви е присърце.
Колкото и банално да звучи, тя не буксува, здравна реформа няма. От 2001 г. насам единственото, което се направи от правителството на НДСВ и ДПС беше синхронизирането на нашето законодателство с европейското. Успяхме да прокараме няколко закона за кръвта и трансплантациите, Законът за лекарствените изделия, Законът за медицинските изделия. Направени бяха големи промени в Закона за здравето, който е конституцията в здравеопазването. По този начин беше заменен Законът за народното здраве. И толкова. Друго нищо не се е случило в здравеопазването.
Какво дава бюджетът за 2009 г. за здравеопазване?
Планираните средства за следващата година, разбира се, не са достатъчни. Има разминаване между токущо приетата стратегия, в която пише, че парите за здравеопазване ще се увеличават ежегодно и до 2013 г. публичните средства трябва да достигната процента на Брутния вътрешен продукт, какъвто е в ЕС, тоест 8 на сто.
И ето, за втората година от изпълнението на тази стратегия те са 4.3 на сто, колкото и през 2008 година. Никакво увеличение! За каква стратегия говорим? Увеличава се здравната вноска, над 400 млн. лева се прехвърлят в т.нар. преходен остатък, който управляващите наричат резерв на касата. Резерв на касата няма. Резервът на касата е в бюджета на касата – около 150 млн., тоест около 10 %. Тези пари, които се прехвърлят в консолидирания държавен бюджет,  са пряко нарушение на законите, защото това са пари на здравноосигурените и държавата няма никакво право да ги прехвърля в парите, които взема от данъкоплатците. Между данъкоплатци и здравноосигурени има съществена разлика. Самите управляващи не спазват законите и дават лош пример за гражданите. И нещо друго – само с увеличаване на парите за здравеопазване, няма да се получи абсолютно нищо. Разковничето е в регламентирането на доплащанията в болниците. Сега голяма част от гражданите нямат достъп до медицинска помощ, защото не могат да доплащат. Какво се случва на практика? В болниците една част от парите, които трябва да се доплатят от гражданите или държавата се доплащат по един порочен начин от бюджета, като в края на годината се покриват просто разходите на болниците. Една болница, колкото по-тежки случаи поема, колкото повече разходи прави, прави и повече дългове. Защо тежките случаи не се поемат от държавата през цялата година и се чака края й? Ако доплащането е в рамките на организирано-доброволно заплащане за пациентите то ще бъде от 2 до 3 пъти по-евтино. Това е правилното решение!
Здравната каса по този „специфичен” маниер на действие има ли място в системата на здравеопазване?
Има място, но трябва да се променят някои неща. Първо, след като парите там са на здравноосигурените и тя е обществена институция в общото събрание трябва да влязат представители на обществените пациентски организиции. За каква каса говорим? Управляващите явно я виждат по един свой модел, за да могат да управляват парите й по свой начин. Да не говорим за това, че има съмнения за злоупотреба с голяма част от тези пари. Трябва да се направи пациентска организация, да се влезе в управлението на касата и управителния съвет.
Второто нещо, което следва да се направи е касата да не изпълнява политически поръчки. Сега тя си изпълнява чрез приетия всяка година от Народното събрание бюджет. Смисълът на което е, че никой българси гражданин не трябва да доплаща каквото и да е към определената касова цена. Това е една лъжа, едно манипулиране на общественото мнение, щото така е удобно на управляващото мнозинство – лекарите, акушерките, болниците да бъдат виновни, а не тези, които не могат да си направят сметката с публничните средства за здравеопазване и така прехвърлят вината върху медиците. Видите ли те са корумпирани, искат ви пари, и с тези упреци слагат параван пред бездействието си.
Активизирането на доброволните фондове ще стане по един единствен начин и той е, когато гражданите разберат, че е по-изгодно да си направят доброволно осигуряване, отколкото да плащат кеш. Всичко това, обаче трябва да е регламентирано. Естествено цялото здравеопазване не може да се покрие от това, което плаща касата и това, което плащат гражданите. Държавата трябва да има бюджет, който не да разпределя за заплати и апаратура на болниците, коеото е порочна практика с корупционен елемент, а да заплаща по определени програми социално значими заболявания, тези, които са най-чести, най-тежно увреждат здравето. Изпълни ли се определен обем дейност получават се пари по съответната програма. Това е грантовото финансиране, което в навсякъде в Европа. Така се отварят различни пътища за финансиране, стимулира се качествено здравеопазване и хората ще имат възможност да избират лечебно заведение. Ще има възможност не на последно място, образуването, построяването, лицензирането на нови здравни заведения, включително болници. Въпреки че управляващите смятат, че има много болници и трябва да се ограничи регистрирането на нови.
Според мен старите болници постепенно трябва да се закрият и чрез инвестиции да се построят модерни сгради с климатизация, с съответните европейски условия за лечение. Управляващото мнозинство, не визирам министерството и касата, защото здравеопазването е отговорност на всички, нехае за него. То има други приоритети да си изкара мандата, да подпомогне хора, които биха гласували за тях. И как иначе, когато са  абсолютно отчайващо некомпетентни.
В момента има глад за медици у нас, а стотици, вероятно и хиляди, се изнесоха в европейските страни. Това са кадри с квалификация за обучението на които са похарчени пари тук, в България?
Днес бях на разговор в едно реномирано лечебно заведение. Завеждащият му ми сподели, че акушерките там ще работят до 31 декември, защото заплатите им са около 260 лева. Незнам управляващите смятат да се справят с всичко това. Ние, в БНД имаме разработена конкретна програма за всяко едно действие в здравеопазването. Знаем, че някои мерки, които трябва да се вземат са болезнени, непопулярни, но няма друг начин в условията на пазарна икономика, защото в Европа, в Швеция, Финландия болни хора не се валят по улиците, имат си осигуровки, застраховкии всеки един гражданин отива и се лекува и уверявам ви, там няма кешови плащания. Как може така да е уреден живота там, а тук не? Вероятно на някого е удобен този хаос.
Ние, като че живеем в някаква дупка. Говорят, че българите са ошашавени, защото поначало са специалисти по всичко. Един казва има инфлация, друг няма, един казва дайте 13-та заплата, друг казва, ако дадем ще се увеличи инфлацията… И се завърта едно колело… Аз, че съм лекар, разбирам, че едното увеличение води до другото, но щом като икономисти говорят по медиите глупости, без някой да ги репликира, кажете в каква държава живеем?
Как по-точно ще се уреди недостигът на кадри у нас?
Ще се уреди, когато на власт дойде дясно-центристко правителство, което да свърши няколко неща и на първо място да въведе твърди цени за медицинските грижи, като се въведе доплащането и то се регламентира, което безспорно ще активизира доброволната помощ. Тогава цената на услугата на добрия лекар, добрата акушерка ще скочи. Акуршерката, която тогава ще взема 800 до 1500 лева няма да гледа навън, при условие, че тук има дом, семейство и е сравнително евтино. В Германия, примерно от 2500 евро заплата, ¾ отиват за храна и режийни разноски. У нас бяха закрити много колежи – във В.Търново, Хасково, Благоевград, в които можеха да се обучават и лаборанти, сестри, които да се влеят в системата на здравеопазването. В страната не е развита системата на доброволческата помощ. В Европа във всяка болница има пенсионери или студенти, които помагат.
И още – болничната помощ трябва да е многостепенна. Ако отидете в болница в Париж, ще видите, че там дори няма дежурен лекар, а асистент на лекаря. Разбира се, последният е на разположение. В Германия в една линейка има хора, които дори не са и фелдшери и ако има нужда от лекар, след линейката върви колата оборудвана с всичко и шофирана от лекаря. При нас е олелия. Всеки лекар трябва да има и сестра и шофьор. Никой не се замисля дали е ефективно това.
Това последното си е утопия за нас?
Защото хората няма да гласуват БНД, СДС или ДСБ. Ще гласуват за ГЕРБ и БСП. За 20 години не се научихме, че изборите са нещо изключително важно. Човек да мисли за кого ще гласува, защото това ще определи бъдещето му. Ще кажа нещо нелицеприятно. У нас има два вида вини: на управляващите и на гражданите, които страдат от тотално безхаберие. Българският избирател е един от най-безотговорните хора в света. На място е мисълта : „Всеки народ си заслужава управниците”.
Хипотетично, ако сте министър откъде ще започнете?
Никога няма да стана министър на здравеопазването. Има поговорка – на бодлива крава, Господ рога не дава. Защото първото нещо, което ще направя е да закрия Министерството на здравеопазването.
Добре, ако все пак, съвсем хипотетично, станете, откъде ще управлявате?
От Министерство на труда и социалната политика. Там може да има Управление „Здравеопазване”. Може да има примерно, Министерство на социалната политика, здравеопазването, децата и семейството. Защо не? В Унгария самостоятелно Министерството на здравеопазването няма. Здравната политика не се прави от нарочно министерство и от политици въобще. Ето затова бих закрил Министерството на здравеопазването.
 

ПОСЛЕДНИТЕ 5: 

ПРОФ. НИКОЛАЙ ВАСИЛЕВ: НЯМА ВЛАСТ, КОЯТО ДА ОБИЧА УНИВЕРСИТЕТИТЕ

НИКОЛАЙ СЛАТИНСКИ: ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ ЗАПОЧНА ДА ДЕЙСТВА КАТО „БЕСЕПАР”

ПЕТЪР СТОЯНОВИЧ: МЯСТОТО НА ГЕРГЬОВДЕН Е ВЪВ ВЛАСТТА

АЛЕКСАНДЪР КАРАКАЧАНОВ: ТРЯБВА ДА ОБЕСЯТ СОФИЯНСКИ НА СМЕТИЩЕТО В СУХОДОЛ

ДРИТОН АВДИУ: ЦЕЛТА НИ Е ДА ОБЕДИНИМ КОСОВО И АЛБАНИЯ

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=1722

Posted by on ное. 25 2008. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.