ДАНИЕЛ ЙЕРДИН: ГОЛЕМИЯТ ГУБЕЩ МОЖЕ ДА Е ЕВРОПА С НЕЙНАТА СКЪПА ЕНЕРГИЙНА СТРАТЕГИЯ

Daniel YerginКогато Даниел Йергин говори, петролните пазари и играчи слушат. Роден е в Съединените щати през 1947. Носител е на наградата Пулицър. Световноизвестен икономист. Съосновател и председател на Кембриджката изследователска енергийна асоциация. Автор на книгите „Наградата: епичното търсене на петрол, пари и власт“ и „Търсене: енергия, сигурност и създаването отново на модерния свят“.  Интервю за индийския вестник „The Times“

Когато говорим за местно развитие, доколко шистовия газ е отговорен за водния дефицит?

Първият въпрос на който трябва да се отговори е дали има или няма шистов газ. В момента се правят много усилия, изследвания да се намалят водните нужди при фракинга. Не следвайте сляпо Запада. Трябва да се вземе решение и тогава да се търси най-добрият начин за изпълнението му, да сте сигурни, че обществото е на ваша страна, еколозите трябва да се произнесат, това изисква много експертиза.

Как фракинг революцията влияе на политиката на силата и на цените?

Фракинг революцията в Съединените щати вече има голямо влияние и ще има още по-голямо, когато революцията се разпростре отвъд Северна Америка. Вместо вносител на природен газ под втечнена форма, сега САЩ имат толкова много газ, че може да стане износител. Азиатските страни  с нетърпение чакат американския втечнен газ, защото ще се промени системата на цените, и те се надяват към по-ниски нива.  Американският внос на петрол падна драстично. Ако не беше огромният ръст на американски петрол от фракинг, може да сме напълно сигурни, че двете неща щяха да са различни. Санкциите върху иранския експорт щяха много по-трудно да се осъществят. И, като цяло, щяхме да сме свидетели на много по-високи световни цени на петрола, може би дори петролен шок.

Означава ли това, че идва края на традиционния петрол?

Световната жажда за нефт ще продължи да расте стабилно през следващите десетилетия. Но не в развития свят, където вече наблюдаваме „пик на търсенето“ – спиране на сегашните нива и намаляване на потреблението, застаряващо население и по-икономични коли. Големият растеж ще дойде от развиващите се пазари, като Китай и Индия, в резултат на повишаването на доходите и все повече и повече хора, които има собствени автомобили. А това ще доведе до предизвикателства с осигуряването на доставките. Ще създаде и гигантски задръствания! Но виртуалният монопол на петрола върху транспортния сектор ще ерозира по някакъв начин под напора на природния газ и електромобилите.

Как природния газ, възобновяемите източници и натиска заради въглеродните емисии ще застрашат петролната верига?

По отношение на природния газ, веригата е същата като при петрола. Но нарастващата достъпност на газа е водеща, и в Китай, и САЩ, влизането на природния газ на пазара на горива за далечен стокообмен се конкурира с петрола. Големите възобновяеми – вятър и слънце – се конкурират основно с природния газ, въглищата и водата. Но може би големият конкурент на нефта ще са био-горивата за автомобилите. Притесненията за въглеродните емисии се превърнаха в голям фактор за новите стандарти за новите стандарти за икономичност на автомобилите. Кола, която минава 100 км. с 5 литра, вместо 50 км., използва по-малко гориво и отделя по-малко въглеродни емисии.

Със сигурност това ще промени баланса на силите. Ще има губещи и печелещи?

Изненадващо е, че през последните 5 години Съединените щати са големият победител. Тази неконвенционална революция създава повече от 2 милиона работни места. С цени на газ на 1/3 от европейските и 1/5 от японските това дава на американската промишленост истинска конкурентоспособност. Големият губещ може да е Европа с нейната скъпа енергийна стратегия. Ако цените на петрола паднат с $15 или $20, това би стимулирало световната икономика, но би създало много проблеми за страните, които са тежко зависими от енергийните си приходи, като например Русия, най-малкото половината бюджет на която идва от петрола и природния газ.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=8516

Posted by on ян. 15 2014. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.