ДИМИТЪР ГРОНЕВ: ОСТАВА ДА СЕ ПОЯВИ ГЕНЕРАЛ НА БЯЛ ТАНК

ИДЕЯТА НА СЕГАШНОТО УПРАВЛЕНИЕ СЕ СВЕЖДА ДО ЕДНА ЛИЧНОСТ, КАЗА ОЩЕ ЧЕРВЕНИЯТ ШАМАН

Димитър Гронев e роден на 30 януари 1945 г. От началото на 70-те години се занимава с политическа психология. До 1990 г. е  преподавател в АОНСУ. Работи и в Института за съвременни социални теории. Бивш член на ВС на БСП и политически анализатор на партията.

 
 

Господин Гронев, напоследък много въпроси възникват около левицата:  какво се случва с БСП, какво е бъдещето й…? Някои анализатори предричат краха на „старите” партии на прехода?
За отмиране на старите партии, говорят тези, които лобират за някакви нови партии. На последните парламентарни избори се появиха такива, видяхме и хората, които се идентифицираха с тяхното създаване. В политиката винаги могат да се открият интересите на  тези или онези, дори, които се поднасят от една обективистична, не казвам обективна (в политиката няма такава) форма.
Сега за БСП. В БСП се получи нещо непрятно, говоря в професионален план, хората които бяха на власт и са на власт в Партията, част от тях, се хванаха на въдицата, която та заложиха. Това, че ние управляваме добре. След като управляваш добре, няма как да не получиш добра оценка.
Къде е грешката на част от ръководството на БСП? С днешна дата искам да кажа, че голяма част от грешките на ръководството на БСП са  психологически и пропагандни. Самата дума пропаганда за някои е ругателна,това истина ли е или пропаганда,питат хората.Аз бих искал да кажа,че в пропагандирането на това,което е добро,няма нищо лошо.Пропагандата е много деликатна облат и тя не може да се прави от аматьори.Или пропагандата е твърде сериозно нещо,за да се повери на политиците.Има хора за тази работа
Икономиката е инерционна система, т.е.сега залагаме нещо, а резултатите ще видим след две, пет и т.н. години. И което е най-съществено: когато не притежаваш познания в областа на пропагандата и разчиташ на хора, които ги нямат, се получават понякога дребни изкушения за тактически победи, които игнорират стратегическите аспекти. Просто казано –имаш една нагласа за БСП, имаш една идентификация и според нея тя е лява. Тактическо решение е въвеждането на плоския данък. Когато от всички страни ти казват, че това е най-мръсният номер, който една десница може да направи на обикновения човек, хората си задават въпроса: ”Чакайте, нали сте лява партия? Какви ги вършите?”
И едно допълнение.Следващия капан, в който влизат политиците, е ползване услугите на професионали  „отвън”. Има много добри специалисти в света, но по отношение на България  не познават нашите условия, не са работили в ситуация на преход от една система в друга.
През 1990 г. бях в предизборния щаб на БСП в изборите за Велико народно събрание. Дойде  много симпатична дама от Лейбъристката партия на Великобритания да помага. Тя великолепно знаеше алгоритъма на всички действия. Например как да направи митинг. За целта трябва да осъщетви 19 неща. Например да има две трибуни – за подгряващите певци и за политиците, за да се получи смесване, усещане за лековатост. Когато решиш да покажеш по телевизията репортаж от митинг, е хубаво да покажеш в едър план момченце на 9 г. Това е американския опит. Когато на дамата обяснихме ситуацията в България, тя не можа да излезе от алгоритмите, които знае и дори накрая се ядоса: ”Ама какво искате вие? Имате по три къщи – апартамент, вила и къща на село! А у  нас броят на частните жилища нъкъде между 3 и 7 %.”
Сега същото се получи с тази израело-американска агенция. Идеята с брадвата -великолепна. Виждал съм разработки в Латинска Америка – пролетарий гони с брадва капиталист! Идеята е да му види сметката в името на световното благо. Това в България не върви. Рядко негативните кампании постигат някакъв ефект.
Защо го казвам? Сега сме 20 г. след започването на прехода. В началото  се появи карта с черепи. Това било грешка и до ден днешен в мазето на “Раковски”134 е пълно с тези карти. Тези черепи създадоха чувство на уплаха. Постигна се негативен ефект

Виждането ви за БСП отвътре?
Ако човек чете внимателно анализи на тази тема, БСП е в много лошо състояние, губи електорат, няма да преодолее 4% бариера и т.н. Неприятното е, че тези констатации биха могли да се окажат верни, ако не се направят неща,  които да обърнат процесите. Например едно много добро решение беше провеждане на извънреден конгрес. Защо? Ако има нужда от нещо БСП,това е активизация на своите членове и симпатизанти.  Подготовката на извънреден конгрес означава отчетно-изборна кампания от най-ниското ниво до определяне на делегати. Обругаваните членове и симпатизанти на БСП, ще се съберат заедно, ще говарят за политика, ще поставят поръчиея… И най-важнното – ще получат куража и силата. Това е един много важен психологически момент. Ще се вдигне Партията.
Твърдеше се, че част от делегатите на действащия конгрес ще са против. Боже мой! Нека да ги изберат абсолютно същите, но да се раздвижиБСП. Ако това стане, ако хората се изприказват, ако получат уверение, че определени неща ще станат, то тогава ще се вдигне рейтинга на БСП. Тъй като в момента БСП има проблеми, това ръководство има проблеми с редовия състав – някои членове и симпатизанти, говори се, са гласували за ГЕРБ, за”Атака” и т.н. При кампания нещата се вкарват, за която и да е партия в нормално русло.
Ако трябва още нещо да кажа, огромна грешка на БСП е, че в характерното за нея в продълженние на дълъг период от  време на разноговорене, се появи идеята за деидеологизиране на партията. Бяха направени изказвания,че който мисли,че БСП няма да гради капитализъм няма място в нея. Друго изказване с четири годишна давност – ако някой мисли, че като вземем властта, ще градим социализъм, много греши. Защото това са грешки на разноговоренето и на политици, които мислят, че едва ли не са живи класици. Това е удар срещу идеологическа група от членове и симпатизантите на БСП. Втората група, така наречената нормативна група, която стои на становището, че това, което идва от официално избраното ръководство, е правилно. Следователно приема всяко официализирано ръководство. И проблеми няма.


Вижда как увисват аргументи от рода на “Хората искат възмездие”, ”Хората  искат виновните в затвора”и т.н. Има хора, които искат и това, но не това е водещата тенденция. Факт е, обаче, че сегашните управляващи се опитват да го направят. Според мен, с  великолепен успех в началото, защото се създава обществено мнение, но то ще избледнее по мои прогнози и тогава ще се появи вечния въпрос: “Добре, хубаво, но какво става с джоба ми?”.

Защо Бойко Борисов  пренасочи стрелите си към Георги Първанов?
Идеята на сегашното управление се свежда до една личност и това е тази на сегашния министър председател, който както се говори ще стане и председател на ГЕРБ след Нова година. Идеята,която очевидно ръководи Бойко Борисов е:  “Аз и никой друг”, "Аз и моите пешки!”,”Който не издържи да си ходи”,”Аз казвам, другите изпълняват” и т.н. Това е моделът!
Кое е интересно за условията на преход? В условията на преход ти предлагат нещо ново, различно. Всички казват ”Ура”, защото всеки от нещо е недоволен. 72% от хората през 1990 г. искаха да живеят по-добре, но не заживяха по-добре. Получи се ефекта на пясъчния часовник – горе малко и много богати, долу много и много бедни, а по средата нищо! Средната класа я няма,която е основата на демократичното общество. Е, добре, полуиче мнозинство БСП, после СДС, имаше правителство на безвремието, коалиационно управление, после махалото отиде наляво, после надясно, появи се нов модел – НДСВ и след него Тройната коалиция. И ето поредният модел – силовата личност. Всичко в едни ръце! Този модел също ще отмине и аз се чудя какво остава. Остава да се появи генерал на бял танк…
Като се анализира по този  начин, то се сещам какво е казал Макиавели – „Настава време, когато хората се уморяват от демокрацията”. Демокрацията има много позитивни, но и много негативни неща – няма го чувството за сигурност, няма още много неща. Значи, изчерпва се моделът. Тогава се появява названието “силна ръка”.

Силна личност ли е Бойко Борисов?
Очевидно е, но общественото мнение е плуралистично. Ако човек слуша сутрешните блокове на телевизиите ще чуе от  “..това е най-добрия човек, най-способния…” до “…той е мутра…”  и т.н. Но ако се съди по рейтинга, това е модел, който в началото си е сполучлив.
Има принцип в политическата психология, според който, когато преценяваш нещо дали ефективно или не, за да приложиш ефективното решение, всичко това трябва да прекараш през филтъра на ситуацията. Ситуацията при избора на Бойко Борисов беше от типа ”Искаме решителен човек, който ще ликвидира всякакви безобразия, ще вдигне пенсии, заплати…”и т.н.и т.н. Когато се види, че това няма да стане, тогава ще падне този образ на вожда и учителя, който в момента се ползва с успех.

Не изпъква ли личността на Бойко Борисов по някакъв начин на фона на все още непознати в някаква степен министри?
Вероятно може да се каже и така. Но има много квалификации кой е онзи образ на политик, на големия бос, който върви в дадена ситуация, но ще предложи само една. Има няколко вида политически лидери – харизматичния лидер, лидерът търговец, политически ръководител марионетка (агент на групата) и така наречения лидер огнеборец.
В конкретния случай за Бойко Борисов е направен опит да бъдат съчетани елементи от четирите доктрини. Между другото това прави всеки добър политик, онзи политик, който е добре съветван.
Изкушавам се да цитирам един свой любим автор философ Бертранд Ръсел. Той казва така: „Можеш ли да накараш хората в името на това,че техните пра-пра-правнуци през еди кой си век ще живеят добре?” Много по-ефектно можеш да поведеш хората като им обясниш какво правиш тук и сега. Значи, ако някой разсъждава само в стратегически план, рискува да загуби акцентите.

Понеже насочихме разговора към личността на  Бойко Борисов, няма ли опасност да се върнем към онзи анахронизъм -култ към личността?
 Това, което демонстрира Бойко Борисов или, което се явява като обобщение на общественото мнение за него е като в стария армейски виц, в който старшината казва ”Когато говориш с мен,ще мълчиш”. Ако общественото мнение е на етапа, за който говореше Макиавели (аз мисля,че не е настъпил), то на вашия въпрос може да се отговори положително. Само че ние не сме Венецуела на Уго Чавес, а страна в която много хора помнят практиките преди трансформацията.

Легитимира ли се в този контекст президента Първанов като единствен център на сериозна алтернатива, на единствена опозиция?
Първанов прави опит за защита на институцията президент, която в случая се демонстрира като противовес на набиращите сила лоши, според него, практики.

Ако позволите един въпрос извън темата. Защо Ви наричат "Червения шаман"?

През 1991 г. Анжел Вагенщайн пусна в обръщение това прозвище за мен, което журналистката Валя Колева поднесе на публиката в едно интервю с мен, озаглавено”В зоната на здрача”. Идеята беше, че това, което правя като  “анализи и прогнози” звучи невероятно, но се оказва вярно.

 


ПОСЛЕДНИ ИНТЕРВЮТА:

РУСЛАН СЕМЕРДЖИЕВ: МИСЛЯ, ЧЕ СДС ВЕЧЕ НЯМА БЪДЕЩЕ

ЯНКО ЯНКОВ: ИМАШЕ СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ КОМУНИСТИЧЕСКИЯ ЕЛИТ И УПРАВЛЯВАЩИТЕ ЗАПАДНИ ЕЛИТИ

ПРОФ. СТЕФАН КАРАСТОЯНОВ: ГЕОГРАФСКОТО ПРОСТРАНСТВО НА БЪЛГАРИЯ ИМА ВИСОКА ГЕОПОЛИТИЧЕСКА СТОЙНОСТ

ПЛАМЕН ДАРАКЧИЕВ: УЛИЦАТА НE ПРЕЛЯ В ОТВОРЕНИ ИНСТИТУЦИИ И МОДЕРНА ДЪРЖАВА

ГЕОРГИ ЛОЗЕВ ЕДИН БЪЛГАРИН ОТ ЧУЖДЕСТРАННИЯ ЛЕГИОН ПРЕД ОБЩЕСТВО.НЕТ

ОГНЯН САПАРЕВ: ПО ВРЕМЕ НА ПРЕХОДЪТ БЪЛГАРИНЪТ МАСОВО ИЗПРОСТЯ

ИВО ХАДЖИМИШЕВ: ДНЕС ИМА МНОГО МАЛКО МЯСТО ЗА СОЦИАЛНАТА ТЕМА

ВАСИЛИЙ ВОЛГА, ЛИДЕР НА ЛЕВИТЕ СИЛИ В УКРАЙНА: БЪЛГАРСКИЯТ БИЗНЕС Е ЖЕЛАН В УКРАЙНА

ЕВГЕНИ ЧАЧЕВ: ЯДРЕНАТА БЕЛЕНЕ Е ЕДИН ПОДВИЖЕН ПЯСЪК, В КОЙТО ПОТЪНАХА МИЛИАРДИ

ПЕТКО СИМЕОНОВ: ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО Е ПОДМЕНЕНО СЪС СЛУГИНАЖ

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=2692

Posted by on ное. 15 2009. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.