Детелина Спасова: Празните приказки и обещания не могат да нахранят гладните

Детелина Спасова е родена на 13.07.1981 г. в град Перник. Завършила е Езикова гимназия с френски и английски език в родния си град. Дипломира се в Нов Български Университет, специалност “Политология на френски език”, като през 2003 година е учила и един семестър в Бургундския университет в Дижон, Франция, по програма Сократес/ Еразмус.

През есента на 2006 г. завършва магистърска програма по Дипломация и международни отношения отново в НБУ.
Като студент в специалност “Политология” провежда практическия си стаж в МСДС. Член е на сдружение „Общество за нова България”. Неомъжена е.

 

Едно интервю на Мария Иванова

 

Преди две години сте завършили политология, как бихте характеризирали политическия елит у нас днес?
За да не се превръщам в жестокия съдник, искам само да припомня, че според Конституцията на България, хората, които управляват страната, сиреч, представителите на този политически елит, трябва да представляват, и което е по-важно според мен, да защитават интересите на народа. А българските политици много умело заобикалят това си задължение. Те трябва да си дадат сметка, че народът ги избира, за да му служат и очаква от тях действия и конкретни резултати, а не да обслужват само собствените си интереси. Кому са нужни празни приказки и обещания, те не могат да нахранят гладните.

Как оценяванете управлението на тройната коалиция?
Съвсем накратко ще кажа това, което бих казала за всички партии и коалиции, участвали в  управлението от началото на прехода до сега: обещания и сладки приказки много и всякакви, резултати-нулеви. Според мен е важно да се отбележи, че един от участниците в тройната коалиция е етническа партия, която обаче в годините на прехода неизменно намираше своето място в управлението на страната.

Може би това, с което ще бъдат запомнени днешните управляващи е фактът, че по тяхно време България е станала пълноправен член на ЕС и с всичи последици от това.

Усетиха ли въобще българите, че са в Европейския съюз от началото на годината?
Наблюдавам една такава тенденция сред българското общество, че много хора всъщност не са наясно с ролята, функциите на Съюза и изобщо що е то ЕС. Смятам, че тази неинформираност на българите ги кара да имат едно по-негативно отношение към членството на България в ЕС. Когато това се промени, тогава те ще могат да преценят по-точно негативите и позитивните страни на участието в подобен Алианс. А за да усетят на практика, че страната ни е членка на ЕС, трябва да мине време, може би дори години. Но хубавите неща стават бавно. 

Каква ще е ролята на Бойко Борисов на следващите избори?
Влизането на партията на Бойко Борисов в следващия Парламент е 100% сигурно. Поради една или друга причина към момента Борисов се ползва с голямо доверие от страна на голяма част от общество, а това означава и достатъчно гласове за ГЕРБ. Според мен отново ще наблюдаваме това, което се случи на парламентарните избори през 2001 г., както и на последните избори.

През 2001 г. се появи “феноменът” НДСВ, който за съвсем кратко време спечели доверието на гласоподавателите. Но защо се получи така? Защото начело на движението беше Симеон Сакскобургготски и всъщност хората гласуваха за неговата личност, а не за НДСВ като партия, не за идея, програма и т.н. Просто хората търсеха нещо ново, различно, нова политическа фигура и я намериха в лицето на Царя.

На последните избори пък разковничето се оказа АТАКА. Тя влезе в Парламента, защото беше по-различна формация от традиционните политически партии т. е. избирателите може би са открили някаква нова идея или нещо друго, което ги е накарало да повярват в това, което проповядваше тази партия. А много от тях гласуваха просто заради Волен Сидеров.

Така че смятам, че подобно нещо ще се случи и на следващите избори. ГЕРБ ще влезе в Парламента, защото нейният лидер е Бойко Борисов.

 

Атака ще трупа ли още симпатизанти или напротив?
Напротив. Смятам, че времето на АТАКА отминава и много скоро хората ще си дадат сметка и ще осъзнаят, че няма място за подобни партии в България.

Стажът ви е бил в МСДС. Смятате ли, че младежките структури на партиите у нас играят важна роля?
Естествено, че е така. Смятам, че тяхната основна задача е да обучава, да подготвя, а защо не и да стимулира младите хора за участие в политиката. Младежките структури наистина трябва да са като школа за младежите, които са решили да се занимават с политическа дейност. Мисля, че би трябвало да има по-активно сътрудничество и дори приемственост между дадена партия и младежката й структура. На практика обаче не във всички младежки организации има толкова добре развита дейност, много често някои хора са там по друга линия – роднинска, приятелска и т.н.
Като млад човек завършил дипломация, какво ви е мнението за процеса в Либия?
Не само като човек, завършил дипломация, но и най-вече като български гражданин, мнението ми не се различава от всеобщото виждане по този проблем. Не е нужно да си завършил дипломация, Право или каквото и да било, за да си дадеш сметка, че става въпрос за голяма несправедливост и жестока гавра с българските медицински сестри. И е жалко да го признаем, но за да се стигне дотук, наистина можем да говорим за голяма грешка или пропуск от страна на българската дипломация в даден период от време. Мен ме учудва фактът, че за проблема в Либия започна да се говори едва преди най- много 5 години. И чак тогава широката общественост бе информирана по-подробно за случващото се там. Но каквото и да кажем сега, колкото и да търсим вина, на нас, обикновените граждани ни остава само да ги подкрепяме и да се молим за тях. Аз лично силно се надявам Съдът на Джамахирията да се покаже като независима институция и вярвам, че няма да се стигне до изпълнение на смъртните присъди и медиците ни ще бъдат оправдани. Още повече, че това вече не е проблем само между България и Либия.  

Какво научихте от престоя си във Франция?
Първо нека да кажа, че престоят ми във Франция е доста важен и интересен период от моя живот. Там учих един семестър като студент по програма Еразмус т. е. това беше част от обучението ми в програма “Политология” в НБУ. Интересното е, че заминах за Франция няколко месеца след двуседмичен стаж в Брюксел и затова имах възможност да направя сравнение между две страни, които са едни от основните политически актьори не само на европейската, но и на международната политическа сцена. А и хубавото на този обмен е, че се запознаваш с много хора – всякакви и от всякъде.

Какво научих от престоя си във Франция?

Освен това, което всички знаят, че Франция е изключително красива и подредена страна, разбрах, че там е намерена правилната формула на управление, на действие. Там всеки си е намерил мястото, знае защо е на това място и какво се очаква от него. За французите мога да кажа, със съжаление и малко завист, че те са много активни участници в обществения живот и имат твърда гражданска позиция. Те са доста непокорен народ и наистина знаят как да се борят за своето и как да защитават интересите си. Като пример ще спомена, че докато аз бях там, се заговори за реформи в пенсионната система и за въвеждане на промени в образованието. В продължение на близо 2 седмици цяла Франция буквално беше блокирана. Организираха се стачки, правеха се шествия. Стачкуваха железниците, летищата, администрацията, студентите. Придвижването от една точка до друга беше абсолютно невъзможно. Не че това е правилният начин за протест, но е протест и за тях това е начинът да се опълчат.

А иначе като манталитет са много по-различни от нас, много по-затворени са, много по-консервативни, по-прагматични. Поне в Дижон е така, тъй като това е столицата на областта Бургундия и местните французи се изживяват като представители на стари аристократични родове. В Париж е доста по-различно, разбира се.

Вие сте член на сдружение „Общество за нова България”, каква е дейността Ви в Перник?
Да, член съм на ОНБ от съвсем скоро и всъщност структурата в Перник няма все още завършен вид. Но това, което си поставяме за цел и към което ще се стремим е привличането на млади хора от региона. Трябва да убедим младите хора да бъдат активни участници в обществения живот на страната, да са по-смели, по-инициативни, по-борбени, за да докажат, че са достойни да бъдат наричани “бъдещето на България”.

Какви книги четете, имате ли любим автор?
Обичам да чета почти всичко. Във всяка книга човек може да открие нещо полезно за себе си и затова се опитвам да не се ограничавам в някакъв определен жанр. Това се отнася и за авторите и също не мога да кажа, че имам любим такъв. Но в момента чета Талев – “Гласовете ви чувам”. Много харесвам неговата четирилогия и с удоволствие я препрочитам.


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

Преди 10 години виках „боклуци” по площадите, днес съм дълбоко разочарован от десните

  

Ива Николова: БЪЛГАРИТЕ СМЕ ЛЮБИТЕЛИ НА МЪЛЧАЛИВАТА СЪПРОТИВА

 

Рафаел Дел Рей: България трябва да се насочи към износа на стоки и услуги в ЕС

НОРА БОЖИЛОВА: ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ СЕ НУЖДАЕ СПЕШНО ОТ НОВИ ЛИЦА  

 

ПЛАМЕН АТАНАСОВ: ЩЕ ИМА СМЕНИ В ПРЕЗИДЕНСТВОТО И КАБИНЕТА ЗАРАДИ ДОСИЕТАТА

 

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=220

Posted by on фев. 2 2007. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.