Две седмици до президентските избори в Австрия – в очакване за фотофиниш

avstria-izbori-2

Две седмици до повтарянето на втория тур на оспорваните президентски избори в Австрия между кандидата на Австрийската Партия на Свободата (АПС) Норберт Хофер и независимият кандидат, подкрепян от Партията на Зелените, Александър ван дер Белен, очакванията са отново за фотофиниш.

На 15 ноември официално, за трети пореден път тази година, започна предизборната борба на кандидатите. Ван дер Белен, подкрепян както от Зелените, така и от партиите на естаблишмента и от сдружението на индустриалците в Австрия, събра на първата публична кампания 400 симпатизанти. Между тях Отмар Карас, политик от Австрийската народна партия и зет на бившия австрийски президент Курт Валдхайм, бившата председателка на Либералния Форум, Хайде Шмид, представители на австрийската индустрия и разбира се лидерката на Партията на Зелените, Ева Главишник. Предизборната кампания на АПС , от друга страна, въпреки вече известните производствени дефекти в пликовете за дистанционно гласуване и наложилата се промяна на датата за провеждане на втория тур от 2 октомври на 4 декември, започна още на 10 септември в Уелс, Провинция Горна Австрия, като предизборното тържество събра 5.000 симпатизанти.

И двамата кандидат президенти залагат на традиционни ценности като фокус на предизборните плакати. Норберт Хофер, който е евангелист, предизвика интереса на австрийското общество със слогана “С Божията помощ”. Хофер заявява, че ако бъде избран за президент изречението ще е част от клетвата му по време на официалната церемония при влизане в длъжност. Той самият цени католическата църква – жена му и децата му са католици, а той е приел протестантството, защото при него и жени могат да бъдат свещеници. Александер ван дер Белен е изявен атеист.

avstria-izbori-1

Първият телевизионен дуел между двамата кандидати се състоя на 17 ноември, където те отговаряха в студиото на Телевизия АТ24 (oe24) на въпроси на зрителите. В отговорите дадени от Хофер и ван дер Белен пролича различието в позициите им, както по вътрешно политически въпроси, така и по темите отнасящи се за ЕС, САЩ и Русия. Изборът на Тръмп за 45ти президент на САЩ двамата кандидати приемат като легитимен избор на американския народ, Хофер е поздравил лично новоизбраният президент елект , но не се описва като негов фен. Очакванията му са за сближаване на отношенията между Русия и САЩ, което би имало положително отражение върху европейската икономика. Ван дер Белен от друга страна предупреждава за едно прекалено сближаване на двете големи световни и сили и призовава за по-тясно сътрудничество между страните на ЕС за защита на своите интереси. Победата на Тръмп е свързана и с получилия отново актуалност въпрос за създаване на единна европейска армия, независима от НАТО. И двамата австрийски кандидат президенти подкрепят тази идея. Друга темата вълнуваща австрийското общество, е тази за референдум в Австрия за излизане от ЕС. Докато за ван дер Белен тази тема е табу, Норберт Хофер вижда две причини въз основа, на които такъв референдум би бил задължителен. Едната е ако Турция бъде приета за членка на ЕС и другата е ако ЕС се превърне в централистична организация, която отнема пр суверенитета на националните парламенти на страните членки. Границите с Турция според Хофер ЕС трябва да защитава сам , със свои сили , а не да сключва странни сделки с Турция и Ердоган. Хофер подкрепя и отпадането на санкциите срещу Русия, които и за двамата кандидати имат неблагоприятно отражение за икономическото развитие на Европа. СЕТА е темата, към която Хофер и ван дер Белен имат противоположни позиции. Докато Норберт Хофер продължава да настоява за общонационален референдум преди ратифицирането на договора, кандидатът на Зелените вижда в СЕТА положителен импулс за австрийската икономика. Групата на австрийските индустриалци, организирани около предизборната кампания на ван дер Белен, са ръководени от интересите им за защита на СЕТА и срещу евентуален Öxit, излизане на Австрия от ЕС, който Норберт Хофер не плакатира интензивно, но и не изключва като възможност ако той бъде избран за президент на републиката. Миграционната криза остава друга основна тема в австрийската предизборна кампания. Докато ван дер Белен защитава про Меркел курс и политика на отворени врати за мигранти към Европа, Хофер предлага изграждане на бежански лагери в Северна Африка, където с финансова помощ от ЕС да се създадат условия и инфраструктура, включително детски градини и училища, за бежанците от кризисните райони в Близкия Изток.

Поредицата телевизионни дуели между двамата кандидати продължава в дните до 4 декември. За разлика от приключилите преди седмица президентски избори в България, австрийските колеги на българските кандидат президенти изразяват ясно и конкретно позициите си по актуалните външни и вътрешни политически и икономически теми. Интересът на международната общественост от изхода на тези избори е огромен, не на последно място поради продължаването на ефекта на доминото в поведението на избирателите започнал с Брекзит, изборът на Доналд Тръмп и високата вероятност за победа на следващ анти-системен кандидат в лицето на Норберт Хофер.

  Мирослава Димитрова – Козлеков

20 ноември 2016 г.

Общество.нет (цитирането на изданието и активните линкове са задължителни)

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=13377

Posted by on ное. 20 2016. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.