ДОБРИНКА БОЧУКОВА: ТЕКУЩИЯТ АРХИВ ИЗГОРЯ В ПАРТИЙНИЯ ДОМ, А ПОЖАРНИКАРИТЕ ГЛЕДАХА И НЕ ГАСЯХА

ДЕН СЛЕД ПОЖАРА, ЛУКАНОВ ИМАШЕ ДРУГО ИЗЛЪЧВАНЕ

 

Добринка Бочукова е родена през 1952 г. в Пловдив. Завършва  35-а  гимназия в София и Българска филология в СУ  „Кл. Охридски”. Работила е като учител по литература, уредник в Националния литературен музей,  редактор в ЦК на БКП.  В момента е държавен служител.

Едно интервю на Калоян Методиев

 

Близо 30 години работите със секретни документи – какво значи това?
Да, почти през всичкото това време съм  работила с документи с различен гриф, които в последствие влизат в архивите на определени институции и стават архивни единици.
Това е една трудна, отговорна и лишаваща те от свобода на действия и контакти с хора, професия. Обработвайки такива документи съм ставала носител на ценна информация, която ме е принуждавала да ограничавам до минимум контактите си с хора извън средата, в която работя. 
В кои институции сте работили?
Ще ви отговоря само за периода 1980 – 1990 година на миналия век, когато бях редактор-стилист на документите, създавани в Политбюро и Секретариата на ЦК на БКП и на Висшия партиен съвет. Съвсем наскоро бившият ми  началник сподели, че бидейки на доклад при Тодор Живков той му е казал: “Аз отговарям за нещата, които стават в Централния комитет на партията и в държавата, а твоите две редакторки отговарят за всичко, което излиза като документи на партията.”
Какви толкова важни бяха тези документи?
Това бяха всички документи, които излизаха от негово име и от ръководството на БКП. Тези документи бяха изключително важни. Чрез тях се ръководеше дейността на партията – държава. Това беше изискване на член 1 на Конституцията.
А какви бяха тези документи?
Тези документи бяха свързани с подготовката на партийните конгреси и пленуми, включително и изказванията на тях. Всичко беше режисирано, “прошнуровано и номеровано”. Изненади не се допускаха. Дори за една буквена грешка, допусната от машинописка и невидяна от нас Нико Яхиел (помощник на Тодор Живков) хвърли заключителната реч на ХІV конгрес на  Живков по мен. Това бяха и  кадрови решения за издигане и сваляне на партийни и административни ръководители, икономически проекти, промяната на цените,  въпроси свързани с външната и вътрешната политика, та чак до Новогодишното поздравление на държавния ръководител.
През ръцете ви са минали най-важните документи на партията. Къде са те сега?
Една част от тези документи са в Държавния архив. Там отиде Централният партиен архив, но освен него имаше и друг архив. Ние го наричахме текущ. Той обхващаше последните 10 години преди документите да бъдат предадени в Централния партиен архив. Този текущ архив изгоря по време на пожара в Партийния дом – 26 август 1990 година. Първоначално пожара избухна на две места – ресторанта на сградата и мястото, където се намираше текущият архив. Пожарникарите стояха, гледаха и не гасяха.
Защо?
По мое мнение, чакаха разпореждането на вътрешния министър, а той на министър -председателя Андрей Луканов, който за един ден и то точно този ден реши да отиде до Москва. Текущият архив съдържаше истината за последните 10 години на случващото се в България. Учудващото до ден днешен е това, че никой не попита за този архив: “Дали не се бяха споразумели на кръглата маса?”. Че нещо се готви се знаеше предварително.
Откъде знаехте?
По информация на изпълняващия длъжността министър на вътрешните работи Стоян Стоянов знаехме, че се очаква нападение. Предния ден по сградата бяха правени опити за проникване (по това време аз бяха една от дежурните на ЦК в сградата на Партийния дом). Лично по куриер изпратих информация до председателя на партията Александър Лилов, който по това време беше на разходка с Йордан Радичков. Дали гениалният български писател му беше препоръчал да запази търпение и да даде курбан сградата и текущия архив на пролазващата демокрация или отстоявайки демократичния принцип на управление чакаше разпореждане на своя партиен противник Луканов. Това може да каже само историята.
Специалните части за борба с безредиците стояха отсреща в БНБ и чакаха разпореждане за действие, но така и не го получиха. Архивът си изгоря, много хора се успокоиха, а на следващата сутрин палатковият лагер беше за секунди разчистен.
Говори се, че тези архиви са били микрофилмирани?
Знам,   че  една голям част от партийния архив беше микрофилмиран, както и архива с личните данни на партийните членове. За текущия архив нямам такава информация. Може би и заради това беше опожарен.
С кой от висшите партийни ръководители сте работили?
Почти с всички.
А с Луканов?
С Луканов не съм работила, поради простата причина, че беше кандидат-член на Политбюро. Той не участваше в органите, които взимаха решенията – Политбюро, Секретариата. Тодор Живков го държеше на този пост, за да не дразни руснаците и едновременно да не му дава информация за намеренията на партията-държава. Това беше андрешковската хитрост на Тато.
С Луканов се срещнах и разговарях един ден след пожара. О, Боже, той си свали очилата и аз видях непознато за мене лице. Триеше малките си миши очи и пред мен стоеше друг човек, с друго излъчване. Интересуваше се дали съм предупредила Александър Лилов за очакваното нападение. След време се убедих, че Лилов беше взел най-мъдрото решение за себе си, за партията, държавата и хората незнам.
Какви книги четете? Имате ли любим автор?
Авторът, който ми е доставял удоволствие,  забравяйки за административно партийния и делови стил,  е Маркес. От човека остават само снимка и документ.


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

Димитър Абаджиев: Дясната опозиция е изключително удобна за управляващите – не застрашава с нищо

КАМЕН ВЕЛИЧКОВ: ПАПАТА ДАВА СИМВОЛИЧЕН ЗНАК ЗА РАЗБИРАТЕЛСТВО МЕЖДУ ЗАПАДА И МЮСЮЛМАНСКИЯ СВЯТ 

В ДЯСНО ТРЯБВАТ ХОРА БЕЗ КОМПЛЕКСИ, НО НЕ БЕЗ КОМПЛЕКСИ, – Мария Капон 

Георги Табаков, председател Георги Табаков, председател на Български икономически форум 

САНДРА ХЕТГЕР, ЧЛЕН НА ШВЕЙЦАРСКАТА НАРОДНА ПАРТИЯ:БЪЛГАРИЯ ВСЕ ОЩЕ НЕ Е ГОТОВА ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВА ОТ С

 

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=202

Posted by on дек. 1 2006. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.