Гергана Алексова : Ченгетата в БСП са силни

ТАНЯ ДОНЧЕВА НИКОГА НЕ СЕ Е ИЗКАЗВАЛА НЕПОДГОТВЕНА
 НА ПОВЕЧЕТО ХОРА, КОИТО ГРАВИТИРАТ КЪМ ГЕРБ ИМ СЕ СЛУЧВА – „ПРЕЛЪСТЕН И ИЗОСТАВЕН”
Гергана Алексова е  родена 6 май 1979 г. в София. Бакалавър от Факултета по журналистика на СУ по “Книгоиздаване”, с втора специалност “Връзки с обществеността”. Магистър е по “Журналистика – електронни медии”.  

Сега завършва “Международни организации и многостранна дипломация” в Юридическия факултет на СУ. От 1998 г. работи в радио – първо в Университетското, а от 2001 г. в Дарик радио, където от 5 години и половина води предаване за Руска музика.Акаунт Мениджър в една от известните медиини агенции в България – “Медия клуб”. В БСП от 2002 г. , в този мандат е зам. председател на Районната организация на БСП “Триадица”. Член на ИБ на ГС, преди месец пое медийната политика на градската организация и стана гласът на социалистите в столицата. В понеделник вечерта на пленум на ГС, при тайно гласуване, тя зае 11 място, средата на избираемата зона, в листата на БСП за Общински съветници.

БСП – София е първата структура, която си подреди листата с общински съветници за предстоящите  местни избори. Каква е промяната спрямо миналите избори?
Да ние подредихме листата си в понеделник, с тайно гласуване, а процесът на номиниране на кандидатите започна още в началото на юни. Нека кажем, че БСП е първата партия, която започна този процес толкова от рано. Това, че на 16 Юли БСП София има подредена листа, показва, че ние имаме потенциал, имаме политиците и експертите, които имат желанието и способността да работят за София. Разликата с миналия мандат, е че сега лситата бе избрана с една демократична процедура и таен вот – номинациите тръгнаха от основните организации, те предложиха тези, на които имат доверие, че ще работят. Следващият етап бе на ниво районни организации, където кандидатите са се представили и са дали своята визия за града и за това, какво, как и в коя област всеки един може да допринесе. Всеки район, след тайни избори (само в два мисля, че са били явни) е избрал и предложил на Градския съвет своите три номинации за листата. Така в понеделник ние разполагахме със 70 имена и CV-та. Двама си направиха отвод, така, че членовете на Градския съвет подредиха с тайни избори 68 човека. Водачът ще бъде определен до края на месеца, но той или тя ще бъде човек от тази листа. Разликата: предишната листа е редена по строг „математически” модел, който е определял, колко жени, колко млади, колко юриста, лекари и т.н. и моделът е бил спазен до последното изискване, и историята и гражданите на столицата ще кажат дали за тях този модел е сработил. Градската организация оцени положително усилията на групата съветници да отстояват политиката, предложена в предизборната платформа. Новостите са това. Тръгва от хора предложени от низовите структури, много нови лица. Това обаче, на което разчитаме, е, че всички тези хора, които са предложени в листата, всъщност от години работят заедно, дори и по-младите, всеки един е познат както в районната си организация, така и в градската.. Всички те, без да делим на млади и стари, са един екип от хора, съмишленици, който през последните години работи заедно, те вече са се сработили, работили са по различни проблеми и разчитаме този отбор да влезе в новия състав на общинския съвет. Това, което ни дава ранното подреждане на листата е, че тези хора, които са в нея, имат възможност да работят със сегашните общински съветници и да видят в детайли, какви са проблемите или да влязат така да се каже – с „летящ старт” в новия общински съвет. Мислим, че това ще е полезно за гражданите на София, а не тепърва да мислят какви са проблемите, какви са механизмите в общината, в която работят.

В публичното пространство се говори, че БСП – София е в кръгова отбрана и доста хора вътре в партията ще работят срещу кандидатите ви на местните избори?
Много интересно…. Аз съм жена и вярно, че исках да уча във военно училище, но за кръговата отбрана, трябва наистина да погледна в учебниците какво пише за нея, което показва, че ние в софийската организация не сме в кръгова отбрана. Това че си подредихме листата демократично, на тайни избори, показва същото. Знаейки, че винаги, за да влезе някой нов, някой от тези които са работили отстъпва, прави място на друг. Това обаче не означава, че на тези хора, които не са попаднали в тази листа, или в избираемата й зона, ние няма да разчитаме и за в бъдеще – на тяхната работа, защото всички те толкова години са полагали усилия в общината, познават проблемите, така че ние се надяваме да можем да разчитаме на тях, съветите и помощта им и за в бъдеще. БСП е показала, че на избори успяваме да се обединим и да работим за една обща кауза и мисля, че всички, дори и в момента тези, които леко са обидени, че не са попаднали в първите 10 или в първите 15, или в първите 20, все пак на всички ни казват – „една по-добра София” и ще работим заедно за тази кауза. Тя е това, за което трябва да се работи – една подредена, уютна, по-добра към обикновените хора София.

Мислите ли, че кръговете в БСП използват Бойко Борисов, за са компрометират Румен Овчаров?
Мисля, че Бойко Борисов яхва всяка вълна, която може да му донесе някакъв PR, той e един самороден талант, явление…Аз като човек, който е учил Връзки с Обществеността, си мисля, че може би във Факултета по журналистика трябва да го наемат като един практик. Той има страхотно вътрешно чувство как да използва всяка ситуация и аз искрено му завиждам за този инстинкт, има и много добър PR специалист, но аз мисля, че софиянци станаха доста „капризни”, в добрия смисъл, към хората, които ги управляват и вече успяват да различават чистия популизъм, чистото яхване на вълната на проблемите от това кой действително и колко върши работа. И, да! Бойко Борисов яхна вълната на говорене срещу Румен Овчаров, а само преди няколко дни неговото изказване беше: „по-добре беше Овчаров”, особено за „Топлофикация” – София. Да, наистина, по-добре е на всяко едно място да има професионалист, който разбира, а Румен Овчаров е един много добър професионалист  – както икономист, така и енергетик, признават го и нашите опоненти, в не едно интервю. Хубаво е, че БСП продължа да разчита на него, и това ясно личи в действията – ресорът на Овчаров в ИБ на ВС отново е управленски политики.

Колко силни са ченгетата в БСП?
Имайки предвид, че създадоха обстановка, заради която, въпреки че Румен Овчаров е невинен, да си подаде оставката. Т.е. да не му се даде възможност от тук нататък да работи, явно са силни.

Какъв ще е кандидатът Ви за кмет на столицата?
Ефективен, а не ефектен кмет на София.

Не сме се спряли още на един конкретен човек. Разполагаме с 21 номинации, от които първо ще се говори с всеки един. Ние излизаме с доста стабилни кандидатури, така да се каже „А” отбора на „А” отбора. Имаме няколко министри, председателя на парламентарната група, доста силни фигури са издигнати в номинациите, което показва желанието  на социалистите и на софийската организация  този път да спечелим София, за да може да се работи за самия град и да бъдат решени проблемите му. Ако говорим за всички кандидати, беше даден мандат на изпълнителното бюро за разговори, за да видим кой от тях е съгласен да остане. Все пак, един министър да си замени министерското място за кандидат за кмет, не всеки е готов да направи това нещо. След което ще видим кои отговарят на условията, защото някои от тях нямат и регистрация, че живеят в София, което е един принцип, заради който не могат да участват в надпреварата, ако в новия закон не залегне друго. Когато останат няколко фигури – три или четири, ще направим един много широк дебат не само вътре в партията. Напоследък ни обвиниха, че софийската организация се е била затворила, капсулирала, а номинирането на общински съветници и това, което правим сега за кметове показва, че ние искаме да имаме максимално широка кандидатура, която да има подкрепа и извън партията дори и извън левите среди, защото софианци не са само леви, само десни,  и заслужават един кмет, който да работи за тях, да работи ефективно, а не да използва столична община като трамплин за парламента или за  Премиерското място, или да прави национална политика с проблемите на столичани и да ги поставя като заложници на своята партия.

Каква кампания бихте правили срещу кандидат като Бойко Борисов и Слави Бинев например?
Ние никога не работим срещу някого, ние винаги работим  „За”. През последните 15 години нашите кампании винаги са „За”, така че ние ще работим за нашия кандидат и неговия екип. Ние сме позитивна партия и всичките ни кампании са позитивни. Това обаче, което ще направим е да видим какво да се направи по-добре в София, какво не беше свършено до този момент. Така че ако това означава, че ще работим срещу Бойко Борисов – ще работим, защото ще извадим всичко, което той каза, че ще направи преди две години и всъщност не свърши – типичния за него много шум за нищо. Нашият кандидат да види причините и проблемите, реалните проблеми и да се състави едина програма как трябва да се решат, да се намерят работещите формули, механизмите, по които те да бъдат решени.

Как ще коментирате „бягството” на двама ваши съветници в София, които отидоха в ГЕРБ? – Божидар Димитров и Данаил Кирилов
Божидар Димитров е може би един много добър историк, ние сме били заедно в Македония, говори доста занимателно. Но ми е интересно да присъствам на среща между Божидар Димитров и Бойко Борисов, защото това са двама човека, които живеят в Би-центричен свят. Единият живее в Божидаро-центричен, на който центъра е Божидар Димитров, а другия живее в Бойко-центричен свят, на който Бойко Борисов  е център и каквото и да се случва, то се случва или заради Бойко Борисов или срещу Бойко Борисов. А за Данаилов – той е едни много добър юрист, но както казвахме и миналият петък  – трансферите в края на сезона се случват, когато можеш да им вземеш цената. И искрено пожелаваме да може да работи от тук нататък добре, но за съжаление историята показва, че хората излезли от БСП или са се върнали в нея или после нищо не се е случило с тях. Аз имам едно опасение, защото Даниел е добър човек, да не бъде използван и захвърлен, надявам се да не му се случи, но май точно тава ще се случи, на повечето хора, които гравитират към ГЕРБ им се случва – „прелъстен и изоставен”.

Пробива ли си път ново поколение в столичната Ви организация?

Ново поколение – да. В столичната организация  и в кандидатите за Общински съветници. То не си го пробива, на него му се дава път. Защото и председателят на градския съвет и хората от изпълнителното бюро и самата градска организация, те са много интелигентни хора и дават път на младите, защото искат да ги научат КАК се прави, а не да оставят организацията, в един момент, в който си тръгнат и „младите” да започнат всичко от нулата. Някои от тях казват – да, след няколко години нас няма да ни има, на възраст сме, трябва вече да си почиваме, стига сме работили. Но не да оставят тава, което са направили в ръце, които е могат да направят най-доброто за партията и организацията. Ето това е приемствеността, за която толкова ного се говори. Самият Румен Овчаров няколко пъти сам го виждала, когато трябва да избира между няколко опции, една от които е на по-млад човек, той е склонен да дава път на младите, което не винаги е в наша полза, не винаги сме толкова опитни, опит обаче именно така се придобива. Хубавото е, че се мисли за развитието на хората, а не просто да се каже – той е млад човек и това му е най-доброто качество – не. За младите хора в градската организация на БСП се има предвид – какво е учил, какво е работил, какви са му качествата, за да му бъде даден шанс.

Татяна Дончева обвини Борис Велчев, че изпълнява политически поръчки срещу Румен Овчаров дадени от Президентството. Как бихте коментирали?
Не съм говорител нито на Таня Дончева, нито на Румен Овчаров, но държа да отбележа, че Таня Дончева никога не се е изказвала неподготвена.

Борис Велчев беше съветник на президента, те работят много добре, което е важно и добре за държавата. Борис Велчев е най-успешният главен прокурор в най-новата история на България. По негово време доста случаи получиха публичност и започнаха да се разрешават. Вярвам, че съдебната ни система ще заработи по-добре. И последно по темата, вярвам, че главният прокурор не е един от хората, които изпълняват политически поръчки.

Как ще коментирате постоянните скандали с подслушвания от страна на МВР в държавата?
На МВР работата му е да пази гражданите на България – с всички законни средства и ако това (подслушването) те го правят законно, не е моя работа да коментирам. Ако е за сигурността на гражданите и в страната, за да предотвратят престъпление – тяхно задължение е да го правят. Когато обаче нещо се прави незаконно, независимо от кого – дали от полицаи, дали от следователи, дали от прокурори, или държавни служители това дава сигнал на обществото, че нещо не е наред в системата.

Какви книги четете и имате ли любим автор?
В момента чета книги за процеса на присъединяването ни към НАТО и за самата организация- устройство и функции, за ЕС,ООН, Международно право и т.н., но това е заради новата ми специалност, която придобивам по Международни отношения – „Международни организации и многостранна дипломация”, така че през последните месеци чета само такива книги. И между тях обаче, като бях на морето, се прокрадна една поредица на Урсула Ле Гуин – „Лявата ръка на мрака”, няма нищо общо с лявата политика, макар че много приятели се шегуват с мен чрез нея. Обичам да чета английска и руска класика, севременнен западноевропейски роман, обичам да чета и фантастика. Тъй като към завършила „Книгоиздаване” като бакалавърска степен имах едни идеи относно фантастиката и как влияе на обществото и от там повечето книги през първите години от следването ми, извън тези, необходими за изпитите, бяха или фантастика или исторически. Историята е за да ни научи, а фантастиката може би ще ни покаже какво ще се случи в бъдещето.

За любимият автор, имам няколко любими автора, чийто книги препрочитам винаги когато мога и тук има раздвоение: Димитър Димов и Димитър Талев, Борис Христов и Никола Вапцаров, Чехов и Толстой, Стайнбек и Джек Лондон, Айзък Азимов и Дж.Р.Р. Толкин, няма да пропусна Джейн Остин и сестрите Бронте. Дано не изглежда разпиляно, но това са различни периоди от живота ми, поне засега. Книгите и четенето им тепърва предстои …


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

Антонела Понева : гражданите съвсем ясно казаха : "Не ви искаме"

Нено Димов : съюз на две партии в криза = партия в още по-голяма криза

Анелия Атанасова : много ми се чете

Божана Димитрова : в журналистическата съвест средно положение няма

Павел Шопов : Първанов е като магаре между атове

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=260

Posted by on юли 19 2007. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.