ДЖУЛИАН АСАНЖ: НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ВЯРВА БЕЗРЕЗЕРВНО НА НИКОГО, НИТО НА ИЗТОКА, НИТО НА ЗАПАДА

Julian AssangeНИТО ЕДНА ДЪРЖАВА НЕ МОЖЕ САМА ДА СЕ ОПАЗИ ОТ ТЕХНОЛОГИЧНИЯ ТОТАЛИТАРИЗЪМ, КАЗВА ОЩЕ ОСНОВАТЕЛЯТ НА УИКИЛИЙКС

Джулиан Асанж е основател на „Уикилийкс“, революционер в кибер борбата. Роден е на 3 юли 1971 година в Австралия. Журналист. Преди 7 години взриви света публикуваните шифрограми от американския държавен департамент от които научихме истината на войната в Ирак и Афганистан, токсични отпадъци, дейността на сциентоложката църква, измамите на големи банки, дипломатически интриги и много други. През 2012 прекарва 88 дни в стая без прозорец в посолството на Еквадор в Лондон, докато британската полиция е блокирала сградата, за да го залови. И до днес живее в посолството.

В кой момент наистина се уплашихте за животa си?
Имаше различни ситуации, които могат да се определят като опасни. От това различни официални лица да призовават за моето убийство като предател и съучастник на терористи, до това, че през първите дни на престоя ми в посолството на Еквадор съществуваше голяма вероятност британската полиция да нападне, да ме залови и изведе навън. Но, всички ние всекидневно сме изложени на различни рискове. Може те да не изглеждат като смъртна опасност, но най-директните заплашват нашата свобода и нашите основни права.

Доколко сте запознат с политическите реалности в региона и дебата който се води затова накъде да се обърнем – на Изток или на Запад?
Поради обстоятелствата свързани с моя живот доста чета, така че следя какво се случва и в Сърбия. Наистина, заради положението си вашите хора са можели от собствен опит да усетят, че не трябва да се вярва безрезервно на никого, нито на Изтока, нито на Запада.

Живеем във време между две епохи. Ние сме последното свободно поколение, защото сега настъпи времето на дистопията глобалния надзор.

Нито една държава не може сама да се опази от технологичния тоталитаризъм. Свидетели сме на изключителна политическа радикализация на нашите общества, която е свързана с интернет, а по този начин и въвеждане на масов надзор над интернет комуникациите. Тези две сили оформят нашето бъдеще. Обрисуват нашето място в бъдещето, всеки аспект на това бъдеще. Затова хората трябва да се обърнат едни към други, заедно да се борят за свобода и своето място в този нов свят.

В шифрограмите, които пуснахте има и голям брой от американското посолство в Белград. Може ли на тяхната база да се твърди, че Вашингтон, след свалянето на Милошевич, дърпа конците на сръбското правителство?
Старя се в своята работа да стоя далеч от определени идеологии или политически позиции, защото моята цел е нашата цивилизация да толкова добра, колкото е добро знанието, което има. Заради това Великите сили, като Съединените щати, искат да подчинят цялото това знание и информация, което ще ни доведе до време на нова транснационална дистопия, каквато не е виждана досега. Една от разликите сега е, че тя не протича само в една страна и регион, а вече във всички страни по целия свят. Влияе на всички страни едновременно.

Когато пуснахме шифрограмите в Уикилийкс към вас бяха отправени множество обвинения. Как оправдавате този свой ход?
Едно от първите неща, които публикувахме, то е сред най-често препечатваните и гледаните, е снимката на американския боен хеликоптер „Апачи“, който убива цивилни и журналисти от Ройтерс в Ирак. И какъв беше резултатът от публикацията? Човекът, който разкри този документ, Менинг, получи 35 години затвор. А екипажът на този хеликоптер и началниците му, които са наредили нападението? Нямаме определен политически дневен ред. Трудим се, за да отворим пространство за автентично политическо ангажиране. Има хора, които ни изпращат определена информация и искат тя да се публикува. Ние сме един вид адвокати на такива хора. Разбира се, не пускаме всичко, а само от хора, които имат информация от политическа, дипломатическа, етична или историческа важност, която досега не е оповестявана и за която има някакъв натиск да не се появява на бял свят. Специалистите за прикриване и премахване на такъв вид информация са разузнавателни служби. Те правят това, защото вярват, че публикуването на такива информации ще намали силата на техните институции. А, ако искате да спрете някоя несправедливост, трябва да се потрудите колкото се може повече хора да научат за нея.

Дали от днешна гледна точка вашата борба си струва?
Да, много съм горд на това, което постигнахме с „Уикилийкс“. Разбира се, всеки, който не е будала с времето научава как да усъвършенства себе си и всичко, което прави. Но когато става дума за истината, за която се борим всяка жертва си заслужава. Всички имаме ограничено време на този свят и е важно да го изживеем пълноценно и в съответствие със своите принципи. Ако живеем по някакъв друг начин, всичко би било напразно пилеене на времето и съществуването ни.

Интервю на Милана Пеийч за сръбския в. Блиц.

Общество.нет (цитирането и активните линкове са задължителни)

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=9461

Posted by on май 8 2014. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.