Димитър Абаджиев: Дясната опозиция е изключително удобна за управляващите – не застрашава с нищо

Димитър Абаджиев е роден е на 15 декември 1965 г. в Омуртаг. По професия е юрист. Завършил е право  в Софийски университет “Св. Климент Охридски”, по-късно специализира “Американско и международно право” в САЩ.Четвърти мандат депутат в Народното събрание, евронаблюдател в Европейския парламент. Преди седмици напусна Демократи за силна България и учреди сдружението Европейски демократичен път. Едно интервю на Александра Дерон

Едно интервю на Александра ДеронКак ще се преборите с апатията на десните избиратели?
Няма готова рецепта, но първо трябва да се осъзнае, че те много се промениха през последните 16 години. Сред тях са хората, които макар и трудно успяха да създадат среден или малък бизнес, както и многото млади хора, които са отворени към света и в началото на прехода са били деца. Тези хора не искат да чуват конфротационни заклинания за ченгета и комунисти, а прагматични отговори на многото проблеми, които стоят пред България в началото на членството й в ЕС. Ако видят, че има политици и програми,които дават реални отговори и предполагат реални действия, оптимизмът им според мен ще започне да се връща.
Какво не искате да повтаряте в ЕДП в сравнение с опита ви от СДС и ДСБ?
Първото е това, за което говорих . Да разберем, че дълбоката променя, която се очаква не предполага противопоставяне , а обединяване на идеи и хора. Да оставим назад морализаторския, надменен тон.
Освен на изборите за евродепутати, ще се явявате ли и на вот за парламент и местна власт?
Сдружението, което учредихме е гражданско и само по себе си няма да се явява на избори. Това обаче не изключва възможността ние да помогнем за изработване на нова програма, десен проект за модернизация на България, който да стане основата на предизборна платформа за предстоящи избори. Възможно е отделни личности от сдружението да бъдат припознати като кандидати за избори. Всичко това обаче го разглеждам не в личен план, защото ако исках да си гарантирам личното място някъде щях да си мълча в ДСБ и да чакам например европейските избори. Предпочетох неизвестността защото не съм влязъл в политиката за да се нося по инерцията.
До къде може да стигне сътрудничеството ви с ГЕРБ и Бойко Борисов?
До партньорство за постигане на обща цел. Например предлагане на реална управленска алтернатива на вредната за България тройна коалиция. Защото сегашната дясна опозиция е изключително удобна за управляващите. Тя не я застрашава с нищо и затова за мен това е фасадна опозиция. Даже ДСБ откровено заявяват, че не се стремят към управление, а към морално удовлетворение. Това е все едно един лекар да заяви, че не се стреми към излекуване на болестта, а към морално удовлетворение на пациента. Политиците трябва да имат силни идеи и да се стремят да ги реализират чрез управление. Затова трябва да се научим на партньорство. Очевидно никой в дясно не може да разчита вече на пълно мнозинство. На хората е нужно да се даде управленска визия.
Защо се отказахте да направите партия?
Защото поредната дясна партия няма да доведе до нищо сама по себе си. Нужен е първо проект, визия. За това ще работим и ще провеждаме много срещи. Освен това нека отново да се върнем към гражданската форма на диалог, която е много силна за генериране на идеи.
Имате ли нужда от отделна група в парламента?
Самоцелно не. Само ако има стратегическа цел и обща идейна основа. Времето ще покаже. Иначе групата безспорно дава много възможности за правене на политика.
Как гледате вие като лидер на ЕДП на членството на членове на вашето ръководство в други политически партии?
Не разглеждам себе си като лидер. Все пак това е гражданско сдружение. Събрали сме се като екип да партнираме. Няма проблем да има членове на различни партии. Това е терен за срещане на идеи.
Какво очаквате от доклада за България на Джефри Ван Орден на 29 ноември в европарламента?
Очаквам да се даде знак на управляващите, че ако не започнат да работят истински България е изправена пред опасността да й се наложат предпазни клаузи. Очаквам също Европарламента да отхвърли провокациите на група “зелени” евродепутати за т.нар. “македонско” малцинство у нас. Очаквам и силна подкрепа за един по-гъвкав подход към затварянето на 3 и 4 – ти блок на АЕЦ “Козлодуй”.
На какви основни принципи трябва да стъпи новата десница в България?

Най-важното е да се спре с конфронтацията в дясно и да се представи нов десен проект, който така, както в страни като Ирландия и Естония ще даде възможност за много по-динамично развитие на страната. Нужно е обаче и ново лидерство, защото старите лидери, макар и да направиха много за прехода на България са свързани именно със самия преход и представен от тях, този проект не може да стигне до много хора.
Какви книги четете? Имате ли любим автор?
За съжаление малко време имам за художествена литература . Използвам времето за специализирани материали, както и постоянно препрочитам библията. Иначе любимият ми автор е Тери Прачет.


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

КАМЕН ВЕЛИЧКОВ: ПАПАТА ДАВА СИМВОЛИЧЕН ЗНАК ЗА РАЗБИРАТЕЛСТВО МЕЖДУ ЗАПАДА И МЮСЮЛМАНСКИЯ СВЯТ 

В ДЯСНО ТРЯБВАТ ХОРА БЕЗ КОМПЛЕКСИ, НО НЕ БЕЗ КОМПЛЕКСИ, – Мария Капон 

Георги Табаков, председател Георги Табаков, председател на Български икономически форум 

САНДРА ХЕТГЕР, ЧЛЕН НА ШВЕЙЦАРСКАТА НАРОДНА ПАРТИЯ:БЪЛГАРИЯ ВСЕ ОЩЕ НЕ Е ГОТОВА ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВА ОТ С 

ЙОРДАН ЕФТИМОВ: МЕЖДУ НАШАТА И ЗАПАДНОЕВРОПЕЙСКАТА НАГЛАСА ЗА КУЛТУРА ИМА БЕЗДНА

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=200

Posted by on ное. 24 2006. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.