ДИМИТЪР ПОПОВ: НЕ СМЕ ДОЗРЕЛИ ЗА ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА

ДЪРЖАВНОТО УПРАВЛЕНИЕ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ АРЕНА ЗА РЕВАНШ, КАЗВА ОЩЕ БИВШИЯТ ПРЕМИЕР

Димитър Попов е роден на 25 юни 1927 г. в град Кула. През 1959 г. завършва право в СУ . Работи като миньор през 1953-1955. След това е  Юрисконсулт в София. От 1972 до 1990 е съдия в Софийския градски съд. Министър-председател на първия коалиционен кабинет от 20 декември 1990 до 7 ноември 1991 г. През 1992 се кандидатира неуспешно за президент от името на Българската национална демократическа партия. В момента – адвокат.

Г-н Попов, вие сте първия демократично избран министър-председател на България след промените и то от Велико народно събрание. За да е успешно едно управление, необходимо ли е премиерът да има управленски опит?
Безспорно, да. Убеждението ми е, че без управленски опит не може, да се кандидатираш за този пост. Опитът е необходим. Освен това, един премиер не би могъл да ръководи успешно, ако не познава правната уредба и механизмите на управлението, на какво се базират те. В противен случай неиминуемо би се провалил. Аз имах добър шанс. Когато станах министър-председател, бях на 63 години и имах 40 години трудов стаж в различни институции. Малко е да се каже, че познавах перфектно, изоснови правото. Бил съм и съдия – това е тъкмо такава дейност, където има конфронтация на поведение, на събития, на интереси и т.н. Освен това имах възможност да си подбера специалисти и в моето правителство 4-ма професори и 11 старши научни-сътрудници, с докторати в своите специалности. Нямах нито един случай министър в правителството да не е заемал ръководна длъжност в администрацията или в специалните ведомства и институции. Министърът на външните работи – Виктор Вълков беше с докторат от Виена. Само аз и покойният вече министър на вътрешните работи – Христо Данов бяхме без научни степени. Преди промените, като неудобни, не ни беше разрешено дори задочно да открием аспирантури.

Бойко Борисов беше кмет на София. Може ли да се каже, че кметският стол е трамплин за премиерски пост?
В известен смисъл столична община е една малка държава. Това, което е като структура в държавния скелет, е и в общината. Имат много общи неща. Аз мога да посоча поне 10 души, които са били кметове и са могли да бъдат много добри министър-председатели. Например Костадин Паскалев, Стефан Софиянски, който изкара успешно мандата си като премиер.
Понеже говорим за кметове, ще дам още един пример. През 1992 година бях по покана в Израел. Там се запознах с кмета на Йерусалим. На 50 годшна възраст му предложили да стане кмет на града. Йерусалим тогава е бил провинциален град от типа на нашия Видин, с населението 18 хил души. Съгласил се той, но при едно условие – кандидатурата му да бъде поддържана 4 мандата. Защото гений да е човек, какво може да свърши за 4 години? Той изкарал своите 4 мандата и днес Йерусалим е град с 860 хил. души, модерен, с решени инфраструктурни проблеми. Ето, какво означава политическа предвидливост.

Кои са първите 3 неща, които трябва да свърши един министър-председател?
Първо, да си припомни какви ангажименти е поел пред политически партии и народа и е обещал да ги изпълни. Да обясни накъде, в какви посоки тръгва и да осигури политически сили да го подкрепят.
На второ място е необходимо да има програма, която да бъде представена пред парламента с очакването, че той ще я подкрепи и ще има свое участие в осъществяването й.
Трето – да има готовност в процеса на изграждане на новата държава, с нов политически характер, да поднесе нови неща, нов подход на действие.

Как гледате на реванша в политиката? Имаме изкрани 3 пълни поредни мандата, но всяко ново правителство отрича постигнатото от предходното.
За мен реваншизмът в политиката е негативно явление, няма никакъв принос в положителното развитие на страната. Какво значи реваншизъм? И то в държавното управление. За реванш говороят противници, врагове. Държавното управление не може да бъде арена за реванш. Точно обратното – там трябва да има приемственост. Аз не виждам такава между правителствата на България от 1990 г. насам. Това показва доколко ние сме узрели политически. Не само политически, но и държавнически.

Защо нашите политици, дори провалилите се, държат отново да са или в правителството или в парламента?
Може би защото получават благинки. Или от страх, ако са прегрешили – като обикновени граждани не биха имали имунитет. Но не мисля, че това е основното. Мнозина имат самочувствие. Например Иван Костов – той е човек със самочувствие и то основателно. Влиянието му беше силно. По негово време много неща се подготвиха, които след това донесоха дивиденти на царското управление.

Как гледате на днешната власт?
Тя дойде като отрицание на предходната. Нещо, което ме кара да правя сравнение с правителството на Сакскобурготски. И той получи като възнаграждение негативният вот на избирателите. Трябва да имаме търпение да видим какво ще се получи в крайното осъществяване на програмата им. Иначе… има закони, има обещания, които дава всеки, който идва на власт. На някои, обаче, сега властта, която имат им се вижда недостатъчна и напират да ставаме президентска република, да се правят промени в Конституцията.

Да, но за целта не трябва ли да се свика Велико народно събрание?
Ще кажа обратното: искания за промени в Конституцията не могат да бъдат изпълнение без ВНС. А дали това трябва да се направи е друг въпрос.
Сега е модно да се говори, да се дискутира позицията, изразена най-вече от бившия президент Желю Желев за президентска република. Аз мисля, обаче, че ние сме далече, далече недозрели за една президентска република, защото президентът при такава форма на управление бива избиран като личност с доказани достойнства, отговарящи на този пост. Генерал де Гол три пъти е избиран за президент. Първият път с над 70% от гласовете на французите. Вторият път – 64%, които приел с твърде кисела физиономия и третия път с 54%, след което 6 месеца се оттеглил от поста. Защо ли? Защото всеки втори французин вече не мисли като своя генерал.
Ние досега не сме имали парламентарно управление, такова каквото е записано в Конституцията. Управлението от триадата е грубо погазване на демократичните механизми на управление – трима да вземат общо решение на принципа 8-5-3. Без тази тройка да има конституционни права, внасяше решения, предложения в Народното събрание и мнозинството гласува. Това не е парламентарно управление.

Има ли морал в българската политика?
Има морал, но зависи какъв. Върху него дават отражение много фактори. Ние нямаме този държавнически морал и поведение, без които управлението на държавата, нейния живот биха протичали спокойно. Поне го нямаше в необходимата степен и съдържание.

С какво се занимава днес екс министър-председателят Попов?
Въпреки възрастта, която ни кара да се усмихваме, работя с колеги в адвокатската си кантора. Пенсиите са всичко друго, но не и пенсии. Никога в трудовата се дейност не съм се занимавал само с право. Имал съм и имам и други интереси. И сега участвам в дискусии, изготвям становища на правни основания, пиша. Поддържам контакти в колеги от нашето правителство, празнуваме заедно 14 декември, датата на идването му на власт, припомняме си какво е свършено тогава.  Ние имахме уникалната възможност да работим спокойно, имахме подкрепата на 375 народни предствители от общо 400. И ако бяхме оставени да работим още 4 години, като работно правителство, каквато идея имаше след редуцирането на състава на Народното събрание, аз нямаше да позволя да се разбие държавата с пладнешки обири, грабежи без морал, без нравственост.
 


Последни интервюта:

ДИМИТЪР ЙОНЧЕВ: В НАРОДОПСИХОЛОГИЯТА НИ Е ДА СЕ ОРИЕНТИРАМЕ КЪМ СИЛАТА

ЕЛКА КОНСТАНТИНОВА: БЪЛГАРИЯ НЕ Е ДЪРЖАВА С ГОЛЕМИ ДУХОВНИ ЧИСТОТИ

РУМЕН ЛЕОНИДОВ: ПРОШКАТА Е ПО-СЛАДКА ОТ ГРЕХА

ГРИГОР МАЛЕВ: КОМУНИСТИТЕ ЩЕ ОПИТАТ ДА ПУСНАТ ПАРАТА НА НАРОДНОТО НАПРЕЖЕНИЕ ПРЕЗ СВИРКАТА НА ГЕРБ

ИВО ХРИСТОВ: У НАС ИМА ГОЛЯМ ДЕФИЦИТ НА ПОЛИТИЧЕСКА ВОЛЯ

ПЪРВАН ДАНГОВ: НИКОЙ НА НИКОГО НЕ МОЖЕ ДА НАЛАГА КАК ДА ЖИВЕЕ

СТОЯН РАЙЧЕВСКИ: ЕТНИЧЕСКИЯT ВОТ Е ОТДАВНА ОТЖИВЯЛ ВРЕМЕТО СИ АНАХРОНИЗЪМ

ДИМИТЪР ЛУДЖЕВ: ЛИПСАТА НА ИДЕОЛОГИЯ ПРЕВРЪЩА ПОЛИТИКАТА У НАС В ПАЗАРЛЪК

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=2424

Posted by on авг. 13 2009. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.