ДРИТОН АВДИУ: ЦЕЛТА НИ Е ДА ОБЕДИНИМ КОСОВО И АЛБАНИЯ

НЕ МОЖЕ ДА ИМА СТАБИЛНОСТ В ЮГОИЗТОЧНА ЕВРОПА БЕЗ РАЗРЕШАВАНЕТО НА АЛБАНСКИЯ НАЦИОНАЛЕН ВЪПРОС

Дритон Авдиу e член на ръководството и секретар за връзки с обществеността на Движението за обединение(Lëvizja për bashkim) в Косово. През последните няколко месеца  координационен и организационен център на албанските радикални организации в Косово се превръща именно неговата партия. Този политически субект възниква на 20 юли 2007 г., като от самото начало неговата цел е обединението на Косово с Албания. Неговите лидери мотивират създаването на партията с аргумента, че липсва друг политически субект ангажиран в пълна степен с решаването на албанския национален въпрос. Основната цел на Движението е обединението на всички албанци в една държава. Според Авни Клинаку, лидер на партията, е крайно време да се пристъпи към федерализацията на Македония или направо към отделяне на албанските райони и присъединяването им към Албания или Косово.

Как оценявате политическата ситуация в Косово след обявяването на независимостта? Наблюдават ли се положителни промени?
 Политическата ситуация в Косово след обявяването на независимостта не се различава много от политическата ситуация пред това поради факта, че същите фактори като тежест, като значение са на политическата сцена. Затова не се вижда никаква голяма промяна на политическата сцена.            
Вие, като политическа партия, доволни ли сте от управлението?
Не, не сме доволни от управлението. Смятаме, че правителството се характеризира с неспособност, има липса на човешки, мениджърски капацитет и цялата тази неспособност и снобизъм, с който се характеризира администрацията се отразява зле върху икономическото и социалното състояние на населението.
Доволни ли сте от работата на EULEX, UNMIK, от международния фактор?
 EULEX и UNMIK се оценяват от нашето движение за момента като необходими и полезни, особено като военно присъствие, обаче ние трябва да се активизираме, да работим, като Движение, като общество, като народ, това гражданско и военно присъствие да се приема като приятелско. Теоретизираме, ако например, сега се премахне международното военно присъствие в Косово, ни застрашава разделение. То е необходимо, но ние трябва да развием своя капацитет, за да заменим цивилното и военното присъствие в един определен момент.
Смятате ли, че има опасност от разделяне на Косово?
Опасност за разделяне на Косово в разбирането, че някоя част на Косово да се откъсне, като опасност не съществува. Съществува възможността да се създаде автномия в северната част на Косово, северните общини населени със сръбско мнозинство, частта на север от р. Ибър. В този район е създадена една друга реалност и в този смисъл, в тази част хората живеят отделно в административен план, във финансов, валутен – използва се сръбския динар. Практически, административната граница между северната част на Косово и Сърбия фактически е формална граница. След събитията от 17 февруари, след обявяването на независимостта представителите на сръбското малцинство, сръбското население там изгори граничните постове и се създаде положение, при което съществуващата граница е само формална. Не съществуват митници, нито полицията на Косово. Полицията там се ръководи от UNMIK. Сърбите, които са останали в другите части на Косово, това са частите, които фактически нямат потенциал да разделят Косово, защото са населени с албанско мнозинство.
Вие, като политическа партия, ще се занимавате ли с правата на албанците на Балканите, особено с тези на албанците в Македония и Южна Сърбия?
Д: Ние разглеждаме албанците на Балканите като неразделим проблем. Ангажираме се с напредъка и развитието на албанците както в Прешево, Южна Сърбия, така и в западната част на Македония. Смятаме, че правото на албанците от тези райони за самоопределение не може да бъде подлагано на съмнение. Не смятаме, че може да съществува постоянна стабилност и устойчивост в тези части на Югоизточна Европа без разрешаването на албанския национален въпрос. Ние, като партия, се ангажираме със защитата на правата на албанците на Балканите.
Ще си сътрудничите ли с други патриотични политически партии като Народното движение на Косово?
Да. Ние ще си сътрудничим с всички партии, които са близки до нашите възгледи. Сътрудничим си с Народното движение, с Движението за Самоопределение. С тези, които са ни близко идеологически, ние целим да си взаимодействаме. Разбира се, в името на общия интерес на гражданите и ще работим с всички политически сили в интерес на подобряването на общото социално и икономическо състояние, макар и да имат програма различна от тази на Движението за обединение.
Кои са, според вас, най-големите предизивикателства пред Косово?
Най-голямата част от предизивикателствата пред Косово като държава са свързани с функционирането на Косово. Главният проблем е функционирането на Косово като държава, която има големи ограничения и не е далеч времето, денят, когато ще има търкания между политическите желания на народа и ограниченията, които ни налага Споразумението на Ахтисаари за статута на Косово. Ние сме за получаването на пълни права на Косово, като целта ни е обединение с Албания. Това е основната цел на Движението за обединение.
Вашата членска маса откъде произлиза? Свързана ли е с Армията за освобождение на Косово (АОК) или друга организация?
Има връзка с АОК и една значителна част от нашите членове произлиза от техните структури. Ние целим нашата база да не се идентифицира само с тях, а да се разширява.
 

ОТЕЦ ИВАН: ВИДЯХ БОГ И ВЗЕХ РЕШЕНИЕ ДА МУ СЛУЖА

ПЕТЪР ПАУНОВ: БЪЛГАРИНЪТ ОБИЧА ПРОМЕНИТЕ, НО НА ДУМИ

ЦВЕТА БРЕСТНИЧКА: ДЕЦАТА СА ТАКИВА, КАКВИТО НИЕ ГИ ОТГЛЕЖДАМЕ И ВЪЗПИТАВАМЕ

ВАСИЛ ПЕНЕВ: В БЛИЗКИТЕ МЕСЕЦИ РЯЗКО ЩЕ СЕ УВЕЛИЧИ ИНФЛАЦИЯТА

ПЕТЪР ХРИСТОЗОВ:ЗАЩО НЕ Й ВЪРВИ НА БЪЛГАРИЯ?

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=1557

Posted by on окт. 14 2008. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.