ГРУПИТЕ: КОЙ СЕ БИЕ НА МАЙДАНА

Maidan 4Двама украински журналисти проучват състава на групировките, които окупираха центъра на Киев и основно водят бойните действия на опозицията

Протестното общество е съшито на принципа на одеяло от парчета. По-нататъшната цялостна самоорганизация на майданиния народ така и не се получи: те са разделени на касти, в зависимост от „строгостта“ на обществената организация, която представляват. Младежките отряди с романтичните наименования „Викинги“ и „Нарния“, които  след като трябваше да напуснат столичната държавна администрация, трябваше да се скитат по другите завладени сгради, но място така и не си намериха: днес не е до романтици. „Взгляд“ научи каква е вътрешната структура на украинския Майдан.

САМООТБРАНА

Създадена е на 11 февруари по заповед на „коменданта“ на Майдана – Андрей Парубий. Той координира и нейните действия. Заместници са  Николай Величкович и Андрей Левус, а също така съветникът по обществената безопасност на Майдана Анатолий Ведмид.

Основната структурна единица е „стотицата“ (от 70 до 150 души). Тя се състои от „десетици“  от по 8-12 души, които могат да се обединяват в „чета“ (3-4 десетици). На практика в „стотицата“ влизат по-малко активисти. Общо такива при Самоотбраната са 39.

Непартийни са, но стотиците могат да се подчиняват на политически сили: например „Свобода“ има „Стотицата Святослав Храбрий“, които са завладели Киевската градска администрация. Има още „казаческа“, „медицинска“, „афганистанска“, „бойковска“, „гуцулска“, „волинска“, „кибер“ стотица (последната „работи“ изключително в интернет). Но имат и неофициални подразделения.

Използват тояги, сапьорски лопати, коктейли Молотов, метални щитове, патрони със сълзотворен газ и палки. Активистите са облечени в униформата на Бундесвера, носят военни каски.

СЛУЖБА ПО БЕЗОПАСНОСТ

Отряд от 20 души следи активистите да не получат подкупи, охраняват сцената. Бойците са облечени в черни униформи, подобна на тази, която носят подразделенията на ведомствената охрана на МВР – „Титан“. Носят и бронежилетки, въоръжени са с газови патрони и пистолети.

Maidan 2

ОБЩО ДЕЛО

Лидерът на движението – Александър Данилюк избяга от Украйна във Великобритания. Десните радикали се прославиха със завземането на Киевската градска админстрация, Министерството на аграрната политика и прехраната, Министерството на правосъдието. В конфликт са със „Свобода“. В частност при освобождаването на аграрното министерство между активистите на движението и освобождаващите сградата сили на „Самоотбрана“ избухва бой с прилагане на травматично оръжие.

Екипировка и въоръжение: военна униформа, каски, маски, палки.

КУПР

Коалицията на участниците в Помаранчевата революция се ръководи от Сергей Мелниченко. Организацията е първоизточник на протестите, влиза в Съвета на Майдана. Няма постоянно членство, призовава за „развитие и умножаване на постиженията на „Оранжевата революция“. Провежда акции извън Евромайдана. В частност протести около Лукяновския затвор.

ЖЕНСКАТА СТОТИЦА

Съществуват минимум три „феминистки“ организации. „Първата женска“ се ръководи от правозащитничката Ирма Крат. В конфликт са със „Свобода“ и искат свобода за Юлия Тимошенко. В друга „стотица“ се тренират момичета, които искат да „участват в ръкопашен бой“. „Самоотбрана“ имат своя „женска стотица“.

Maidan 3

 ДЕСНИЯТ СЕКТОР

Формално влизат в „Самоотбрана“. Командир е полковник Дмитрий Ярош, негови заместници са Андрей Стемпицкий („Летец“ тъй като е учил в Харковското военно училище за пилоти) и Николай Карпюк („Таран“, фактическият ръководител на УНА-УНСО). Де факто „Секторът“ е обединение на военно-патриотични радикални организации  – „Тризъбец“, „Патриоти на Украйна“, СНА, УНА-УНСО, „Белият чук“. Участват футболните фенове с националистически възгледи. Целта е „защита на страната от вътрешни окупатори“.

В структурите и влизат отрядите „Първата барикада“ и „Втората барикада“ (която е леко въоръжени), „Химиците“ (правят коктейлите Молотов) и „Гармашите“ (те се хвърлят срещу милицията), „Групата Т“, „Костенурките“. Най-фанатичните са „Викинг“ и „Белият чук“ (състои се от скинхедс). Подразделенията се командват от хора с псевдоними като  „Иранеца“, „Трънката“, „Фашиста“ и „Мелбата“ (за последният е известно, че е два пъти осъждан).

Въоръжение палки, камъни, коктейли Молотов, арматура, тояги с пирони, вериги с тежести накрая, фоерверки, катапулти.

УНА-УНСО

Влизат в структурата на „Десния сектор“, но се държи настрана. Това е партия на дясното радикално крило с дълга и  неспокойна история, нейните бойци са участвали в Приднестровския конфликт (на страната на Приднестровието), в Грузинско-абхазската война (на страната на Грузия), в първата Чеченска (разбира се, че са „играли“ за чеченците). На Майдане бойците на УНА-УНСО може да се отличат по емблемата на черния кръст с белите букви УНСО на червен фон. Фанатични и дисциплинирани. Именно към тях принадлежи загиналият на Майдана Михаил Жизневский.

Носят военна униформа. Воюват с обичайното за Майдана оръжие: хвърлят коктейли Молотов, камъни, носят щитове, палки.

Maidan

 ЧЕРНИЯТ КОМИТЕТ

Координатор е Богдан Тицкий. Принципът е хоризонтален (без фиксирано членство). Идеологията е в стадий на разработване (смесват се крайно леви с дясно- радикални идеи), целта е създаване на „представителен орган, който не подчинен на държавата“.

Действа чрез автономни групи от трима до десет души, които поддържат връзка по интернет. Знамето им е черно с три бели ивици.

СОЦИАЛ-НАЦИОНАЛНАТА АСАМБЛЕЯ

Общоукраинската социал-националистическа организация е известна с политическите си акция от типа на прякото действие. Създадена е на базата на организацията „Патриотите на Украйна“. И двете структури се ръководят от Игор Криворучко.  По време на събитията на Евромайдана СНА се изяви като една от организациите създали „Десния Сектор“.

С14

Дясно радикални младежи под ръководството на Евгения Карася от „Свобода“. Вдигнаха шум, протестирайки в хипермаркетите на КИЕВ. Носят униформи, каски, крият лицата си чрез шалчета и маски. В ръцете си носят черно-червените знамена на националистите.  Смятат себе си за „мобилна група за екстрено реагиране“, наброяват  до 20 души.

ВОИНИТЕ НА НАРНИЯ

За тях никой нямаше да научи ако не бе скандалът на 17 февруари: след изселването им от Киевската държавна администрация на „войните“ не им остана къде да ходят и пробваха да се върнат в сградата. В „Нарния“ влизат футболните фенове и радикали, отделили се от младежкото крило на „Свобода“. Има и откровени „бойци“, забелязани са  в нападенията над милицията и в провокирането на конфликти.

Автори: Андрей Кислов и Денис Скрипник

Материал на украинското издание „Взгляд“ –  (20.02.2014 г.)

Превод специално за Общество.нет – Борислав Ангелов (политолог)

Общество.нет-  цитирането и активните линкове са задължителни.

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=8866

Posted by on фев. 20 2014. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.