ГРИГОР МАЛЕВ: КОМУНИСТИТЕ ЩЕ ОПИТАТ ДА ПУСНАТ ПАРАТА НА НАРОДНОТО НАПРЕЖЕНИЕ ПРЕЗ СВИРКАТА НА ГЕРБ

ТРУДНО Е С ЕДИН ЕКСПЕРТ ДА НАЛАГАШ ПОЛИТИЧЕСКА ВОЛЯ, КАЗВА ОЩЕ ДОКТОР МАЛЕВ

Доктор Григор Малев е роден през 1957 г. в Пловдив. Завършва медицина в родния си град. Магистър по управление в здравеопазването. Депутат в 37 НС. В периода 1993 -95 е председател на СДС – Пловдив. Председател на сдружение „Коалиция съюз на демократичните сили”. Член на съвета на директорите на болница „Св.София” в София. Председател на новоучредената политическа партия Алианс на демократичните сили (АДС). 

 

Доктор Малев, в едно интервю за Общество.нет преди месеци направихте няколко прогнози за дясното, които към днешна дата са факт. Още ли е актуална поговорката, че пет куци коня не правят две нормални магарета по отношение на тандема СДС-ДСБ?
Абсолютно. Доказаха го изборните резултати. Постигнатите проценти са под половината от тези за миналия парламент. Останаха куците коне, които имитират дясна политика. Целта им е да объркат истинския десен избирател. Обаче капанът щракна и парчетата в СДС, създадени от Луканов, отблъснаха демократично настроеното поколение, което е било винаги искрено към Европа и европейските ценности. За съжаление процесите у нас не тръгнаха като в Полша, Унгария, Чехия. Там доминираха само демократични настроения, а частите от Солидарност – Полша, Демократичния форум – Унгария, които бяха проевропейски и пронатовски фракции, докато у нас доминират прокомунистическите фракции отцепили се от СДС.  

Синята коалиция, която първоначално афишира безусловно подкрепата си за ГЕРБ, редно ли е да извива ръцете на Борисов и да създава напрежение?
Твърде са малко, за да са в състояние да извиват ръце. Иван Костов е огромен разрушител и много опитен в игрите, които играе вече 20 години. И знае много добре, че ако  се прегърне с Бойко Борисов ще бъде удушен. Тъй като силния в момента е лидера на ГЕРБ. Мечтата на  Костов е да излиза от всяка ситуация с чист бял костюм като хвърля по другите. И точно поради тази причина СК ще поставя пред премиера неизпълними условия, като подготовката на два бюджета до края на септември например, които до края на годината няма да се изпълнят.
Мисля, че в края на краищата ще подкрепят правителството, макар и с условия. Ще се правят на доброжелателни и в същото време в резултат на неизпълнените им искания постоянно ще ритат Бойко Борисов по кокалчетата под масата на преговорите. Впрочем това е характерно и за РЗС. Безусловната подкрепа на АТАКА, според мен, цели дискредитирането на Борисов пред ЕНП и Европа. АТАКА е антинатовска, антиеврейска и се опитва да създава на българската държава проблеми с република Турция. Тя по същество е ултра-лява партия. Действията на Доган не трябва да се уеднаквяват с политиката на турската държава. Защото той си е производно на българските комунистически служби, а не на турските. 

 
Коя от тези партии – Синя коалиция, РЗС, АТАКА – първа ще предаде Борисов?
Естествено Синята коалиция. Пред Борисов стоят изключително тежки задачи. Очакванията към него са големи. Едва ли някой днес може да свърши цялата работа, колкото и хъс да има, т.к. държавата е Авгиеви обори. Много по-лесно е да ги запалиш, отколкото да ги изчистиш. Това много добре го знае Костов и другите, които са производни на БСП. Така че ще бъдат поставени много капани по пътя на политическа партия ГЕРБ. 
 
В този ред на мисли – нужно ли е да продължават пренията около досиетата ? Въпросът не се ли превръща в анахронизъм?
Тази тема трябва да продължи да е на дневен ред, за да може да се изгради настоящето и бъдещето трябва да се прочете страницата на миналото и да се затвори. Нужна е и определена лустрация. Братята Качински в Полша са нагледен пример за правилното решение. Първо извадиха всички досиета, като са достъпни в интернет. Това сложи край на спекулациите. Второ наложиха и определена лустрация със закон – родените до 2 август 1972 г. и служили в репресивните органи, които да не заемат държавни и политически постове. Това не е мъст, а справедливост. Така мисля. 

Как гледате на казуса „Божидар Димитров”?
Казусът се раздуха поради желанието на Синята коалиция да се изкара много хард и Анти-БСП,. Разбира се това е изключително политическо лицемерие, т.к. самият Костов имаше в правителството си и в партията много ченгета, като самия Божидар Димитров.
Срещу личността Божидар Димитров нямам нищо против. Но срещу ченгето, което нарича себе си патриот, когато е защитавал един тоталитарен режим имам много против. Мисля че човек, който е работил в ДС е лицемерно да отговаря за българските емигранти, които са напускали държавата точно заради комунистическата власт. Работил и внедрявал интересите на България във Ватикана.  Като много добре знаем, че в годините в началото на 80-те до 90-те Ватикана беше основния стожер срещу комунизма. Оттук следва, че Божидар Димитров е работил срещу всички хора, които са заставали зада идеята комунизма да си отиде завинаги от Европа. Не е тайна, че досега никой конкретно не е доказал, че България няма участие в покушението над папа Йоан Павел II. Друг е въпросът дали това е Сергей Антонов или някой друг.  Папа Йоан Павел II пое на раменете си историческата мисия да бъде срутен комунистическия режим.
Божидар Димитров е един от групата  на историците ДС, като сред тях са   агент „Гоце”, Красимир Каракачанов и много  други. Като тази група застава зад тезата, че са големи патриоти и са работили за доброто на държавата. Държавата, която не се различаваше от комунистическата партия. Нека хората преценят дали те могат да бъдат патриоти и да си отговорят на въпроса защо всички чиито досиета бяха разкрити наричат себе си патриоти. И не е ли обидно за хората с демократично мислене да ги наричат косвено не патриоти и не демократи.

Как намирате състава на правителството?
Не познавам министрите. Повечето от имената са нови в публичното пространство. Тепърва ще излизат биографични данни за тях и да не се окаже само, че произхождат от известни комунистически семейства и отново хората да останат с впечатлението, че единствените хора, които могат  да управляват държавата са комунистите. Казват, че между тях няма политически фигури, а са само експерти. Когато слагаш за министър човек, който е екперт, на длъжност, която е изключително политическ, според мен е много трудно да налагаш върху такъв човек с определена независимост волята на партията. А е трудно с един експерт да налагаш политическа воля. 

По отношение на младите хора в правителството, а те са мнозинство. Няма нищо против тях, но един млад човек е подвластен на много неща – на хубави жени, на многото пари, на хубави коли и къщи… И тук въпросът е липсата на житейски и политически опит  дали няма да направи от този млад министър заложник на корупцията.И по принцип властта я приемат като една лапаница. Примери са кабинетите Костов и Сакскобурготски с юпитата. Въпросът е дали те ще изпълняват правилно политическата воля на партията, защото, за да си политик и да налагаш принципите на партията трябва дълго време да си бил на  политическата скамейка. Няма нищо лошо образования, можещия  млад човек да заема висши административни постове, но не едновременно висш административен с висок политичекси. Затова на Запад за 58-60 годишни политици казват, че са млади политици. 

И в Народното събрание има много нови хора…
Изключително много. Притеснява ме, че за много от тях се говори, че са работили  в органите на ДС, дори сега продължават да работят в службите. Мисля, че много от тях лично и самият Борисов не познава. Не знам дали ще бъдат подвластни на действащите служби, както и на комунистическата партия. Казват за тях, че са големи експерти, но да не стане, както при Сакскобурготски и тройната коалиция. След които държавата е изключително изпоскана. Идват с мнението, че са големи експерти, но тая игра вече я играхме 1-2 пъти. Великите юпита, които излизат от държавата изключително богати, а държавата е обрана от самите тях. Те само с подписи правеха нещата, но се криеха зад законодателството и Народното събрание.

Дали ще може Борисов да удържа депутатите? Да не се окажат след няколко месеца оковани от приятелски кръгове?
Разчитам на това да ги удържи. Като комунистите ще се помъчат да компрометират управлението му като  ще се опитат да насочат цялата пара на народното напрежение през свирката на ГЕРБ, ако той не застане на твърди и ясни позиции. Играта  им през последните 20 години доказа, че по този начин оцеляват. Като разбира се със съгласието на Костов и Сакскобуготски (които са си техни творения)  превърнаха собствените си партии в политически свирки – едните едва оцеляха, другите отидоха в забравата. Надявам се и бих винаги помагал, както и хората  около мене с демократично мислене, да не допуснем да омаскарят Бойко Борисов. Как коментирате рокадата  в последния момент в Министерство на земеделието?
Дали новият министър ще се справи не мога да кажа, защото не го познавам. За този пост имаше отличен кандидат – Андриана Тошева, един изключителен експерт, демократ и изключитено уважаване личност в Брюксел. Вярно, че беше в кабинета Костов, но никога не е одобрявала политиката му. Беше и в кабинета на Сакскобурготски, но поради несъвместимост с убежденията на Меглена Плугчиева, тя хвърли оставката си на министър-председателя. Тя е човекът, който изгради САПАРД в България. тя отвори и затвори глава "Земеделие" с ЕС. Заради тези качества Меглена Кунева я взе за началник на кабинета си.

Независимо, че ГЕРБ е нов политически проект не трябва ли да има някаква приемственост?
Българите дадоха кредит на доверие на Борисов и ГЕРБ, но той, според мен, може да се изчерпи много бързо. Сега всичко зависи от твърдостта и ръката с която Борисов трябва да управлява. Друг е въпросът дали ще може да управлява, както парламентарната си група, така и правителството. едновременно с оглед на това, че хората са изключително непознати като политици, а са повече експерти. Очакванията са много големи спрямо ГЕРБ. За могат да успеят в намеренията си трябва да се опре на доказалите се демократи в България, които в последните 20 години не са изменили на принципите си. Като тези хора не са изтъркани, имат опит, показали са политическата си почтеност и не искат постове срещу помоща, която ще дадат на министър-председателя.  Това е много е важно, за да не остане сам в българското политическо бунище, което е поглъщало всеки почтен човек. Вярвам, че Борисов, който заявява, че държи на приятелите си и ги уважава, във времето да не се обърне срещу тях. Защото няма нищо по-ценно от истинските приятели.

Кои бяха най-крадливите държавни ръководители през времето на прехода?
Преходът започна след приемането ни в ЕС. Преди това бяхме в посттоталитарно време. Наблюдава се еволюция по отношение на крадливостта, наричана често корупция. За Жан Виденов не е казъл, че е крал, но обкръжението му. крадеше като за световно. Костов беше много крадлив министър-председател и, разбира се, обкръжението около него също, като се крадеше по вертикала, който е най-високо взема най-много. Сакскобурготски създаде чувството за анархия в кражбите, за да не се разбере кой кого краде повече. В крайна сметка т.нар. Цар в тези 8 г. в имоти и сделки и приватизации по прости сметки е забогатял с над милиард и половина, а може и повече. Юпитата му  не останаха по-назад. Е, това се казва "да се пожертваш за България". Сергей Станишев успя да се скрие зад "лакомията" на Доган, като службите създадоха такова впечатлението сред хората, че той краде най-много във властта. Така в неговата сянка успяха да се скрият Станишев и Сакскобургостки.  Чудя се, защо никой не се замисля, че Доган е функция, а не фактор в тези кражби. Едва ли Доган сам окраде българската дръжава. Той е върхът на айсберга на това управление.


Последни интервюта:

ИВО ХРИСТОВ: У НАС ИМА ГОЛЯМ ДЕФИЦИТ НА ПОЛИТИЧЕСКА ВОЛЯ

ПЪРВАН ДАНГОВ: НИКОЙ НА НИКОГО НЕ МОЖЕ ДА НАЛАГА КАК ДА ЖИВЕЕ

СТОЯН РАЙЧЕВСКИ: ЕТНИЧЕСКИЯT ВОТ Е ОТДАВНА ОТЖИВЯЛ ВРЕМЕТО СИ АНАХРОНИЗЪМ

ДИМИТЪР ЛУДЖЕВ: ЛИПСАТА НА ИДЕОЛОГИЯ ПРЕВРЪЩА ПОЛИТИКАТА У НАС В ПАЗАРЛЪК

ЛЮБОМИР ЛЕВЧЕВ: НЕ ПОСЕЩАВАМ ГРОБИЩЕТО НА ИЛЮЗИИТЕ

ФИЛИП ДИМИТРОВ: ПРОБЛЕМЪТ Е, ЧЕ ТВЪРДЕ МНОГО НЕЩА СЕ ПОВТАРЯТ

ПЕТАР КОЛЕВ: МАКЕДОНСКИЯТ ВЪПРОС ПОПАДНА В РЪЦЕТЕ НА ТЕЗИ, КОИТО ГО СЪЗДАДОХА

КОСТАДИН ЧАКЪРОВ: БЪЛГАРИЯ Е БОЛНИЯТ ЧОВЕК НА ЕВРОПА

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=2394

Posted by on юли 26 2009. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.