ДПС овладя почти напълно държавата

Simeon SimeonovС идването на Царя през 2001, и последващата дълга прегръдка с БСП, ДПС получи като подарък ресорите Околна среда и води и Земеделие. С годините във властта, нарастваше и апетита на Движението – медии, институции, международни сделки, банки… Сектор след сектор то проникваше в тъканта на държавата и слагаше свои хора на ключови позиции. Мечтата им винаги беше сектор Сигурност, университетите, енергетиката, Съда и Прокуратурата и най-важната структура – армията.

Силата на Движението днес за пръв път се видя в цялата й мощ, отразена в листите на партията-държава.

С назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС стана ясно, че ДПС може би си има Главен прокурор. Само час след като в Народното събрание беше обявено избирането му, главният прокурор Сотир Цацаров побърза да обяви, че прави заседание с новият председател, за да насрочат мерки за работа. Така първи го легитимира, заедно с Цветлин Йовчев (тоагавашен министър на МВР и бивш шеф на ДАНС). Попречи им единствено гневът на „Улицата“, избухнал спонтанно. Съмненията, че Движението е овладяло Главната прокуратура и ДАНС, обаче останаха. Още повече, че в медиите излязоха информации, че Йовчев е отказал в последният момент също да оглави листа на Движението за изборите на 5 октомври 2014 година.

Скоро след това дойде ред на Висшето образование. С поправка в Закона за висшето образование (чл.31, ал.2), внесена от Сергей Станишев и Лютви Местан, се искаше премахване на мандатността на ректорите, което щеше да направи някои скандални фигури, особено от Северна България, пожизнени феодали. Академичното недоволство, обаче, осуети и този рейд. Отношенията на ДПС с определени ректори вече са преки.

Министърът на БСП – Чобанов, който демонстрираше невинен вид, също се оказа ДПС – подводница. Младата надежда на УНСС поведе не една, а цели две листи на Движението.  Стана ясно кой е карал влака във финансите на държавата.

Черешката на тортата на държавния позор и разпад е водаческото място на доскорошният началник на Генералния щаб на „Българската“ армия – ген. Симеон Симеонов в листата на ДПС в София (24 МИР). Мандатът му на началник на отбраната – най-висшата военна длъжност в страната, завършва на 30 юни 2014 година. По-малко от 2 месеца след това става депесар!

Първият въпрос е дали генералът е открил Движението в този кратък промеждутък или си е имал отношения с него, и към него, и в предходните 5 години, когато е пръв военен на държавата?

Вторият въпрос е какво ще донеса на тази партия човекът, който допреди броени дни всеки ден е получавал докладите на Военното разузнаване, информация за тайните на армията, наясно е в детайли с кадровия състав на войската, знае за плановете на държавата в сектор „Сигурност“…?

Третия въпрос, може би маловажен, но отчетливо морален, е с какви очи офицерът, за който думата чест и Родина би трябвало да е водеща, ще седи в парламента до хора като бат Сали?

Филип Илиев

Общество.нет (цитирането и активните линкове са задължителни)

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=10154

Posted by on авг. 28 2014. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.