Дженур Исени: Албанските партии в Република Северна Македония трудно ще се обединят за изборите

Дженур Исени Снимка:фейсбук

Интервю на Антон Панчев с политолога Дженур Исени, специално за Общество Нет

Г-н Исени, Република Северна Македония вече се управлява от техническо правителство. То ще се занимава само с подготовката на изборите или ще има и други приоритети?

Това правителство има минимални капацитети да организира справедливи избори колкото да получи удовлетворителни оценки от международните организации. Ще има противопоставяния между македонските партии заради естеството на правителството и партийните идеологии. Неразбирателствата са свързани с доминирането на институциите от по-големите партии. Северна Македония не показва политическа стабилност и предсрочните избори ще донесат негативни ефекти в националната икономика. Отсега нататък трябва да внимаваме за междуетническите търкания, които носят изборите в Северна Македония. Освен това, Северна Македония показва, че е един международен експеримент с чести изборни цикли и ниски демократични стандарти. Като цяло протагонистите в това техническо правителство като приоритет ще имат изкарването на някакъв скандал, свързан с техните опоненти с цел придобиването на колкото се може политически ползи.

Изглежда, че сред албанците има недоволство спрямо министъра на вътрешните работи. Защо има противопоставяния на неговата фигура?

Общественото мнение трябва да знае, че кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ за министър на вътрешните работи в техническото правителство, Наче Чулев, беше директор на Агенцията за разузнаване по времето, когато се случиха събитията в албанския квартал в Куманово през 2015 г. За албанците това беше едно горчиво събитие, което не се забравя лесно. Всички знаем колко албанци бяха наказани за този случай с близо 800 години затвор. Това лице все още не е понесло отговорност за този случай, макар че може би е разполагало с някаква информация. Все пак, учудва ме фактът, че за ДСИ това лице е приемливо да бъде начело на МВР.

Върху какво ще се концентрират програмите на албанските партии за изборите и възможно ли е да се съживи под някаква форма „Тиранската платформа”?

Не вярвам, че ще има някаква новост в техните програми. От „Тиранската платформа” са реализирани една или две точки като цяло. И самите албански партии не я споменават още оттогава тази инициатива, защото самите те са засрамени от нереализирането на тази платформа. Тук най-голяма отговорност носи Демократичният съюз за интеграция.

Как оценявате шансовете за сключването на предизборни коалиции между албанските партии? „Съюзът за албанците” изглежда най-ключовият партньор?

Партиите с опозиционна ориентация в Република Северна Македония приканват за две неща, които често звучат абсурдно: обединение и сваляне! По-точно, „да се обединим, за да свалим ДСИ”. Любопитен съм да узная какво в действителност означава политическото „сваляне” на една политическа партия. Ако приемем като точна тезата, че нито една от македонските партии не сформира своето управление без ДСИ, макар и да е губеща на изборите, излиза че обединението на опозицията, за да „свали” ДСИ фактически е максимален албански вот за влизане в едно правителство с ДСИ?! Политическото сваляне, според мен, ще рече триумфа на една нова идея спрямо една нефункционална стара идея относно политическото организиране на обществото.Обаче тази идея, още по-малко програма или проект, които могат да създадат един нов политически момент, не се виждат никъде. Партиите, които се приканват една друга да се присъединят една към друга, ако не предизвикат гражданина с една такава идея, проект и програма, че да създадат един исторически момент, тогава всеки друг опит е напразен. Имам впечатлението, че „опозиционното обединение” фалшифицира реалността, защото „свалянето” не е една Идея. От всичко това, което казах, да не бъда разбиран неправилно, защото опозиционното обединение е необходимо, но трябва да се основава на Идея, защото на тези избори се страхувам, че апатията на избирателите ще бъде много по-голяма отколкото на миналите избори.                                                    

Има ли вероятност албански партии да направят предизборна коалиция с македонски партии и на първо място със СДСМ?

Единствено в публичното пространство се разпространяват някои гласове за възможни предизборни коалиции между албански партии и СДСМ. За нагласите на албанците СДСМ, макар и да не реализира всички обещания, все още е подходяща за коалиция. Докато климатът анти-ВМРО при албанците все още присъства, не както преди три години, но все още съществува този климат. Особено с позициите на председателя на тази партия, че ако дойдат на власт ще се опитат да обезсилят Преспанското споразумение и с това да застрашат европейската интеграция, а се знае че европейската интеграция за албанците е начело на техния национален дневен ред.

Косово все още няма ново правителство, но има вероятност проф. Блерим Река да стане външен министър на Косово. Това назначение ще има ли влияние върху албанската политика в Северна Македония?

Проф. Блерим Река вече е активен в Косово като кандидат за външен министър, с което се загуби надеждата, че той ще бъде един „Антон Чета” (известен обединител на албанците в Косово през 90-те години на ХХ век – б. пр.) на малките албански партии в Република Северна Македония. Искрено се радвам, защото по-адекватна личност Албин Курти не можеше да намери, но и съжалявам, защото на албанската политическа сцена в Северна Македония ще ѝ липсва много една личност като Блерим Река, който и по време на президентската кампания спечели големи симпатии и сред македонците със своите рационални и далновидни позиции.

Отношенията Северна Македония – България се усложниха през последните месеци, основно заради историческите дебати. Имат ли ясни позиции албанските партии за отношенията с България? 

Реално албанските партии не се намесват толкова много в неразбирателствата между София и Скопие или да бъда по-директен, не се намесват изобщо и нямат някаква конкретна позиция. Ситуацията се напрегна в края на миналата година, когато Академията на науките на България декларира, че „македонски език не съществува”. Но, въпреки това, автентичният политически климат между двете държави, Северна Македония и България, с едно взаимно сътрудничество, както в икономическия, така и в политическия аспект, смятам че историческите бариери през 2020 г. ще се преодолеят с едно финализиране на учебните научни текстове, като двете страни да нямат големи различия, съответно спорни въпроси, що се отнася до историята на тези два народа.

Благодаря!

10 януари 2020 г.

Общество.нет (цитирането на автора, блога и активните линкове са задължителни)

Последвайте блога за свободни теми Общество Нет във Фейсбук;  Туитър и Телеграм

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=16579

Posted by on ян. 10 2020. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.