ДУШАНА ЗДРАВКОВА: ВАЖНОТО Е ДА НЯМА СТРАХ

ЗА СЪЖАЛЕНИЕ НИЕ МНОГО РЯДКО СЕ УЧИМ ОТ МИНАЛИТЕ ГРЕШКИ

СЪВСЕМ НАСКОРО МЕ ИЗУМИ ИЗЯВЛЕНИЕ НА ДЕПУТАТ С ПРЕТЕНЦИИ ДА Е ЮРИСТ,  ЧЕ ДЕПУТАТИТЕ ТРЯБВАЛО ДА СЕ ОТЧИТАТ  ПРЕД МИНИСТЪР- ПРЕДСЕДАТЕЛЯ, КАЗВА ОЩЕ СЪДИЯ ЗДРАВКОВА

Душана Здравкова е родена на 29 август 1953 година в Оризаре. Завършва Първа езикова гимназия във Варна, a по късно право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 1986 г. става съдия в Районния съд, Варна. От 1992 г. е адвокат във варненската Адвокатска колегия. През същата година става председател на Варненския районен съд, а от 1998 г. до 2004 г. — на Варненския окръжен съд. През 1995 г. работи в Националния център за съдии в Рино, САЩ и в Националния център за щатски съдилища в Уилямсбърг, щата Вирджиния. През март 2006, при учредяването му, става председател на гражданското сдружение „Граждани за европейско развитие на България“ (ГЕРБ) . Депутат в Европейския парламент (2007 – 2009). През 2009 се връща на работа в Окръжния съд във Варна и напуска политиката.
 

Г-жо Здракова, вие сте дългогодишен съдия. Как  работата Ви на съдия ви помогна в политическата ви кариера?
Работата на един съдия  изисква ежедневно да  се вземат решения,  от които зависи   човешки живот, съдбата на едно дете или семейство, на една фирма,  на  нечий имот или пари. Така според мен е и в политиката – да вземеш решение за даден приоритет, да се пребориш   и защитиш  позицията си  мотивирано и с достатъчно аргументи. Но най-вече – това и в двата случая е служене на хората и обществото. Аз вярвам  също така, че е и  призвание и случайни хора не трябва да попадат нито на едното, нито на другото място, което за съжаление е факт.

С какъв багаж излязохте от политиката, имам предвид като нов опит? Какво ви разочарова най-много?
С много!  Тези две години са изключително важни за мен. Аз отидох в Европейския парламент  с дълбокото убеждение, че попадам на точното място, защото  това е  институцията на гражданите. Така съм учила   като дългогодишен  преподавател по Европейско право моите колеги, а и  това  отстоявах като председател на гражданското сдружение”Граждани за европейско развитие на България” .  Така разбирах нещата и  заложих кариерата си на съдия, за да убеждавам хората, че  не само партиите, а и самите ние тряба да можем да правим политики. Това се опитах да прилагам  и на практика като европейски депутат- да помагам хората да разбират по- добре европейските политики и самите  институции,  но и също така гражданите  да имат полза от нашата работа. Мисля, че най-важният критерий  по-който следваше да бъде оценявана работата на всеки един от нас е, как  сме  служили на хората, а не на партиите. Е, разочарованието , за което ме питате е, че не точно този критерий  беше приложен.

А какво ви очарова?
Това , че там видях и усетих какво точно е истинска, а не декларирана демокрация. Това, че никога по никакъв повод не съм  била принуждавана да работя по партийни повели. В това отношение мога да гарантирам, че Европейската народна партия е истински пример за демокрация и свобода на мисълта, идеите, инициативите и  действията.

Как гледате на ГЕРБ днес?
Продължаам да вярвам в проекта ГЕРБ, защото съм един от създателите му. Друг е въпросът  как  точно се реализира този проект днес.

Вие бяхте евродепутат. Кажете нещо за Европейския парламент, което остава скрито за широката публика?
Няма скрити неща. Всичко зависи от това как се посвещаваш на хората и оттам как вършиш  работата си. Аз лично нямах ваканция през лятото и използвах този период за срещи с хората, които ми бяха гласували доверие, за да мога след това да им помагам по различни инициативи и проекти. И се отчитах през цялото време   и за всичко пред тях. Иначе, без да се оплаквам, но това си бяха две години на чергарски живот, през които не знаех къде са дрехите ми, някога и къде точно се събуждам. Безкрайни  полети и летища…. Две години, през които забравих за моята голяма любов – театъра, както  и книгите. Време, когато не можех да бъда с моите най- близки хора и приятелите.

Групират ли се  национално отделните евродепутати, освен разбира се по партийни семейства?
За съжаление, ние от предходния мандат не успяхме да изградим общи приоритети . Имахме такава идея с колегите и от другите политически групи, но за жалост на някои прекалено партийни функционери това се стори  едва ли не предателство и се направи всичко възможно да не се случи. Аз лично съм работила много добре с повечето  колеги, но  в резултат на лични  контакти. Най- вече с Маруся Любчева, с която  упорито се борихме да защитим правата на две български деца в Холандия, защото българската държава не прояви воля да  го направи. |Тогава  в нейно лице  видях какво е да се бориш със собственото си правителство и  бездушни партийни номенклатури. Тя за мен  е пример за истинско  гражданско поведение.

Какво научихте за европейците – (източни и западни, северни и южни), което незнаехте дотогава?
Научих, че са много по- единни от нас когато се защитават национални интереси, много по- готови на компромис и най- вече- необременени от  зависимости към партийност и  мними каузи!

Къде виждате евентуалните проблеми в бъдеще пред новия кабинет?
Много е лесно да се дават рецепти и не ми се иска да съм в тази роля, защото не е почтено. Нека хората, които вече с в управлението на държавата, а не партийни функционери и незащитени от могъщата сянка на Бойко Борисов, да докажат своите умения на държавници.  Това са предизвикателствата пред тях. Съвсем наскоро ме изуми изявление на депутат с претенции да е юрист,  че депутатите трябвало да се отчитат  пред министър- председателя! Ако този човек /не бих го нарекла”колега”/, не познава Конституцията, как да очакаме, че ще бъде законотворец и то на нови и качествени закони. Така, че проблемите не са само пред кабинета..

Как гледате на първите прояви на министър на правосъдието?
Искрено пожелавам успех на колегата Попова, защото е наистина професионалист. Но аз я познавам като прокурор, а не като министър, така че е много рано да правя оценки.

Какво най-трудно предстои в Съдебната система?
Аз следя от 2000 г. всички доклади на Европейската комисия за България и разбира се най- вече глава „Правосъдие и вътрешен ред”. За съжаление ние, много рядко се  учим от миналите грешки.  И винаги се започва „ad ovo”, т.е от самото начало. Ето защо загубихме много време и изхабихме много енергия.  И станахме поле за експерименти на много международни експерти, които бяха добри специалисти, но много често работеха „на парче”. За това и резултатите не са добри и загубихме доверието на хората. Не ми е безразлична  също и съдбата на колегите, които са в системата и  със съжаление трябва да кажа, че на тях им се дадоха лоши уроци за просперитет на послушните и верни на началниците, а не на  хората с идеи и   инициативи. Дължим на младите колеги друг тип поведение и пример за борбеност при отстояване на позиции. Трябва да се променят правилата  за организация, за цялостно ново управление при това с много по-активна позиция, а не само след поредния доклад. И най- важното –  вместо декларации, стратегии и екшън планове, да има хора с морал и работещи. А ние в системата си знаем и как трябва да станат промените и кой може да е  техният двигател. Важното е да няма страх! Преодоляване на страха е най- трудното и  да имаш съзнанието , че служиш на хората, но само и единствено  като прилагаш закона. И да можеш да бъдеш  съдия и на самия себе си…

 

Последни интервюта:

ДИМИТЪР ПОПОВ: НЕ СМЕ ДОЗРЕЛИ ЗА ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА

ДИМИТЪР ЙОНЧЕВ: В НАРОДОПСИХОЛОГИЯТА НИ Е ДА СЕ ОРИЕНТИРАМЕ КЪМ СИЛАТА

ЕЛКА КОНСТАНТИНОВА: БЪЛГАРИЯ НЕ Е ДЪРЖАВА С ГОЛЕМИ ДУХОВНИ ЧИСТОТИ

РУМЕН ЛЕОНИДОВ: ПРОШКАТА Е ПО-СЛАДКА ОТ ГРЕХА

ГРИГОР МАЛЕВ: КОМУНИСТИТЕ ЩЕ ОПИТАТ ДА ПУСНАТ ПАРАТА НА НАРОДНОТО НАПРЕЖЕНИЕ ПРЕЗ СВИРКАТА НА ГЕРБ

ИВО ХРИСТОВ: У НАС ИМА ГОЛЯМ ДЕФИЦИТ НА ПОЛИТИЧЕСКА ВОЛЯ

ПЪРВАН ДАНГОВ: НИКОЙ НА НИКОГО НЕ МОЖЕ ДА НАЛАГА КАК ДА ЖИВЕЕ

СТОЯН РАЙЧЕВСКИ: ЕТНИЧЕСКИЯT ВОТ Е ОТДАВНА ОТЖИВЯЛ ВРЕМЕТО СИ АНАХРОНИЗЪМ

ДИМИТЪР ЛУДЖЕВ: ЛИПСАТА НА ИДЕОЛОГИЯ ПРЕВРЪЩА ПОЛИТИКАТА У НАС В ПАЗАРЛЪК

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=2456

Posted by on авг. 27 2009. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.