ГРИГОР ЛИЛОВ: В МОСКВА СЕ КОРЕНИ СИЛАТА НА ДОГАН

ТОЧНО ТРИ МЕСЕЦА СЛЕД КАТО БОЙКО БОРИСОВ ДОЙДЕ НА ВЛАСТ, ВЛАСТТА ЩЕ СЕ ВЪРГАЛЯ НА УЛИЦИТЕ, ПРЕД МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ЩЕ ИМА ХИЛЯДИ ДА МУ ИСКАТ ОСТАВКАТА
 
НА БЪЛГАРИЯ И ПРЕДСТОИ НОВА ФИНАНСОВА, ИКОНОМИЧЕСКА И КАКВАТО ИСКАТЕ  КАТАСТРОФА, КАЗВА ОЩЕ ПИСАТЕЛЯТ ГРИГОР ЛИЛОВ
 
Григор Лилов е роден през 1955 г. Завършва журналистика в СУ "Св. Климент Охридски", а после и "Икономика и организация на труда" в УНСС. Работил е в БНТ, както и в почти всички централни вестници. Автор е на книгите "Най-богатите българи", "Тайните на Големите играчи".
 

Г-н Лилов, каква е най-пряката връзка политика-корупция?
От икономическа гледна точка най-пряката връзка политика-корупция са бюджетът и обществените поръчки. За бюджета е така, защото по принцип той е най-голямата далавера в страни като нашата.
Както и да гледа човек, както и да изчислява може да се види, че в бюджета, който се предлага от Министерски съвет и се одобрява от парламента, се губят от порядъка на 10-на милиарда. Сумата наистина звучи фантастична, но е толкова.
Обществените поръчки по времето на управлението на Царя се разрастнаха. През първите 2 години от управлението на БСП още повече и стигнаха едни обеми от порядъка на 5-6 млрд. годишно, което никак не е малко. В момента, през тази година, те варират на същите стойности, че и по-високи. Това е факт, факт е, че затова, което минава като обществени поръчки се намират достатъчно начини без да се обявяват търгове, конкурси, под формата да кажем на спешен ремонт да се заобиколи законът.
Въобще механизмите са много, включително и заменките. Всички изчисления сочат, че са загубени 10-11 млрд. лева от тях – на гори, пустеещи земи с апетни кътчета по Черноморите и планинските курорти. Съответно от този икономически модел на разграбване се роди новата политическа класа. Тя живее от това. Ние все още сме в демагогията на социализма. Не може президентът да получава 2500 – 3000 лева заплата. Просто е смешно. А един строителен работник да взима 1000 лева. Същото важи и за премира и за министрите.
В парламента познавам 5-6 депутати, които не са се обогатили.

Да, но те са общо 240…
Хайде , да кажем, че има още 10-на… Можем да говорим за 220, които са милионери. Говоря в буквалния смисъл на думата. В страната има някъде около 2500 – 3000 милионера. Почти всички депутати, всички, които са били в управлението, зам.министри, членове на агенции, началници на ключови уравления, съдии, прокурори, всички те директо влизат в тази графа.
Врзъки политика-корупция са преки. Това се вижда и по начина по който се приемат законите. Аз винаги, когато се приема закон, си задавам въпроса „Каква е далаверата?”.
Поглеждам и веднага се вижда каква е тя. Дори да вземем някакъв пример, който на пръв поглед е безкрайно далече от корупцията – Законът за движение по пътищата. Въвеждат се с него един ограничения за тези, които скоро са изкарали книжки: не могат да карат кола над 1600 куб., нямат право 2 г. да карат без придружител… Това го няма никъде по света! С други думи ти получаваш някакъв абсолютно непълноценен документ. Кристално ясно е, че този закон няма да бъде изпълняван. Кристално ясно е, че е предпоставка за корупция. Защото, когато КАТ започне проверки ще плащаме подкупи. Кристално ясно е, че управляващите след като не могат да дадат достатъчно високи заплати в МВР са избрали този начин да се компенсират.
Друг пример – задължителните рецепти, които се въведоха. Здравната каса е на червено, както всичко в тази страна. И бюджетът в момента е на червено, общественото осигуряване и банките с изключение на три. Понеже орязаха парите на джипитата и се зачудиха как да ги компенсират и решиха чрез рецептите. За една рецепта трябва да отидеш при личния лекар, тоест това което взе здравната каса всъщност го прехвърли, за да няма протести на личните лекари.
Управляващата класа дефакто управлява чрез корупцията.

Как например Сергей Станишев ще вземе подкуп ако иска? Не върви да си поиска направо, все пак е премиер?
О, не, не, такова нещо няма – пряко да си взима. Хайде да тръгнем от по-ниските равнища. Да вземем за пример Министерството на земеделието. Там има отдел, който обслужва европейските пари. В един хубав момент 3-ма или 4-ма души млади хора се махат от него и правят частна фирма за консултации и подготовка на проекти. Последните не изискват кой знае колко работа, като направиш един останалото е copy, copy, copy… Само сменящ имената на фирмите. И на всеки, който отиде в това министерство елегантно му се казва: „Ама той вашият проект не става, не отговаря на нормативите. Обаче, има една фирма…”, отива се при нея тя си прибира паричките за проекта, а те не са никак малко. Съотвено половината от тези пари заминават нагоре по веригата, примерно в джоба на съответния зам.министър. Това е един от механизмите. Вторият е, че никога не можеш да хванеш парите, които са в офшорките.  Те могат спокойно да се изплатят по сметка на премиера, по сметка на ръководстовото на БНБ и т.н. Има такива случаи, примерно при издаване лицензи на банки.
Има си и други начини за възнаграждние, още по-елегантни. Правиш фондация, така го правят по-умните хора, фондацията се занимава с благотворителна дейност, праща дечица на обучение в чужбина. Пращаш децата на премиера, е сегашният няма, не е женен, но приятелката му може да бъде пратена на някаква специализация или може да й се финансира филм. Когато казвам приятелката му говоря съвсем конкретно, защото част от филмите на Елена Йончева бяха финансирани по този начин. Много се говори за финансирането на президента, но нищо не се говори за нейните филми. Източникът е един и същ – Людмил Стойков. А там скандалът е голям – става за директна кражба от европейските пари. Не разбирам някои неща? Ето в момента ще кажа нещо, което не се знае. Един мошеник по европейските фондове от една страна е финансирал президентската кампания, от друга хора, като човека, с който живее премиера.

За Людмил Стойков ли говорим?
Да, да се учудваме ли, че той е невинен? И че Първанов и Станишев се карат, а тук интересите им съвпадат тотално. И за секунда не вярвам, че Стойков ще бъде осъден.
Впрочем той е доста интересен. Част от биографията му също не се знае и това е показателно. Той е започнал работа едно време на входа на металургичния комбинат „Стомана” в Перник. Момчето си е стояло на пропуска и е късало билетчета. Това са парите, които е събирала ВИС за всеки камион със скрап, който влиза вътре. Оттам тръгва кариерата му.
Понеже на неговата хранилка са увиснали още 4 министри и всеки от тях представлява различни властови кланове (ние нямаме партии в България, ние имаме кланове). Примерно в НДСВ имаме и червена и синя кохорта, имаме и скрити представителства на ДПС. Звучи изненадващо. Затова говоря с понятието клан, защото нещата са както е организиран един мафиотски клан и тяхното начало се корени в последните години на социализма. Тогава се създаде и производната им опозиция. С това се обясняват много от скандалите в СДС, които текат в момента. Междувпрочем достатачно скандали има и в БСП. Не се намират в центъра на вниманието на медиите, но те не са никак малки. Когато клановете се счепкат гуша за гуша.

Кои са най-корумпираните политици в момента?
Това вече е труден въпрос. Добре се знае за корупцията, която е свързана със структурите на ДПС и Доган – една от най-грамадните и най-безочливите в България. Колкото са по-нависоко, толкова са по-корумпирани. Това е общото правило.

Щом въпросът ми е труден за отговор, не е ли по-лесно да се каже кои са некорумпираните?
Почти не познават такива. Има десетина депутати, които не участват в схеми, далавери, кражби и т.н. Всички останали не са чисти, според мен. Един честен депута е Минчо Христов, такава е и Стела Банкова. Преди няколко години от БСП, най-корумпираната партия, такъв беше Трифон Митов. Страхувам се обаче, че тези хора стават все по-малко.

ДПС, подобно на боксова круша, е нарочена за най-корумираната партия. Така ли е?
Да тръгнем от родителите на прехода, който всъщност започва от 1986 година, още тогава са обсъждани предстоящите промени. Още тогава бяха заделени „белите” пари за черни дни.
Основните кланове в страната са 4 и всички те са производни на комунистическата партия. Да не се лъжем – тази партия, освен че ни управлява 45 години, продължава да прави това не само в момента, тя го правеше и по време на царското управелние и това на СДС. Хайде да видим къде са някои от най-основните фигури на СДС. Христо Бисеров, който беше ключова фигура там, отиде в ДПС. ДПС е силно в България, защото е свързано с т.нар. баща на прехода – Андрей Луканов. И използва цялата политическа протекция на обкръжението му. Той си отиде от този свят, но така или иначе хората, структурите с които беше работил останаха. Втората сила на ДПС са връзките с Москва. Винаги съм твърдял, още много отдавна, че ДПС освен турска организация е и българска. То бе създадено през 1990 година под прякото указание на Москва. Ще дам един пример, който стои малко встрани. Преди години Путин беше в България. Посещението му приключи с другарска вечеря в едно заведение. В 12 часа той заедно с част от делегацията си го напусна. Неговите домакини Първанов – Станишев останаха. Попитайте ме къде отидоха? Улица „Секвоя” беше блокирана и „Беловодски път” също. Там беше българската и руска охрана и руският президент отиде там. Там е резиденцията на Доган. Това е едното място за което се сещам. Второто място е, ако се е срещал с Жени Живкова. Да, но той се видя преди това с нея и втора среща една ли е била нужна. Мисля, че Жени Живкова е човекът, който е от ранга на Путин, но не в българската политика. Тя е ключова фигура в БСП, но не в такава степен. Третото възможно място е офисът на една от големите енергийни фирми в България, която сега активно ще участва по всички енергийни проекти. Това са 3-те възможни адреса, но най-логично е това да е резиденцията на Доган. В Москва се корени силата на Доган и затова той е водеща фигура и при сегашното правителство и мандатоносител. Повечето от структурите в България, партийни, икономически и всякакви други са тясно свързани с Москва.

Ще ги има ли в следващото управление?
За следващото правителство не мога да кажа, но както гледам в следващия парламент ще попаднат точно 4 партии – Атака, ДПС, БСП и ГЕРБ. Съмнявам се, че СДС отделно, след разногласията ще може да прескочи 8 % бариера. За НДСВ просто не искам да говоря – те не могат да съберат и 3 % от гласовете.  Появява се доста сериозен въпрос как ще се състави правителсво или как няма да се състави? Едва ли може да бъде правителство на малцинството, въпреки че има и такива случаи или с пълзящо мнозинство, което е много удобно, защото във всеки момент може да бъде отстранено. После не е много ясно, доколко ГЕРБ ще надделее над БСП. В ГЕРБ , как да се изразя, има 5-та колона на социалистите.
Навремето искрено се забавлявах, когато един срещу друг се изправиха, като кандидат кметове Пламен Орешарски от сините, който сега е червен министър и Стоян Александров от страна на червените. При това те бяха съдружници в общи фирми. Кандидатурата на Орешарски беше оттеглена под американски натиск. Американците знаеха това и побесняха.

Какво ни предстои тогава?
На България и предстои нова финансова, икономическа и каквато искате  катастрофа я наречете, трета поред от 1990 г. насам. Тя въобще не е производна от световната криза.  И да имаше и да нямаше световна криза ние щяхме да влезем в нея. Външният ни дълг е 36 млрд. евро. Той не е по възможностите на България. Вътрешната задлъжнялост на страната е огромна. Истината е, че финансовата система е с негативна прогноза, 4 банки са персонален негативен рейтинг.

Вие очертавате финансов и икономически апокалипсис…
Това ни чака. Интересно, че досега  Бойко Борисов, кандидат за победител в изборите, не се усещаше затова, но оня ден изрева: „Значи ще ме оставят без пари!”. Точно три месеца след като той дойде на власт, властта ще се въргаля на улиците, пред министерския съвет ще има хиляди да му искат оставката. Това може би е най-вероятният сценарий. Другият е, че БСП и ДПС съумеят да останат и ще разчитат на арабските пари, които и сега текат като огромен поток и се препират в България.
Защо мислите Катар е у нас? Защото Катар заедно с Москва е един от инициаторите на газовия проект. Те се ползват тук с преференции. Не сучайно Катар беше посредник при освобождаването на нашите медици. Тук вече може да говорим за корупция на българския политически елит на международно ниво. Чудесно се знае какво е ставало в Либия. Сестрите бяха един залог турен за очите на  световното обществено мнение, че отношенията с Кадафи са лоши, докато той кротко си получи дяловете в родната „Булбанк”, получи си дяловете в „Кремиковци”. Кадафи през цялото време, докато траеше скандалът със сестрите приватизираше усилено в България. Стигна се дотам, че от НАТО писаха протестни дипломатически ноти (имам документи за това как българските правителства продават тайните на НАТО – военни, технологични и всичк останало на Кадафи). Това ставаше при цели 3 правителства, които се изредиха да управляват. Впрочем написах и такава книга – „Либийска връзка”, изключително скандална.


Последни интервюта:

БОЖИДАР ДИМИТРОВ: ПРЕХОДЪТ БЕШЕ ЗАДАДЕН ПОГРЕШНО

ПРОФ. МИЛАН МИЛАНОВ: БЪЛГАРИНЪТ ОБИЧА ДА ХОДИ СЛЕД ПОБЕДИТЕЛЯ

КРАСИМИР ПРЕМЯНОВ: БСП ЩЕ БЪДЕ ФАКТОР В БЪДЕЩОТО ПРАВИТЕЛСТВО

ГРИГОР МАЛЕВ: ПЕТ КУЦИ КОНЯ НЕ ПРАВЯТ ДВЕ НОРМАЛНИ МАГАРЕТА

ВЕСЕЛИН БОНЧЕВ: СЛЕД ИЗБОРИТЕ ОСТАНКИТЕ ОТ ДЯСНОТО ЩЕ СТАНАТ ТЛЕННИ ОСТАНКИ

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=2225

Posted by on апр. 29 2009. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.