ДЖАНЕТ САДИК-ХАН, КОМИСАР ПО ТРАНСПОРТА НА НЮ ЙОРК: ПЕШЕХОДИЗИРАЙТЕ ГРАДА

Джанет Садик-Хан е назначена през 2007 година от кмета Майкъл Блумбърг за Комисар на транспортната служба на Ню Йорк. Тя управлява годишен бюджет от 2 милиарда долара и има 4700 служители – от инженери до морски навигатори.  Отговаря за 9600 километровата пътна мрежа на града, почти 800 моста, 1.3 милиона пътни знаци, 300 хиляди улични лампи, 12 хиляди сигнализирани кръстовища и най-натоварената фериботна линия в Съедините щати – Стейтън айланд фери, която превозва 21 милиона пасажери на година.
 
Каква е визията ви за един идеален град?
На първо място, инвестициите на общинската администрация трябва да са насочени към подобряване качеството на живот и възможносите за икономическо развитие на града. Второто трябва да върви ръка за ръка в първото. Фактът, че градовете ни се разрастват трябва да бъде използван за инвестиции в базисния градски транспорт, енергия, жилищно строителство и други системи. Всички общински звена трябва да работят интегрирано помежду си. Имам предвид, че не може едно от тях да асфалтира улицата, а на следващата седмица компанията за комунални услуги да дойде и да я разкопае. Жителите на Ню Йорк ще видят това и ще си кажат, че луди управляват града. Хайде де, не можете ли да се координирате по-добре?
 

В повечето градове броят на колите по улиците се е удвоил и утроил пред последното десетилетие. Това се разглежда като следствие на наложения американски модел на градския живот. Мисли ли се в Съединените щати по този въпрос?
Други градове не бива да повтарят нашите грешки. Ако погледнете Детройт… дори те строят железопътна система, за да намалят използването на автомобили. Това е, което може да помогне на градовете на функционират по-добре. Един град наистина се нуждае от добре работеща транспортна система, ефективна мрежа от велоалеи и удобна система от улици, за да могат хората да се придвижват с ходене. Автомобилите не трябва да са приоритет. Това е, което трябва да направят градовете, за да не повторят нашите грешки.
Приоритетизацията на зелените площи, откритите пространства и градския транспорт – всички те следва да са отличителната черта на развития град на 21 век.

Каква е систуацията с придвижването в Ню Йорк?
Доскоро, отношението към транспорта в Ню Йорк не беше променяно от 50-те години на ХХ век. В основата си това беше подход гледащ през очите на шофьорите и подчинен на идеята да се ускорява колкото се може повече автомобилния поток. Тя си беше изживяла времето. Сега вече гледаме на 9600 километра улици на града като на наистина скъпа недвижима собственост. Как използваме тази собственост най-ефективно? Определено няма да изливаме повече бетон, асфалт и стомана, за да разширяваме си пътната мрежа. Просто трябва да сме по ефективни в начина по който харчим пари за оползотворяването на това улично пространство. Това означава три големи неща: създаване на велоалеи, бус ленти и удобни тротоари за пешеходците. Ходенето е най-здравословният начин за придвижване, освен колоезденето, и всеки трети нюйоркчанин го използва. Проблем е намирането на място, където да поседнеш. Осигуряването на обществени места, където да можеш да седнеш е много трудно. А това е много важно. Трябва да ги направим атрактивни. Трбват ни места, на които хората искат да са.

В Ню Йорка имаше опити да се подобри средата за слепите хора. Вашето виждане за достъпа на хората затруднени с придвижването?
Всички ние само временно не сме затруднени. Така че идеята за задоволяване на изискванията на всеки е част от създаването на един класен град. Открихме, че когато рампите за достъп бяха монтирани, те облекчиха придвижването на всички. По аналогичен начин, когато изградихме велоалеите и сложихме пешеходни острови, за да съкратим дължината на пешеходните пътеки, за старите хора и децата пресичането за тях стана много по-лесно.

Имаше ли много съпротива срещу превръщането на Таймс скуерър в пешеходна зона? Как убедихте шофьорите да не се съпротивляват?
Направихме първият си проект през 2007 година. За един уикенд превърнахме един голяма автомобилен паркинг в пешеходен площад. Боядисахме бордюрите в зелено и поставихме маси и столове.  Това даде на нюйоркчани усещането, че промените в града са реални. Идеята за един зелен град трябва да се направи реалистична. По много начини Таймс скуеър беше световен кръстопът, но всъщност беше много мръсен. Хората, които идваха да се полюбуват на светлините му виждаха само автомобилния хаос. По улиците има много енергия. Това е характерно за Ню Йорк. Хората живеят в градове, защото искат да са близо до други хора. Пешеходизирайте града.

Ню Йорк отдели ленти за автобусите през 2008 година. През 2007 година средната им скорост е била 7 км. в час. Каква е сегашната ситуация?
Автобусите, доскоро, бяха бедното сираче на транспортната мрежа. И не е изненада, че до 2007 г. Ню Йорк беше с най-бавната автобусна скорост в Съединените щати. Сега имаме 3 милиона души, които всекидневно използват автобус. Много е важно, че ние изведохме като приоритет транспорта на тези хора. Променихме дизайна на нашите улици, за да създадем ленти за автобусите и сигнализация на кръстовищата. Използваме камери за трафика, за да държим линиите чисти от автомобили. На месец глобяваме около 7000 шофьори, които влизат в бус лентите. Приоритетът на бус лентите е белег за ефективен град. Автобусите превозват повече хора, така че те са по-важни от хората, които се возят сами. Особено важно е това да става бързо и евтино. Строежа на линии на метрото е много скъпо. Ню Йорка има голяма подземна мрежа с 469 спирки. Строителството им обаче отне много време.

В. Хинду, Индия (със незначителни съкращения)

 


ПОСЛЕДНИ ИНТЕРВЮТА:

ЗБИГНЕВ БЖЕЖИНСКИ: В СВЕТА ВЪРВИ ПРОЦЕС НА ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЯ

ДАЛАЙ ЛАМА: КОРУПЦИЯТА Е ВИД НАСИЛИЕ

ВАЛЕНТИН СТОЯНОВ: БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА ИГРАЕ ПО-АКТИВНА РОЛЯ В МАКЕДОНИЯ И СЪРБИЯ

ФАУДЖА СИНГХ – ДЕСЕТ ВЪПРОСА КЪМ СТОГОДИШНИЯ МАРАТОНЕЦ

ДЖАКИ ГИНГРИЧ – КУШМАН ЗА ПЕТТЕ ПРИНЦИПА НА УСПЕШНИЯ ЖИВОТ

ЛЕХ ВАЛЕНСА: НЯМА ЛИДЕРИ, КОИТО ДА ПОВЕДАТ НАРОДИТЕ СЛЕД СЕБЕ СИ

МАТИАС ХЬОПФНЕР: ВЪТРЕШНИЯТ РЕД И ПРАВОСЪДИЕТО ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СА ПРОБЛЕМНИ

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=4344

Posted by on мар. 10 2012. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.