Джихад

Radikalen islamЕдна от малкото все още „живи” идеологии е тази на исляма. Крахът на останалите поражда търсенето на упование у него. Приемането на исляма може да се възприеме и като един вид протест именно срещу идеологическият крах на нашата епоха. Според различни проучвания до 2050 г. ислямът ще бъде изповядван от 1/3 от бъдещото население на света (над 2,76 милиарда от 9 милиарда)(1). Взимайки в предвид тази тенденция, ставайки и свидетели на случващото се в Близкия изток, както и на терористичните актове, извършвани по цял свят, изпитваме нужда от разбирането на исляма. Но какво точно представлява джихадът в умерения ислям, а не в радикалната му версия (салафизма).

Повечето ислямски теолози определят джихадът като шестият стълб на исляма. Първият е изповядването на единобожието и признаването на пророческата роля на Мохамед (точно това пише на знамето на Ислямска държава – „Аллах е един и Мохамед е негов пророк”). Вторият е молитвата (дуа), следва постът (говеенето), зекятът (задължителната милостиня) и петият е хаджът (поклонение на светите места – Медина и Мека). Тези шест стълба са задължителни за всеки вярващ мюсюлманин.

Коренът на думата джихад е „джехд”, което от арабски се превежда полагам усилие, боря се. Същинският смисъл на термина джихад представлява „всяко усилие за премахване на преградите между човека и Всевишния” (2 – 72 стр.).

Джихадът в исляма има две форми, които представляват едно цяло. Това са големият и малкият джихад, като и двете, както стана ясно са задължение на мюсюлманите. Големият джихад представлява вътрешната борба, която цели личностно усъвършенстване и духовно извисяване. При него мюсюлманите се противопоставят на земните страсти и егоизмът. Това е най-важната борба в живота на човек, ако я спечели, ще се доближи до Всевишния и Рая. Малкият джихад, по своята същност, представлява защитата на вярата и на вярващите. Той е свързан с дейности като „китал” – сражение, „мухаребе” – война, „исян” – протест и „джедел” – спор. Хенефитските юрист-богослови – една от основните школи в исляма, изброяват джихада сред четирите основни функции на държавния субект. Те разглеждат джихада като отбраняване на държавата, което се отнася изключително към държавническите правомощия. Тоест единствения субект, който може да обяви джихад е държавата, никой друг. Същевременно не може да се говори за „постоянен джихад”, защото „ако територията на дадена ислямска държава не е застрашена, войната не е задължителна” (според друга основна ислямска юрист-богословска школа) (2 -75 стр.).

По време на джихад, всеки, който загине, докато пази своята вяра, семейство, чест и живот се счита за мъченик (шехид) и задължително отива в Рая. Тази роля на мъченика при радикалният ислям се дълбоко изкривява. В действителност всеки, който отива с ясния стремеж да умре, е самоубиец. Анализирайки терористичния акт от гледището на умерения ислям, терористът извършва няколко гряха. Самоубийството представлява грях към себе си, а останалите са към Бога, към човечеството, към жертвите и към семейството си.

Според умереният ислям всеки има право да избира и да изповядва тази религия, която желае. В Корана е посочено, че християните и юдеите са друговерци (а не неверници) и трябва да се уважават, както и техните храмове. Основното кредо в разпространението и проповядването на ислямската религията е, че няма принуждение в нея. Тоест не може да накараш насила някой да приеме исляма. „Потисническите режими не само ограничават волята и свободния избор на религия, но и стават причина за моралния упадък и несправедливост” – разсъждава Али Булач в статията си „Джихад”. Борбата за свобода и справедливост срещу подобен режим влиза в рамките на джихада. В Хадита се споменава, че „най-добрият джихад срещу потисническо управление е да казваш истината” (2 – 77 стр.).

Ислямът не приема войната като свое задължение, а като крайно средство за защита или неизбежна мярка. По време на самите военни действия е забранено да се посяга на жени, деца, старци, духовници и мъже, който не участват във военните действия. Тези правила за водене на битка са дадени в Хадита (една от двете сакрални книги в исляма) и са напълно несъвместими с радикалния ислям и неговата интерпретация на джихада.

В момента бойците от Ислямска държава са обявили джихад и воюват в разрез с ислямските норми. Ролята на Шериата също е фундаментална. Създаден е век и половина след смъртта на Мохамед, с цел свръх централизиране на политическата власт. Шериата противоречи в голяма степен на Корана (за вероотстъпничеството – наказанието е различно; обвиняването на мюсюлманин, че е неверник и т.н.). Друга съществена разлика е, че в Корана не се споменава за Халифата, за разлика от написаното в Шериата (3). Дълго време той е бил само семеен закон, но не и държавен. Основен закон става едва 20-те години на 20 в. в Саудитска Арабия. Тоест неговата популярност е съвременен феномен в ислямската държавност. Днес радикалния ислям използва него за свой идеологически фундамент.

Различията между умерения и радикалния ислям са съществени. Техните концепции за ролята на държавата и начина на живот на населението са значителни. Това обяснява и взаимната ненавист между умерените мюсюлмани и радикалните такива. В бъдеще сблъсъците между цивилизациите във все по-глобализиращия се свят ще се увеличават с геометрична прогресия. Чрез изследването на исляма би се спомогнало намаляването интензивността на тези сблъсъци и намиране начин за диалогичност.

Автор: Иво Иванов (политолог)

Литература:

1.http://www.webcafe.bg/id_2020011303_Religiyata_koyato_izprevarva_vsichki_drugi_
2. д-р Чапан Е. „Прокълнатият от исляма терор”, Фондация „Роза” 2010 г.
3. https://www.youtube.com/watch?v=IZRPNhgpsUQ – лекция на  Алекс Алексиев

9 юни 2015

Общество.нет (цитирането на автора, изданието и активните линкове са задължителни)

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=11734

Posted by on юни 9 2015. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.