ДОЦ. Д-Р ВЕЛИЧКО АДАМОВ: ПОДГОТВЯМЕ ХОРА ЗА УПРАВЛЕНИЕТО НА СТРАНАТА

Стопанската академия е с традиции и нашите възпитаници навсякъде по света респектират, казва ректорът на СА “Д. Ценов” в Свищов

Ректорът на Стопанската академия в Свищов доц. д-р Величко Адамов е роден в село Крушовене. През 1979 г. става доктор по икономика. Владее английски, френски и руски. Има множество публикации, автор и съавтор на различни учебници. Последно е бил декан на катедра “Финанси”. Величко Адамов е семеен, има 4 деца.

Едно интервю на Мария Иванова

 

 

Доц. Адамов, можете ли буквално в едно изречение да опишете свищовския университет?

Стопанската академия е училище с традиции и нашите възпитаници навсякъде по света респектират.

Кажете някои известни имена, свързани с академията?

Ще започна с дарителя Димитър Ценов. Благодарение на неговото завещание ние се развиваме до днес. Той ни е оставил 60 млн. златни лева, но не всички са похарчени за Стопанската академия. Мога да направя една съпоставка със Софийския университет, който е в една много помпозна сграда, построена за 6 млн. златни лева. Затова при всеки удобен случай подчертавам, че ние дължим всичко на Димитър Ценов.

А защо точно Икономическа академия е искал да има в Свищов?

Защото той самият е бил търговец и е пожелал да има висше училище по търговски, финансови и банкови науки. Това е написано и в завещанието. Като малък Димитър Ценов е имал сериозни финансови затруднения, той започва от нулата.

Кога е бил първият прием на студенти и кои са реализираните наши съвременници?

1936 година е започнал приемът на студенти, а първият ректор е Бъров. През последните години едни от най-известните ни възпитаници са проф. Делчо Порязов, който бе министър на финансите. При нас са учили и Григорий Вазов, Кирил Ананиев, Евгени Узунов, Стоян Александров, реализирали се като зам.-министри, както и Пламен Радонов, Пламен Минев, вицепрезидентът Тодор Кавалджиев и други.

А Вие не сте ли се занимавали с политика, не са ли Ви ухажвали от някои партии?

Никога не съм се занимавал с политика. Според мен ако един човек няма сериозно призвание и професия става политик. А и не обичам да лъжа. Обичам да си държа на думата и да си тежа на мястото. Моето място е в Стопанската академия. Канили са ме да участвам във всякакви партии, помагал съм доколкото моралът ми е позволявал, а сега като ректор нямам право на политическо пристрастие. Държа много на катедра “Финанси”, на която съм бил и ръководител и декан. Създадохме нов и модерен стил за младите кадри, нов стил на преподаване…

Като казахте нов стил на преподаване, има ли интерес към дистанционното обучение и доколко го оценявате като пълноценно?

Класическият стил на преподаване е всеки преподавател да гледа студентите в очите – тогава има резултат. Подготвяме хора за управлението на държавата и нашите кадри трябва да са най-добрите. В Свищов сме пионерите на дистанционното обучение, ние го създадохме по световни образци. В дистанционното и въобще в задочното обучение е важно каква е програмата и какъв е интересът. Ако живеем с тоталитарния манталитет, че всички трябва да сме еднакви, няма да мръднем и крачка напред. Уравниловката дава криле на некадърните, които да оспорват правото на кадърните, некадърните дърпат каруцата назад, другите напред…

Какво мислите за учителските стачки?

Честно казано, не ги одобрявам. Учителите първо трябва да решат всички въпроси на качественото обучение. Сблъскваме се с хора, на които не им е мястото там. Като искат да стачкуват, трябваше да го направят през лятото, а не на гърба на децата и родителите.

Не се ли опитаха да приобщят и академичната общност към техните искания?

Разбира се. Но ние преценихме трезво, че тези пари които искат, няма откъде да дойдат.

Това от позицията си на финансист ли го казвате?

Да. Трябва да има пари. Обществото трябва да създава продукт и тогава да имаме искания. За съжаление, учителската професия не е атрактивна в момента. Учителите са смачкани, нямат самочувствие, а това не трябва да е така.

В кандидатстудентските кампании колко човека се борят за едно място в Стопанската академия?

5-6.

А колко е общият брой на студентите?

Над 2000 души приехме общо тази година, като уточнявам, че Колежът по икономика е също към Стопанската академия. Това всъщност е рекорд за нас. Общият брой на студентите е 10 500, от които 2143 се обучават по магистърски програми.

Вашият ВУЗ ще признава ли оценките на зрелостниците от матурите?

Ние ще приемаме студенти с изпит и тест, като кандидатите сами си избират на кое от двете да се явят. В същото време вероятно ще позволим за някои специалности да се влиза с матури, за да засилим интереса към тях. Матурите трябва да отварят пътя, да икономисат едно напрежение по кандидатстудентските кампании. Такива са тенденциите.


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

ИЛИЯ БОЖИНОВ: БСП Е РАЗДЕЛЕНА И ТО БИХ КАЗАЛ НА НЕРАВНИ ЧАСТИ

ГЕОРГИ АНГЕЛОВ: В ДЪЛГОСРОЧЕН ПЛАН ОБРАЗОВАТЕЛНАТА РЕФОРМА Е НАЙ-ВАЖНАТА

ЯВОР ДАЧКОВ: В МОМЕНТА СЕ ВОДЯТ ПЕТ РАЗЛИЧНИ РАЗГОВОРА ЗА НОВО ДЯСНО, НО ОТ ТЯХ НЯМА ДА ИЗЛЕЗЕ НИЩО

ПАВЕЛ ШОПОВ: „ПРИНОС” КЪМ ТЕЗИ ИЗБОРИ ИМА КУПУВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ

МЛАДЕН ДОЧЕВ: СДС И ДСБ ОКОНЧАТЕЛНО ЩЕ СЕ КОМПРОМЕТИРАТ В ОЧИТЕ НА ДЕСНИЯ ИЗБИРАТЕЛ

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=296

Posted by on дек. 9 2007. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.