ГИНКА ЧАВДАРОВА: КРИЗАТА Е НАВСЯКЪДЕ – НА НАЦИОНАЛНО И НА МЕСТНО НИВО

ПРИДВИЖВАНЕТО ДО СРЕДНОЕВРОПЕЙСКИ ТИП СТРАНИ КАТО ЧЕХИЯ, ПОЛША ЩЕ НИ КОСТВА 33 ГОДИНИ, КАЗВА ОЩЕ ИЗПЪЛНИТЕЛЕНИЯ  ДИРЕКТОР НА НСОРБ

Гинка Чавдарова е родена на 7 септември 1949 г. в Троянско. Завършва Киевския държавен университет, специалност икономическа кибернетика. Доктор по икономика, с дисертация по ефективност на инвестициите.Старши научен сътрудник по териториално планиране. В момента е хонорован преподавател. Експерт по териториално развитие, местно самоуправление и общински финанси. Завършила е следдипломни квалификации във Франция и САЩ. Автор на над 70 монографии по териториалното развитие. Изпълнителен директор на Националното сдружение на общините от самото му създаване. Омъжена с три деца.

 
 

Как влияе икономическата криза на общинските бюджети?
Всички общини са засегнати от кризата. От началото на миналата година ние правим на всеки 6 месеца проучване на изпълнението на общинските бюджети и как кризата се отразява върху тях. На тази база Управителният съвет взема и съответни решения за мерки, които самите общини или централната власт трябва да реализират, за да се избегне още по-тежка криза на местно ниво.
В средата на 2009 г. НСОРБ разработи и препоръча на общините цяла серия от антикризисни мерки, които да предприемат в зависимост от своите нужди и от реалната ситуация на място. Част от тези мерки вече са широко и публично известни.
Иначе като цифри нещата изглеждат така – вследствие влиянието на кризата, от началото на 2009 г. е налице трайна тенденция на влошаване на финансовото състояние на общините. Сигнали за излизане от кризата могат да се очакват едва през втората половина на 2010 г.
През 2009 г. спрямо 2008 г са намалени собствените приходи на общините с 14,8%, в това число от данък при придобиване на имущества с 47,5%, от такси за технически и административни услуги с 63,7% и от продажба на общинско имущество с 55,8%. Всичко това води до сериозно ограничение на инвестиционният капацитет на общините, а това затруднява от своя страна и усвояването на средствата по оперативните програми, където особено по-големите инфраструктурни проекти изискват наличието на значителен свободен финансов ресурс, който да се инвестира в рамките на изпълнение на проекта.
Като резултат от кризата са увеличени и просрочените задължения на общините с 2.6 пъти, увеличава се броят на общините с дебалансирани бюджети, което поражда дефицит. С други думи кризата е навсякъде – на национално и на местно ниво. Разбира се, в различните общини се усеща с различна тежест, но предизвикателствата през местната власт са еднакви.

Как влияят отрицателните демографски тенденции и миграция на млади хора на управленските кадри в малките населени места? Носят се легенди за кметски наместници ползващи модерни компютри за масички.
Отрицателните демографски тенденции и миграцията на младите се отразява негативно изобщо на развитието на отделни региони, а не само на административния капацитет на общините. Истина е, че на места има сериозни проблеми с намирането и назначаването на млади, образовани хора в общинската администрация. Още по-трудно е задържането им на работа в общината. След като вече придобият опит, а и самочувствие, те вече търсят други пътища за реализация, по-високо заплащане. Затова, местната власт полага много усилия да привлича и задържа младите специалисти на място в общината, в полза на гражданите.
А що се отнася до легендите за кметските наместници, като всяка приказка и те сигурно носят някакъв процент истина, но в действителност в общинските администрации в общините и кметствата отдавна използват модерните технологии доста по-ефективно от това да бъдат просто мебел. През последните години бяха положени много усилия и от общините, и от Сдружението, а и от централната власт електронните услуги да станат част от модерното обслужване на гражданите и има много добри примери в тази посока. Още повече, че използването на тези технологии отдавна вече не е привилегия само на младите хора, а е осъзната необходимост в нашето ежедневие на всяко ниво.

Имате богат опит в местното самоуправление – доколко необходима е децентрализацията с оглед мащабите и различни други фактори (например прояви на местен феодализъм) в България?
Децентрализацията е доказано добра европейска практика. За съжаление през последните години този процес в България е спрян и дори се наблюдават обратни тенденции (увеличава се делът на държавните трансфери, които не са планирани в общинските бюджети и се разпределят по непрозрачни правила, с ежегодния закон за бюджета се налагат допълнителни ограничения на местните власти, възлагат се допълнителни задължения без те да са осигурени финансово). До този момент се разделиха отговорностите между държавата и общините, но за реална децентрализация не може да се говори – ограничена е приходната база на общините и са изчерпани възможностите за увеличаване на собствените приходи, което спира възможността за увеличаване обхвата и подобряване на качеството на предоставяните публични услуги на гражданите.

Кои са ключовите неща, които ще отворят пътя към децентрализация?
Това са нов закон за местните данъци и такси, нов закон за местните финанси, който ще смени системата на финансово изравняване, за да се подкрепят по-бедните общини и нов закон за местното самоуправление. Промените на тези закони добре са изписани в споразумението за сътрудничество, което подписахме с настоящото правителство през миналата година и са добре подредени във времето. С приоритет трябва да върви законът за местните данъци и такси, който трябва да стане факт като нова философия до средата на тази година, за да може общините да се готвят второто полугодие и той да влезе в сила 2011-а. Законът за местното самоуправление трябва да бъде приет началото на 2011 – г. – т.е. преди местните избори и последен по срок да бъде законът за местните финанси, който да влезе 2012 г. и бюджет 2012 да бъде вече по него.

Какво показват Вашите изследвания, кои страни в Европа са лидери в децентрализацията?
Лидери има много, но най-напред с децентрализацията са скандинавските страни. Например в Швеция са много горди с това, че от всеки 100 крони, събрани от данъкоплатците, 70 остават за общините и в регионите. Разбира се, добри примери за ефективна децентрализация има и в Германия, Франция. Но дистанцията между тези страни и нас е толкова голяма, че няма да можем в обозримо за един човешки живот време да се придвижим до тях. Ние по-скоро гледаме да се придвижваме до средноевропейски тип страни като Чехия, Полша, но и придвижването до това ниво ще ни коства 33 години.

Какви са приоритетите ви за 2010 година?
Тази година пред нашата организация стоят три основни приоритета:
На първо място това ще е ефективно и прозрачно усвояване на проектите, финансирани с европейски средства. Без общините ни усилия, каузата “успешно усвояване на средствата от ЕС” е обречена на провал.
На второ място, като задача, както вече споменах пред нас стоят новите стъпки за развитие на финансовата децентрализация. 
На трето място е целият кръг от дейности, насочени към промяна на самите общини към подкрепа на иновативни практики, към провеждането на обучения, подготовка на консултативни материали и наръчници. Само по такъв начин общините ще могат да отговорят на новите предизвикателства.
И не на последно място остава и целта за координирано участие на българските общини в политиките на Европейския съюз.

 


ПОСЛЕДНИ ИНТЕРВЮТА:

ПЕТКО ОГОЙСКИ: ПРОБЛЕМЪТ НЕ Е ЛИПСАТА НА ЗАКОНИ, А НА ВОЛЯ И ГРАЖДАНСКА ДИСЦИПЛИНА ЗА СПАЗВАНЕТО ИМ

ПРОФ. МАРИН ДЕВЕДЖИЕВ: ДО 10 ГОДИНИ БЪЛГАРИТЕ МОЖЕ ДА СТАНАТ МАЛЦИНСТВО

АНТОН ТОДОРОВ: РАЗПОЛАГАНЕТО НА ПРОТИВOРAКЕТЕН ЩИТ Е ШАНС ЗА БЪЛГАРИЯ

ВАЛЕНТИН ВАЦЕВ: БЪЛГАРСКИЯТ ПРЕХОД Е ДЪЛЪГ СКОК ВСТРАНИ

ЕКАТЕРИНА МИХАЙЛОВА: ВИСШИЯТ СЪДЕБЕН СЪВЕТ НЕ МОЖЕ ДА РЕШИ ПРОБЛЕМИТЕ НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ

БОЙКО СТАНКУШЕВ: ПОВЕДЕНЧЕСКИ ВСИЧКИ ПАРТИИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 12 -13 Г. СА ДЯСНО ОРИЕНТИРАНИ

ПРОФ. ДРАГОМИР ДРАГАНОВ: ВИНАТА СИ Е И В САМИТЕ НАС

ПРОФ. МАЙЯ ГРЕКОВА: НЕ МИСЛЯ, ЧЕ БЪЛГАРИТЕ СА ТОЛЕРАНТНИ КЪМ МАЛЦИНСТВАТА

ДУХОМИР МИНЕВ: ПОДОХОДНОТО НЕРАВЕНСТВО ОКАЗВА УБИЙСТВЕНИ ЕФЕКТИ

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=3028

Posted by on мар. 12 2010. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.