Дан Шехтман: В Израел има 7 университета, у вас са 52

Израелският професор Дан Шехтман е Нобелов лауреат за 2011 година за откриването на квазикристалите. Освен това той активно преподава технологично предприемачество в Израел. Репортерът на телевизиа Беи Ай Ти Божидар Николов се срещна с него, за да разбере повече за възгледите му за здравния сектор в родината му и в България, както и за философията му за света и предприемачеството, специално за предаването „О! Здравей“. 

 

В Израел има голям подем в развитието на технологии от всякакъв характер, включително в здравния сектор. Каква е ролята на технологичното предприемачество в това и в страната като цяло?
– Има няколко фактора, които са в основата на превръщането на Израел в така наречената „стартъп нация“. Първият са добрите университети. Сериозните академични университети. За разлика от България, където няма никакво разграничаване между видовете университети, а имате 52 университета или нещо подобно…
В Израел имаме само 7 стриктно академични университета и много колежи. Има ясно разграничаване между университетите, в които се извършва изследователска научна дейност и колежите. В колежите хората учат, а преподавателите обикновено не се занимават с изследователска дейност. В университетите всеки разполага с достъп до лаборатория и трябва да извършва научна дейност на високо ниво. Никой не може да получи по-висока степен, ако не произвежда, така да се каже, достатъчно добри научни публикации за определен период.
Това е първо. Добро образование. В Израел, когато човек завърши докторска степен в определена сфера, не може веднага да стане професор. Първо трябва да замине зад граница и да специализира в добра лаборатория, институт или друг университет за поне 2 – 3 години. И едва след това може да кандидатства. Ако кандидатурата сполучи, чак тогава човек може да получи преподавателско място в университет в Израел. Процесът е много труден и затова професорите в Израел обикновено са много добри.
Това е единият фактор. Друг фактор е характерът на хората в Израел, нашата народопсихология. Те се учат как да мислят, не как да помнят. Това е голяма разлика между България и Израел. Тук хората ги учат само да помнят факти, а в Израел – как да мислят и то независимо. Ние окуражаваме хората да задават трудни въпроси и да измислят идеи. Идеи, които може и да не са най-добрите, но е важно хората да имат смелост да ги изказват и защитават. Хората в Израел се изявяват, искат да прекрачват границите.
Важен фактор е и военната служба. Армията днес, особено в Израел е високотехнологична. Тя е каймакът на високите технологии. Много, много войници изучават информационни технологии, учат как да водят кибер война и как да поддържат кибер сигурност, разработват нови видове оръжия… И когато приключат със своята служба, те са завършени експерти, които са добри за армията, но и за цивилни цели.

След службата, тези войници вече са възрастни. Когато са постъпвали са били на 18 или 19 години, служили са поне 3 години и след служба, те вече са отговорни хора. Много от тях знаят как да водят други хора. Освен това те са вече зрели. Не отиват в университета, за да си играят. Няма купони, те отиват там само, за да учат. Мнозина от тях са женени, имат отговорност към семействата си.

– А що се отнася до здравния сектор в Израел в частност и за иновациите в него?

– Нека първо да разкажа каква е здравословната ситуация. Тя не е идеална. По-голям бюджет е необходим за развитие на болниците, за повече легла, за повече оборудване. Но ако погледнете резултатите, средната продължителност на живота в Израел е сравнително много висока – 82-83 години. Тук тя е 75 години. Голяма разлика. Има общо със здравната система. Много хора в Израел са дошли от държави, в които системата е лоша. Места, на които очакваната продължителност на живота им е щяла да бъде много ниска. Идват в Израел и доживяват до над 80-годишна възраст. Има общо с качеството и достъпността на здравната система. Имаме национално здравно осигуряване. Всеки е осигурен, независимо дали плаща или не. Това означава, че аз плащам повече, а хората, които нямат възможност, не плащат. Но здравето е за всички, независимо от възраст и пари. Всеки може да отиде в болница и да бъде приет или просто да се пригледа. Достъпността е много важна.
А що се отнася до иновациите в сектора? Има няколко фактора. Един от тях разработването на нови лекарства. Ние работим в тази насока, не е лесно… Немалка част от изследванията се правят в университетите, например в моята алма матер – Израелския технологичен институт „Технион“, Института „Вайсман“. Имаме и огромна фармацевтична компания „Тева“, на иврит името означава „природа“. Те разработват свои собствени продукти за глобалния пазар. Това е що се отнася до лекарствените продукти.
Да поговорим за оборудването. Израел разработва уреди, импланти, средства за сканиране на тялото с ниски нива на радиационно облъчване. Правителството подкрепя няколко проекта за разработване на подобни скенери, защото това е важно подобно оборудване има не толкова вредно влияние върху тялото.
Има много малки компании, стартъпи, които също разработват устройства за операции, компютъризирани системи за по-точни интервенции. Има компании, които произвеждат импланти за сърцето и за артерии, както и най-различни други видове, например за кости. Има голяма активност в тази област. Това е добре разработена сфера. Имаме много хора, които са учили биология в университета. Те също оказват голяма подкрепа с нови идеи и проучвания.

– Можете ли да коментирате и здравната система в България? Вече споменахте за нея, за продължителността на живота, но какво е мнението ви от вашия опит?

– Трябва да призная, че не съм запознат в детайли с вашата здравна система, но да поговорим по принцип – как трябва да изглежда една здравна система според мен. На първо място достъпност за всички. Второ – отлично образование за лекари и медицински сестри, санитари. Инвестиции в модерно оборудване; строене на повече и по-големи болници, както и поликлиники навсякъде. Всяко малко населено място трябва да разполага с лечебно заведение с подходящ екип и с най-важните уреди. Не непременно най-високотехнологичното, но… Не е нужно навсякъде да има ядреномагнитен резонанс, но трябва да са налични най-базовите уреди за спешни случаи и за разпространените здравословни проблеми. Ивнестирането в здравната система е също толкова важно, колкото и инвестирането в образователната система. Това са двете основни звена за инвестиции за всяка страна – образование и здраве.

– Как мислите? Може ли здравето само по себе си да бъде разглеждано като продукт и да бъде развивано, менажирано и маркетирано?
– Не мисля, че здравето е продукт. Това е услуга. Услуга, която държавата дължи на всяка личност – гражданин на тази държава или не – на всяка личност в страната. Това е жизненоважна услуга за всички, независимо от това дали могат да заплащат за нея или не. Здравната система трябва да бъде непрекъснато развивана и разпространявана в цялата страна.

Цялото интервю с проф. Дан Шехтман  Би Ай Ти в предаването „О!Здравей“

19.05.2017

Общество.нет (цитирането на изданието и активните линкове са задължителни)

Мненията на редакцията и на автора/ите могат да не съвпадат.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=13484

Posted by on май 19 2017. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.