ГЕОРГИ КАДИЕВ: С МИНИСТЪРА НА ФИНАНСИТЕ МИСЛИМ ПО КОРЕННО РАЗЛИЧЕН НАЧИН

ИДЕЯТА ЗА ДАНЪК ОБРАЗОВАНИЕ НЕ Е ЛОША

Георги Кадиев е роден през 1966 г. в Бургас. Завършил е немска гимназия, следват 5 години в Института по международни отношения в Москва. Завършва магистърска степен в “Лестър юнивърсити” в Англия, специалност “Дипломатически науки и проблеми на сигурността”. Има и магистърска степен по публична администрация от Харвард. Експерт по финансови пазари и макроикономика. Бивш заместник-министърът на финансите. Член на Висшия съвет на БСП.

Как гледате на очертаващата се зима? Цените се вдигат. Очевидно предстоят стачки на бюджетните служители, на учителите например. Какво мислите за това?
Цените в България са по-ниски отколкото в ЕС и неизбежно ще има ръст, докато стигнем приблизителни нива. Няма как да избягаме от това- дори и най-простият пример е румънски и гръцки туристи, които купуват наши стоки, оттам оказват натиск върху цените и те се покачват. Имате също и ръст на доходите, например тези 21 % увеличение на пенсии за тази година- естествено е, че те засилват покупателната способност и отиват за потребление, от което отново натиск върху цените. Не е проблем, стига разполагаемият доход на анселенеието да се увеличава с изпреварващи темпове, и тук е ролята на държавата- било чрез намаляване на данъци или чрез административни мерки за подобряване на бизнес средата. Голям проблем, споциално за селскостопанските стоки е и монополизма на изкупвачите, и там трябва спешно да се направят тези борси, за които говорим от години.

Идеята за данък образование?
Всъщност според мен никак не е лоша идея. Такъв данък има в няколко държави, например в САЩ и Германия. В Германия например е от 1854 година. Но там е местен данък, и всяка община преценява колко й струва нейната училищна система и от какъв размер на данък има нужда. В САЩ го има в някой щати, в други не, отново по преценка на местните законодатели. Мисля, че смисъла на децентрализацията на общините, в която посока работим от няколко години, е именно в това, и може би би трябвало правителството да остави на общините сами да преценят имат ли нужда от такъв данък.

Вие напуснахте правителството. Коя беше точката Ви на кипене?
Дълъг процес, това не са неща, които се решават за един ден. Аз харесвах работата си, имах амбиции да сериозни промени в приходните агенции като начин на работа, структура, обучение, мотивация, цялостен климат. Но така или иначе с министъра на финансите мислим по коренно различен начин по много въпроси и в един момент прецених, че вече няма смисъл.

Буквално за два гласа не станахте кандидат за кмет на София. Как ще го коментирате?
Този резултат от гласуването показва, че членовета на градския съвет виждат и двама ни като експерти и политици, от които управлението на София би станало по-добро. Сега важното е в БСП да направим добър екип зад Бриго Аспарухов и зад листата и да покажем професионализъм.

Повечето политолози предричат големи трусове в БСП след местните избори. Тресе ли се според Вас партията?
Едва ли съм най-големият капацитет да отговоря на въпроса ви,  не съм от тези, които най-отблизо следят какво става в ръководството на БСП. Не мисля, че се тресе драматично, но винаги около избори излизат както лични амбиции, така и стари забравени конфликти, и в една доста отворена към медиите партия като БСП това създава впечатление за тресене. В други партии от по-авторитарен тип има не по-малко проблеми и драми, но не излизат на повърхността.

Как гледате на местните избори в София?
За жалост струва ми се, че отново няма да е борба на идеи и компетентност, а компромати. Което предполагам ще отврати голям брой хора и отново няма да има висока изборна активност. Мисля, че печелившата стратегия на БСП е да избяга от тази реторика и да се опита да убеди избирателите  да гласуват за нас, защото по-добре можем да се справим с проблемите. Ще се опитаме да избягаме от компроматни теми или популистки дискусии от типа на това за кого ще пее Азис или колко джакузита има в Топлофикация.
Това, че сте на първо място в листата на БСП, като компенсация ли е за това, че не станахте кандидат за кмет или е ловко обмислен план?
Не, не съм искал каквато и да е компенсация, това не би могло да мотивира нито мен, нито избирателите. Мисля, че добре се справям в частния бизнес и не липсата на позиция или работа е това, което би ме накарало да участвам в изборите. Не мисля и че има някакъв ловко обмислен план, тези теории на конспирация звучат примамливо, но обикновено са много далеч от истината. Моята мотивация е БСП да покаже, че може да управлява компетентно и модерно, и в крайна сметка София да заприлича на нормална европейска столица, на каквато в момента не прилича.
Бяхте единственият от правителството, който си позволи анти-ДПС риторика. Днес какво мислите по въпроса?
Не мисля, че съм единствения. Може би го казвам по-директно, но това е позицията ми, по която нямам никаква промяна.


ПОСЛЕДНИТЕ 5:

СТЕФАН БЕЯЗОВ: ОТ РАЗМИВАНЕТО НА ОГРАНИЧИТЕЛНИТЕ ЛИНИИ МЕЖДУ ПАРТИИТЕ ПЕЧЕЛИ САМО СОЦИАЛИСТИЧЕСКАТА


ГЕОРГИ ДИМИТРОВ: ОСНОВНАТА БОРБА НА ВСИЧКИ ЗЕМЕДЕЛСКИ ОРГАНИЗАЦИИ В МОМЕНТА Е СДРУЖАВАНЕ

АЙХАН ХАШИМОВ: ДА СИ МЛАД КМЕТ Е ПРЕДИМСТВО

БОЯН РАСАТЕ: МЛАДИ И НЕОПЕТНЕНИ ХОРА ТРЯБВА ДА ВЛЯЗАТ В УПРАВЛЕНИЕТО НА СТРАНАТА


Христо Михайлов : Сред българските политици има много добри ловджии

Коментари

comments

Short URL: https://obshtestvo.net/?p=276

Posted by on сеп. 14 2007. Filed under Интервю. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Оставете вашето мнение

Валутни курсове

  AUD =   лв
  CHF =   лв
  EUR =   лв
  GBP =   лв
  RUB =   лв
  USD =   лв

Позиция

cialis buy viagra
За нас | Връзки
Общество.нет - Всички права запазени © 2006-2013г. При цитирането на авторски материали от Общество.нет, позоваването на сайта е задължително.