Големият „грях“ на Орбан

Orban i semejstvoEС има и друг път

В Унгария, Словакия, Хърватия и на повечето места в Източна Европа през последните години започнаха да водят политика в полза на традиционното семейство и преоткриха християнските си корени. Неусетно източноевропейското пробуждане (с изключение на България) влезе в прикрит конфликт със западноевропейският морал. Докато на Запад превръщаха религията в мръсна дума, на Изток управленията и обществата се опряха на нея. Публичната роля на църквите (протестантски, католически и православни) нарасна бавно, но сигурно след краха на комунизма.

Епископите взеха дейно участие в обществените процеси при възстановяването на хърватската държава и последвалата война. Путин изгради управлението си като постави религията в центъра на държавата и се опря на църквата. Московският патриарх е един от най-близките му съветници. Харизматичният унгарски лидер Виктор Орбан (роден в калвинистко семейство) инициира приемането на нова конституция, която официализира ролята на християнството в унгарското общество. Неговото правителство въведе религиозното обучение в училищата. Покойният сръбски патриарх Павле и сръбските владици бяха опора на държавата в дългия разпад на Югославия. В Полша католицизмът не е губил позиции. Всички тези управления и общества разбраха, че без религия не може да има силно управление.

Унгарските епископи, за разлика от западноевропейските, взеха страната на правителството и народа, а не тази на Ватикана по имигрантската криза. Унгарски свещеник си позволи немислимото – застана срещу самия папа по този въпрос. Орбан получи подкрепата на клира.

Всички източноевропейски правителства се изправиха като един срещу диктата на Брюксел. България се оказа слабото звено в тази уникална проява на солидарност и общи действия.

Много от църквите от Източна Европа надигнаха мощен глас срещу секуларизма, консуматорското общество, либералния дневен ред, мултикултурализма, моралния декаденс обхванал Западна Европа.
Наскоро Дания прие закон, който изрично задължава църквите да венчават хомосексуални двойки. Шепа протестантски съветници се опълчиха и заведоха дело в Конституционния съд, но все пак закона е в сила. Този либерален диктат е неразбираем за консервативното съзнание на средностатистическия източноевропеец. За него семейство, религия, национална държава и европейска цивилизация не са отживелица или мръсни думи.  Затова Обран се превърна в знаме. Неговият голям „грях“ е, че показа, че ЕС в този си вид е изчерпан и има алтернатива.

Екип на Общество.нет

21 септември 2015

Общество.нет (цитирането на автора, изданието и активните линкове са задължителни)

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=12261

Posted by on сеп. 21 2015. Filed under Анализ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.