Драган Джилас, лидерът на протестите, срещу Вучич: В Сърбия властва страхът!


Драган Джилас е един от младежките лидери на протестите срещу режима на Милошевич през 90-те години на ХХ век. Днес е неформалният лидер на протестите срещу управлението на президента на Сърбия Александър Вучич.

Драган Джилас (1967) е един от младежките лидери на протестите срещу режима на Милошевич през 90-те години на ХХ век. Министър с ресор инвестиции (2007-2008), два пъти кмет на Белград (2008-2013). Днес е неформалният лидер на протестите срещу управлението на Александър Вучич в Сърбия. Той успя да обедини девет опозиционни политически формации с напълно различни идеи (леви, десни, либерални, националистически) в общ антиправителствен „Съюз за Сърбия“.

Протестите започнаха през декември с искане за оставката на президента Вучич. Последният отговори, че и 5 милиона да излязат няма да изпълни исканията им. От този момент опозицията провежда акциите си под надслов „Един от пет милиона“.

Към протестите в последните седмици се присъединяват стотици преподаватели от все повече факултети (философски, политически, икономически, театрален), журналисти в държавни медии, синдикални организации.

Интервю на д-р Калоян Методиев с лидера на обединената сръбска опозиция Драган Джилас.

– Г-н Джилас, вие сте един от най-смелите сръбски политици през последните двадесет години, нещо което не отричат дори опонентите ви. Протестите „1 от 5 милиона“ вече заливат цяла Сърбия. Какво се случва със сръбското общество?

– Живеем в страната на поробените институции, страна без справедливост, страна, където се разбиват главите на политическите противници, страна в която срещу инакомислещите се провежда всекидневен публичен линч. Гражданите на Сърбия показаха, че не искат да живеят в такова общество. На протестите „Един от 5 милиона“ можете да видите граждани, които подкрепят напълно различни политически алтернативи, маршируващи заедно, защото искат да спрат това пропадане. Сръбското общество не желае вече постоянно да го унижават представителите на властта. Гражданите са тези, които са смели, а не политиците.

– Навсякъде в региона протестите имат икономическа основа, докато в Сърбия хората протестират с искания за демокрация, свобода, независими медии. Защо се стигна дотук?

– Повече от 6 години имаме системно разрушаване на всичко, което прави едно общество демократично. След 30 години на многопартийна система се върнахме в началото. Отново се борим за честни изборни условия, свободни медии, свобода на изразяване. На власт е един авторитарен режим, който задушава всичко около себе си. Сега се борим за въздух, за право да дишаме, но това е и борба срещу лошите икономически решения на сръбското правителство, което тласка страната към все по-задълбочаваща се бедност. Сред членовете на „Съюз за Сърбия“ има и синдикат, защото това е борба за достойнство във всеки сегмент на живота.

– Опозицията успя да се обедини в общ проект “Съюз за Сърбия”. Може ли да се правят паралели с 5 октомври 2000 година и свалянето на режима на Милошевич?

– Александър Вучич и аз, и сега и тогава, сме на различни позиции. Той беше министър на информацията, а аз се борех против режима на Милошевич. И тогава трябваше всички да се обединят, за да се разруши един недемократичен режим. Пети октомври е специален ден в сръбската история и не бих го сравнил с нищо. Днес живеем в напълно други световни реалности. Някога бе немислимо за свободата на медиите в Давос да говори човек, който е поставил под свой контрол почти всички медии и който е начело на партия, чиито членове са поръчвали убийства на журналисти. Днес се приема за нормално палачът да седи с жертвата.

– Г-н Джилас, вие сте един от деветимата лидери на Съюз за Сърбия, но все още нямате своя партия. Дали и кога планирате да създадете своя организация?

– Първостепенен приоритет беше създаването на „Съюз за Сърбия“. Ситуацията е сериозна и ми беше по-важно да превъзмогнем различията и да действаме заедно като опозиция. Планирам и скоро да създам своя организация.

– Очевидно 2019 година ще се окажа драматична за бъдещето на Сърбия. Какви са вашите политически очаквания? Съществува ли опасност от граждански сблъсъци между сърбите?

– Няма сблъсъци между гражданите на Сърбия. Хората не са недоволни от своите съседи, своите съграждани, а от начина по който днешната власт управлява страната. Единствената опасност е тази, която идва от управляващата партия. Тя е тази, която е готова и на физическа разправа с всички, които мислят различно. Достатъчно трябва да ви говори фактът, че членът на ръководството на СПП (управляващата партия – бел.ред.) и председател на община Гроцка – Драголю Симонович е поръчител на убийството на журналиста Милан Йованович, както и че главата на един от лидерите на Съюз за Сърбия – Борко Стефанович бе разбита.

– Дали бойкотът на изборите е единствената опция за която размишлявате? Ако бойкотирате изборите (защото се смята, че се провеждат нечестно – бел. ред.), както смятате, а част от опозицията не – какво бихте постигнали с този акт?

-Не можем да участваме в представата на СПП, която се нарича избори. Само защото наричате нещо избори, това не означава, че гражданите имат шанса свободно да изразят волята си. Всички национални медии са затворени от Вучич, в избирателните списъци се дописват по свое усмотрение – колкото процента трябва, в избирателните секции се заплашват наблюдателите. В Сърбия властва страхът. Вярвам, че всички, които искат доброто на своята страна няма да участват на такива избори. Броят на партиите няма да промени фактът, че това не са свободни избори.

– Посещението на Путин в Белград. Вашият коментар?

– Посещението на Путин в Белград бе използвано за местни политически цели. Александър Вучич, както някога и Слободан Милошевич, организира контрамитинг. Хората в цяла Сърбия, предимно на държавна и общинска работа, получиха разпореждане в този ден да дойдат в Белград, защото за Вучич беше важно да покаже, че може да събере повече хора от нас. Ясно беше и защо носят плакати с „Един от 300 милиона“, което с реплика на нашия слоган „Един от 5 милиона“. Между другото, хората, които идват на гражданските протести, идват, защото искат да покажат, че не приемат насилието, а не че някой ги кара.

– България и Сърбия заемат доста задни места в годишните класации за свобода на словото. Как успявате да се борите с медийните ограничения в Сърбия?

– Самият живот пробива медийната блокада. Всеки ден националните медии говорят на гражданите за това, че живеят в „златно време“,  но всеки вижда как живее, когато се срещне с портфейла си. Ако медиите можеха да вършат работата си, по-рано щеше да се демаскира истинско лице на този режим. Премахнат е всякакъв дебат в публичното пространство, полемики може да водите само на социалните мрежи. От идването на СПП на власт имаме едва няколко медии, които работят по правилата на професията. И въпреки тази блокада, днес има десетки хиляди хора по улиците. Не може да лъжете всички хора, през цялото време.

Назаем от Епицентър.бг

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=16080

Posted by on ян. 29 2019. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.