ДАНИ ЛУБРАНИ: ЕДНА ПОЛИТИКА НЕ БИВА ДА СЕ ИЗГРАЖДА ВЪРХУ СТРАХ

Dani LubriniБАРОНЕСА КАТРИН АШТЪН Е МНОГО ГЛУПАВА ЖЕНА, КОЯТО НИЩО НЕ ЗНАЕ И ОСВЕН КАК ДА СЕ УСМИХВА, НИЩО ДРУГО НЕ УМЕЕ, КАЗВА ОЩЕ ВЕТЕРАНЪТ НА ИЗРАЕЛСКАТА ПОЛИТИКА

В Израел наричат 87 годишния Дани Лубрани – “пазителят на тайните“. В продължение на повече от 60 години той е таен съветник на всички министър-председатели на страната, като се започне с първия премиер на Израел – Давид Бен-Гурион и чак до наши дни, когато съветва Бенямин Нетаняху. Въпросите от неговата компетентност включват връзките с ислямския свят и Африка. През 1971-1978 е посланик на Израел в Иран и в това си качество е в близки отношения с последния ирански шах – Реза Пехлави и неговото семейство. Едва наскоро Лубрани за пръв път се съгласи да говори пред медиите.

Господин Лубрани, може ли да се спре Иран от придобиването на атомна бомба?

Иран ще има атомна бомба, независимо дали на някой това харесва или не. Работата е в това, че не само официален Техеран, но и почти всеки иранец е убеден, че страната му има право да притежава собствено ядрено оръжие. „Ако Индия, Пакистан и Израел имат такова оръжие, то защо ние да нямаме?!“ – казват те. Въпросът всъщност се заключава в това, как Иран ще се държи с пръст на „ядреното копче“. В този смисъл, мисля, трябва да се поразтревожим това да не са ислямски фундаменталисти.

Това възможно ли е?

Да. Сложно е, може да се разглежда като опит за намеса във вътрешните работи на страната, но е възможно, така както в Иран има здрави сили, на които просто не достига подкрепа, а народът на Иран отдавна иска промяна. До някаква степен, го искаше до подписването неотдавна на договора в Женева. В очите на значителна част от хората сегашният режим в немалка степен загуби своята легитимност, а икономическите проблеми засилиха това усещане. Затова санкциите срещу Иран имаха такова значение. Жалко, че американците и европейците не проявиха достатъчно разсъдък и твърдост при преговорите. Ако ги бяха проявили, и договорът можеше да бъде доста по-добър, отколкото този, който беше подписан.

Смятате ли тактиката на сегашния министър-председател Нетаняху, който заради Иран е дори готов за конфликт със САЩ, за правилна?

Мисля, че по този въпрос той действа правилно. Ние не бива да се страхуваме от конфликт с Америка. Още Бен-Гурион казваше, че една политика не бива да се изгражда върху страх.

Какво мислите за евентуален удар по иранските ядрени обекти?

Еднозначно съм против. Това е вариант, който може да се използва едва в най-последния момент.  Той в никакъв случай не трябва да бъде застрашен.

Как оценявате изявлението на Шимон Перес, че е готов да се срещне с Рухани?

Знаете ли, той е на такава възраст, че вече може да говори всичко каквото си поиска.

Все пак, каква беше грешката на американците и европейците в преговорите?

В това, че изначално взеха прекалено мека, практически капитулантска позиция. Няма съмнение, че този рунд иранците спечелиха почти безпроблемно. Те спечелиха 6 месеца и 7 млрд. долара, които използваха за увеличаване на своите възможности за създаване на атомна бомба. Проблемът е в това, че иранците са много по-изкусни във воденето на преговори от американците. Те са умни, познават Запада много по-добре, отколкото Запада познава Иран – те са майстори на двусмислените формулировки. Иранците много бързо разбраха, че могат да постигнат с американците удобно за тях споразумение, което да позволи на сегашното ръководство на страната да остане на власт. Те всъщност спечелиха, в момента, когато разбраха, че преговорите с тях ще води именно баронеса Катрин Аштън – много глупава жена, която нищо не знае и освен как да се усмихва, нищо друго не умее.

Ексклузивно интервю за в. Кавказ

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=8451

Posted by on ян. 8 2014. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.