ДИМИТЪР ЙОНЧЕВ: В НАРОДОПСИХОЛОГИЯТА НИ Е ДА СЕ ОРИЕНТИРАМЕ КЪМ СИЛАТА

НЕМСКАТА СТРАНА РЕАГИРА ТВЪРДЕ БОЛЕЗНЕНО НА ЕВЕНТУАЛНОТО СПИРАНЕ НА ПРОЕКТА АЕЦ „БЕЛЕНЕ”, КАЗВА ОЩЕ ПРОФ. ЙОНЧЕВ

Димитър Йончев е роден на 4 ноември 1944 г. в Павликени. Завършва  ВНВУ „Васил Левски“, Велико Търново през 1967 година. Професор, доктор на философските и на икономическите науки. Преподавател в Нов български университет. Депутат от БСП в 7 ВНС и 36 НС. Председател на комисията по национална сигурност. Автор на множество книги свързани с национална сигурност. Има чин полковник от Българската армия.
 

Г-н Йончев, престъпността като че ли се превърна в неизменна част от битието ни. До каква степен насилието и агресията са присъщи на българина и до каква това е вина на институциите?
    Престъпността е продукт на общностното живеене, а не на изолирания индивид, на отшелника. Обществата пораждат престъпност, когато създават условия за процъфтяване на отклоняващо се поведение, тъй като не могат или не искат да го контролират. В престъпното поведения няма народопсихология, тъй като човекът е като водата – за да се изкачи нагоре са нужни тръби, помпи, налягане. В противен случай тече по линията на най-малкото съпротивление, по наклона надолу.
Доста години вече у нас е лесно да се забогатее по тази линия на престъпното поведение. Системната липса на контрол за спазване на правилата превърна престъпността в привилегировано поведение, особено за онези, които присвояват в големи размери. Държавата е на тяхна страна. Тук като казвам престъпност имам предвид не само криминалното поведение, но и прикритото нагло присвояване на обществени блага чрез корупция, конфликт на интереси и партийна безочливост.
    Тези многобройни примери около нас деморализират хората и те възприемат безконтролното поведение. Казват, че за народа не може да се говори лошо. За кого да говорим обаче, когато по пътищата онези, които спазват ограниченията на скоростта са по-малко от 1%, когато виждаме, че няма един квадратен метър от нашата национална територия спасен от вездесъщите боклуци. Кой върши това, ако не гражданите на републиката.
    При работещ контрол обществото ще изглежда по съвсем друг начин, но докато апелите се отправят към съвестта всичко ще тече надолу.

Как виждате ролята на новия министър-председател за разрешаването на този проблем?
    Избирателите пожелаха мъжественият Бойко Борисов за да накаже виновните и да създаде ред. Но избирателите не свързват това със себе си тъй като безумието на пътя продължава, боклуците ни зариват както досега, т.е. всеки иска някой друг да бъде наказан, а той да продължи както е правил досега. Може ли един човек да промени това? Ще видим.

Какво се случва по ваше мнение около ДАНС?
    Сегашното управление идва от средите на МВР и поставя акцента върху свързаните с МВР въпроси. По-правилно би било да се правят единствено неотложните промени, доколкото са неотложни, а управленската воля и енергия да се насочат към цялостното решаване на проблемите на сигурността. Искам да кажа, че  вече е куриозно да продължаваме да живеем без национална стратегия за сигурност, без общ закон за сигурността, без подреден двор в това отношение.


Имаме най-много полицаи на глава от населението в Европейския съюз и сме най-зле като нива на престъпност. Къде е мястото на човешкия фактор?
    Знае се, че МВР е сложно ведомство с много функции и разгърнати институции. То е подложено непрекъснато на прекроявания и на законови промени, но е далеч все още от онзи обновителен процес, който претърпя и продължава да извършва Българската армия след членството си в НАТО. И до ден днешен, ако трябва с една дума да се опише проблема в това ведомство то тази дума би била “съгласуване”.
    Какво следва да се върши в МВР, как да се вписва в общата картина на сигурността в страната трябва да реши стратегията, общия закон за сигурността и произтичащите от тях нормативни актове. Докато това не се направи ще продължим да блуждаем между миналото и волунтаристките промени.

В едно интервю от 1995 казвате, че за българинът моралът си остава мнение на махалата. Каква е ролята на малките общности в този процес – парадокс е, че у нас се създават феодални градове като Дупница, Своге и хората им се радват….
    В народопсихологията ни е да се ориентираме към силата, за да се приспособим към нея и така да бъдем защитени. С примерите, които сочите е очевидно, че държавата там е толкова слаба, че нейното място е заето от местна сила, която определя правилата на съществуването. В крайна сметка държавата ще победи, но тя е абдикирала от задълженията си вече години наред и това няма да стане толкова лесно.

До каква степен за изграждането на АЕЦ „Белене” ще се вземат под внимание аргументи за и против националната сигурност на страната? Усилено се говори за спиране на проекта.
    Видяхме, че немската страна в проекта реагира твърде болезнено и това е само част от нещата които могат да произтекат от едно бързо негативно решение по този проект. Иска се наистина време за да се решават големите въпроси на  енергийното ни бъдеще, още повече, когато то е така тясно вплетено в настоящето ни.
   


Последни интервюта:

ЕЛКА КОНСТАНТИНОВА: БЪЛГАРИЯ НЕ Е ДЪРЖАВА С ГОЛЕМИ ДУХОВНИ ЧИСТОТИ

РУМЕН ЛЕОНИДОВ: ПРОШКАТА Е ПО-СЛАДКА ОТ ГРЕХА

ГРИГОР МАЛЕВ: КОМУНИСТИТЕ ЩЕ ОПИТАТ ДА ПУСНАТ ПАРАТА НА НАРОДНОТО НАПРЕЖЕНИЕ ПРЕЗ СВИРКАТА НА ГЕРБ

ИВО ХРИСТОВ: У НАС ИМА ГОЛЯМ ДЕФИЦИТ НА ПОЛИТИЧЕСКА ВОЛЯ

ПЪРВАН ДАНГОВ: НИКОЙ НА НИКОГО НЕ МОЖЕ ДА НАЛАГА КАК ДА ЖИВЕЕ

СТОЯН РАЙЧЕВСКИ: ЕТНИЧЕСКИЯT ВОТ Е ОТДАВНА ОТЖИВЯЛ ВРЕМЕТО СИ АНАХРОНИЗЪМ

ДИМИТЪР ЛУДЖЕВ: ЛИПСАТА НА ИДЕОЛОГИЯ ПРЕВРЪЩА ПОЛИТИКАТА У НАС В ПАЗАРЛЪК

ЛЮБОМИР ЛЕВЧЕВ: НЕ ПОСЕЩАВАМ ГРОБИЩЕТО НА ИЛЮЗИИТЕ

ФИЛИП ДИМИТРОВ: ПРОБЛЕМЪТ Е, ЧЕ ТВЪРДЕ МНОГО НЕЩА СЕ ПОВТАРЯТ

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=2416

Posted by on авг. 10 2009. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.